tiistai 13. marraskuuta 2012

Taikataikina


Vegaaniliitto vietti loka-marraskuun vaihteessa Tampereella Vegaaniviikkoa, ja yhtenä viikon ohjelmanumerona oli taikataikina-askartelua lapsille. Innostuin tuolloin itsekin muovailemaan taikataikinataidetta, joten tein Kamomilla-nukelle rekvisiitaksi pari pikkukakkusta, ruisleivän sekä pienen rasian. Tein myös perunan, mutta se ei ollut tarpeeksi kuvauksellinen päästäkseen mukaan potrettiin. Tässäpä siis olisi resepti asialle, jota ei kannata syödä, vaikka sitä periaatteessa voisikin syödä.

Taikataikina
 • 2 osaa vehnäjauhoja
 • 1 osa suolaa
 • 1 osa vettä
 1. Sekoita ensin vehnäjauhot ja suola.
 2. Lisää vesi ja vaivaa kiinteäksi taikinaksi.
 3. Vot halutessasi värjätä taikinan elintarvikeväreillä. Löydät listan vegaanisista väreistä täältä.
 4. Muovaile erilaisiksi asioiksi ja anna kuivua huoneenlämmössä muutaman päivän ajan.

Huomioi myös nämä vinkit:
 • Taikaesineet voi kuivattaa myös uunissa paistamalla niitä 125 asteessa noin tunnin ajan.
 • Taikataikina voi halkeilla, jos siitä tekee kovin paksuja osia, joten isot taikataikinaesineet kannattaa tehdä ontoiksi. Toisaalta taas liian ohuet taikajutut saattavat nekin katkeilla kuivuessaan. En siis suosittele tekemään senttiä paksumpia tai puolta senttiä ohuempia asioita.
 • Kuivumisen aikana voi olla paikallaan käännellä esineitä toisin päin, jotta ne kuivuvat myös pohjastaan.
 • Säilytä käyttämätön taikataikina ilmatiiviisti. Taikataikina ei säily kovin montaa päivää hyvänä, vaan se muuttuu kovin liejuisaksi, joten sitä ei kannata tehdä kerralla kovin isoa määrää.
Leikin taikataikinalla edellisen eli ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten, kun askartelin tällaisen tonttu- ja metsäneläinporukan joulukoristeeksi. Nämä tyypit maalasin jälkikäteen akryylimaaleilla. Taikataikinasta voikin tehdä hieman ekologisempia ja hieman halvempia joulu- ja muita koristeita, sillä niiden ainekset löytyvät todennäköisesti valmiiksi kotoa ja ne voi halutessaan hävittää biojätteenä.

2 kommenttia:

 1. Hihhih..tulipas himotus touhuta taikataikinan kanssa! :D
  Ei ole sitte varmaan päiväkodin jälkeen tullut moisesta askarreltua mitään.

  Kuppikakut on tosi söpiksiä! ^__^

  ~ Frillycakes ♥ ~

  VastaaPoista
 2. Kiitti, Sasetar :) Jos vain yhtään ehdin, niin itse ainakin aion tehdä lisää taikataikinajuttuja. Tuon Kamomilla-nuken kokoluokan ruoanlaittovälineitä ei oikein löydy lelukaupoista, joten voisin ehkä itse askarrella nukelle leivontavälineistöä, kuten kaulimen ja muita tärkeitä juttuja.

  VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu