keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Cashewpähkinäherkkuja


Cashewpähkinät ovat kyllä kiva juttu! Tykkään niistä erityisesti siksi, että voin syödä niitä sellaisenaan ilman pähkinäallergiaoireita, kuten kurkunkutitusta. Tämä johtunee kahdesta asiasta, joista toinen on se, että cashewpähkinä ei ole kasvitieteellisesti tarkasteltuna pähkinä vaan siemen. Toinen syy kutisemattomuudelle on se, että cashewpähkinät myydään 99,9+ prosentissa tapauksista höyrytettyinä, mikä vähentää ainakin omalla kohdallani allergiaoireita. Cashewpähkinät kuumennetaan, jotta niiden kuori saadaan irti – ja tämä koskee myös niitä ihan tavallisia suolaamattomia ja paahtamattomia cashewpähkinöitä. Jos pussissa, purkissa tai irtomyyntitynnyrissä ei puhuta mitään raakacashew'stä ja hinta on cashewpähkinälle tavanomainen, ovat kyseessä juuri tällä tavoin kuoritut pähkinät. Se siitä tietoiskusta. Nyt reseptien pariin.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.


Lusikoin tänään aamupalaksi samettista mansikka-banaani-cashewpähkinäsössöä, jonka valmistaminen on helppoa, kunhan omistaa tehokkaan sähkölaitteen, kuten tehosekoittimen. Ei ihan riitä, että tehosekoitin muussaa banaanin, vaan sen pitää olla ihan oikeasti tehokas ja mieluiten terävillä terillä varustettu. Tein oman sössöni Bamix-sauvasekoittimen mukana tulleella myllyllä eli miniblenderillä. Vaihtoehtoisiksi välineiksi käyvät huhmare ja tehokkaat käsilihakset, mutta painottaisin tuolloin sanaa tehokkaat.

Mansikka-banaani-cashewpähkinäsössö
  • 1 dl cashewpähkinöitä (+vettä liottamiseen)
  • 1 dl vettä
  • 0,5 tl sitruunamehua
  • 1 banaani
  • 2 dl (jäisiä) mansikoita
  • ripaus vaniljaa
  • hyppysellinen suolaa
  1. Peitä cashewpähkinät runsaalla vedellä ja anna niiden turvota yön yli tai ainakin muutaman tunnin ajan. Kaada liotusvesi pois.
  2. Lataa pähkinät blenderiin veden kera ja käynnistä vehje. Surisuta blenderiä niin kauan, että pähkinät ovat muuttuneet täysin sileäksi tahnaksi.
  3. Yhdistä kaikki aineet ja soseuta tasaiseksi. "Myllyyn" ei pähkinätahnan lisäksi mahtunut mitään muuta, joten tein oman sössöni loppuun sauvasekoittimella.
  4. Jos haluat tehdä sössöstä pirtelön, käytä enemmän vettä.


Tulinen cashewpähkinälevite
  • 1 dl cashewpähkinöitä (+vettä liottamiseen)
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • puolikas tuore chili
  • 0,5 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 0,25 tl suolaa
  1. Liota pähkinöitä yön yli tai useampia tunteja runsaassa vedessä ja kaada tämän jälkeen liotusvesi pois.
  2. Soseuta pähkinät ja sitruunamehu sileäksi tahnaksi tehosekoittimessa tai vastaavassa tehokkaassa laitteessa. Jos tahna ei millään meinaa syntyä, lisää mukaan hieman vettä.
  3. Lisää loput aineet ja soseuta tasaiseksi.
  4. Tarjoile esimerkiksi leivän päällä, lisukkeena tai dippinä.

Olen aiemmin tehnyt cashewpähkinöistä kastiketta hedelmäsalaatille ja testannut myös jäätelöä. Jäätelöhommat kiinnostavat kyllä jatkossakin, joten Mimosan jäätelökioskin reseptivalikoimaan saattaa tulla jossain vaiheessa hieman täydennystä.

2 kommenttia:

  1. Hei!
    Innostuin näistä levite- ja dippiresepteistäsi aivan kympillä ja ajattelin nyt, että voisin testailla niitä mökillä. Ongelmana on vain, että siellä ei ole sähköä, joten en voi käyttää sähkölaitteita pähkinöiden murskaamiseen. Onkohan tähän mitään poppaskonstia? Uskoisitko, että esimerkiksi vuorokauden liotetut pähkinät muussautuisivat riittävästi haarukalla tai morttelissa?
    Pakko kiitellä vielä mahtavasta blogista, tästä on ollut loputtomasti iloa ja hyötyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitokset kiitoksista :)

      Pahoin pelkään, että haarukka ei millään riitä pähkinöiden murskaamiseen, koska morttelillakin saa tehdä pitkään töitä, jotta pähkinöistä tulee tasaista tahnaa. Liottaminen kyllä pehmentää pähkinöitä hyvin, mutta ei kuitenkaan NIIN hyvin.

      Jos olisin sinä ja menossa sähköttömälle mökille, tekisin dipit ja muut pähkinätahnat etukäteen valmiiksi kotona :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu