sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Suklaamoussetorttu II


Olen kauan haaveillut suklaajuustokakusta ja eilen yritin sellaisen tehdä. Lopputulos oli kuitenkin enemmän pehmeä moussetorttu kuin kiinteäksi hyytynyt juustokakku, vaikkakin oikein hyvä sellainen.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Tämä torttu käy myös keliaakikoille, jos käytät pohjaan gluteenittomia keksejä. Omassa versiossani on Orgranin suklaabiscotteja. Jos taas haluat tehdä suklaamoussetortun prosessoimattomista aineksista, löydät avokadopohjaisen version reseptille täältä.

Suklaamoussetorttu
Pohja
  • 150 g vegaanisia keksejä (listan löydät täältä)
  • 50 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
Täyte
  • 1 pkt pehmeää eli silken tofua
  • 1 prk Tofutti Sour Supreme -hapankermaa (tai maustamatonta Tofutti-soijatuorejuustoa)
  • 2,5 dl soijavispiä (tai muuta kasvimaitoa tai kasvikermaa)
  • 0,5 dl sokeria
  • hyppysellinen vaniljaa
  • hyppysellinen suolaa
  • 2 pss Vegegeliä*
  • 100 g maidotonta tummaa suklaata
  1. Valmista kakulle ensin pohja. Murskaa keksit käsin tai tehosekoittimessa. Sulata margariini ja sekoita se keksimurskaan. Leikkaa 16-senttiseen irtopohjavuokaan pohjan kokoinen pala leivinpaperia. Painele keksi-margariiniseos vuoan pohjalle.
  2. Valuta tofupaketista ylimääräiset nesteet pois. Soseuta tofu ja Sour Supreme tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
  3. Kaada seos kattilaan soijavispin, vaniljan, suolan ja Vegegelin kanssa. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehahtaa. Paloittele suklaa ja lisää se kattilaan. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut.
  4. Kaada massa vuokaan keksipohjan päälle ja anna hyytyä vähintään viiden tunnin ajan jääkaapissa. Kun on kakun tarjolle asettamisen aika, pyöräytä veitsellä kakun reunojen ympäri ennen kuin irrotat vuoan, jotta saat kakun irti mahdollisimman vähäisin vaurioin.
* Vegegel-paketissa on yhteensä neljä pussia hyytelöimisainetta. Jos et saa käsiisi Vegegeliä, voit hyvin todennäköisesti käyttää myös agar agaria tai Vegesetiä. Ohje niiden kanssa on muutoin sama, mutta käytä niitä yhden ruokalusikallisen verran eli 15 ml.

11 kommenttia:

  1. Tämäkin näyttää niiin hyvälle! Pitää alkaa tekemään listaa mitä kaikkea haluan kokata joskus.

    VastaaPoista
  2. Ihanaa, ihanaa, ihanaaaaa. Just tällaset pehmeet suklaajuustokakut on ihan parhaita!<3

    VastaaPoista
  3. Liisa: Kerro sitten, miten kävi :)

    Tintsu: Tää oli kyllä hyvää, mutta aion silti joskus tulevaisuudessa tehdä myös juustokakkumaisempaa suklaajuustokakkua :)

    VastaaPoista
  4. http://vegaanikeittio.blogspot.fi/2012/07/pahkina-suklaakakku.html
    http://vegaanikeittio.blogspot.fi/2012/06/kookos-suklaakakku.html
    http://vegaanikeittio.blogspot.fi/2012/06/minttusuklaakakku.html

    Suosittelen kokeilemaan jotakin noista tai kehittelemään niiden pohjalta jotakin. Suklaa hyydyttää soijakerman hyvin kiinteäksi :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos vihjeistä, Anni! Tutkailen noita ja koko tuota blogia tarkemmin piakkoin :) Multa on jostain syystä mennyt tämä teidän koko blogi ohi, mutta pikaisella selauksella se vaikuttaa hyvältä!

    VastaaPoista
  6. Voisiko tämä kakku toimia myös valkosuklaaversiona? Tummassa suklaassa maku on paljon voimakkaampi, joten pitäisikö valkosuklaata laittaa hieman enemmän kuin 100 grammaa? Mietin lähinnä sitä, että maistuisiko hapankerma liikaa ilman tumman suklaan voimasta makua.

    Ihanaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suklaan rasva on se, joka tuota kakkua hyydyttelee, joten eiköhän se toimi myös muilla kuin tummilla suklailla. Suosittelen Vantastic Foodsin ja Sweet Williamin valkosuklaita, koska ne sulavat ja käyttäytyvät muutenkin hyvin. Muita vegaanisia valkosuklaita kannattaa sulatella varovaisemmin. Sour Supremessa on kyllä oikein miellyttävä maku ihan itsessäänkin, joten ei varmastikaan haittaa, vaikka se maistuisi kakussa enemmän.

      Poista
  7. Osaisitkohan äkkiseltään sanoa, että voiko tätä laittaa pakastimeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut, mutta en uskaltaisi pakastaa. Todennäköisesti sulatusvaiheessa nesteet erottuisivat muista aineksista ja homma menisi mönkään.

      Poista
  8. Hei. Osaisitko sanoa kävisikö vegegelin sijasta liivatelehdet? Meille on tulossa maidoton vieras ja haluaisin tehdä tätä hänelle. Liivate siis sopii hänelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ehkä kerran elämässäni käyttänyt liivatetta leivonnassa ja siitä on parikymmentä vuotta aikaa, joten en ole oikea ihminen vastaamaan. Luonnollisesti suosittelen kasviperäisiä hyytelöimisaineita, koska blogi on vegaaninen :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu