Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

tiistai 29. tammikuuta 2013

Runebergintortut


Olen tehnyt useita erilaisia runebergintorttuja, kuten tämän gluteenittoman, mutta tässä tulee vielä yksi resepti, joka on päivitys aikaisempaan runebergintorttureseptiini. Tämä on yksinkertaisesti sanottuna tosi hyvää.

Huom! Jos paistat tortut muffinssivuoissa runebergintorttuvuokien sijasta, saat n. 10 leivosta. Paistoaika on muutaman minuutin lyhyempi ja saatat tarvita mainittua enemmän hilloa ja tomusokerikuorrutusta.

Runebergintortut (6 kpl)
  • 1,5 dl miedon makuista öljyä (esim. tavallista rypsiöljyä)
  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 1,5 dl omenasosetta
  • 0,5 tl karvasmanteliaromia
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 tl kardemummaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta

Viimeistelyyn
  • 1 dl vadelmahilloa
  • 1 tl vettä
  • n. 1 dl tomusokeria
  1. Öljyä ja jauhota torttuvuoat. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Sekoita öljy, fariinisokeri, omenasose, karvasmanteliaromi ja suola.
  3. Sekoita ensin toisessa kulhossa vehnä-, manteli- ja korppujauhot, kardemumma sekä leivinjauhe ja yhdistä ne sen jälkeen nesteiden kanssa.
  4. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyssä uunissa n. 22 minuuttia. Tortut ovat valmiit, kun niihin työnnetty tikku tulee ulos puhtaana.
  5. Anna torttujen jäähtyä 5 minuuttia ja irroita ne varovasti vuoista. Jäähdytä hyvin.
  6. Leikkaa torttuihin veitsellä kolot ja täytä kolot vadelmahillolla.
  7. Sekoita tomusokeri sekä vesi tahnaksi ja pursota sillä hillon ympärille rengas.

30 kommenttia:

  1. Chocochilin kautta löysin blogisi ja nämä ruunebergit. Tänään tuli hirveä himo leipoa, ja pakkohan näitä oli sitten kokeilla, vaikka talosta löytyi vain vadelma-raparperihilloa, täysjyvävehnäjauhoja, ja makeuttamatonta omenahilloa. Hyvin onnistui noillakin eväillä, vähemmän makeita, mistä minä itse asiassa tykkäänkin.

    Nyt teen ja ruunebergin kaveriksi katsomaan mitä kaikkea muuta namia täältä blogistasi löytyy! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, vadelma-raparperihillo kuulostaa tosi hyvältä! Enkä usko, että täysjyvävehnäjauhotkaan mitään haittaavat taikinassa. Käytän itsekin yleensä makeuttamatonta omenasosetta, koska omenissa on tarpeeksi makeutta omasta takaakin.

      Toivottavasti löydät myös muita mieluisia herkkuja. :)

      Poista
  2. onnistui tosi hyvin ensikertalaiselta ja tuli superia! Kaupasta tietty oli karvasmanteliaromit loppu, mutta en muutenkaan ole sen maun suurin ystävä. Sovelsin hieman laittamalla noin 2rkl mantelirouhetta, kun halusin saada vähän "sattumia" sekaan :) Ehkä seuraavalla kerralla vielä töräytän vähän punssia sekaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Mantelirouhe kuulostaa hyvältä lisältä taikinaan. Mantelijauho ja -rouhe tuovat näihin varmasti ihan riittävästi mantelinmakua, varsinkin jos karvasmantelin maku ei niin miellytä :)

      Poista
  3. Ihana, ihana, haluaa tehdä omia ruupertintorttuja sitten peruskoulun! Ihan tosi typerä kysymys, mutta mites toi omenasose, jos ei satu löytymään syksyllä säilöttyä omasta takaa? Soseutanko vaan omenoita vai ostetaanko se valmiina? Ei ole jotenkin yhtään tuttu ruoka-aine...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenasosetta löytyy kaupoista hillohyllystä :) Kannattaa valita sellainen, jossa ei ole sokeria (esim. Bonne) tai jos sellaista ei löydy, niin muutkin omenasoseet kyllä käyvät, jos vain purkissa lukee omenasose eikä omenahillo. Hilloversio on ehkä vähän turhan makeaa.

      Poista
  4. Tein tämän ohjeen mukaan ja taikinasta tuli aika rasvainen ja uunissa taikina ei kohonnut ollenkaan, vaan jäi "kokkareiseksi" Mikäköhän meni pieleen? Eikö taikinaan tule ollenkaan munaa? Harmitus, kun kuvassa on niin kauniita ja herkullisia näköisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Harmillista kuulla, että näistä ei tullut toivotunlaisia :/ Näiden torttujen on tarkoitus kyllä kohota paistettaessa jonkin verran, joten vaikea sanoa, mikä meni pieleen. Voisiko leivinjauheesi olla vanhentunutta ja siksi tehonsa menettänyttä? Mittasitko leivinjauheen syömisteelusikalla vai virallisella mittalusikalla? Syömislusikat ovat yleensä tilavuudeltaan pienempiä kuin viralliset, joita käytetään kaikissa tämän blogin resepteissä.

      Oma muistikuvani Runebergin tortuista ajalta ennen vegaaniksi ryhtymistä on se, että ne olivat aina tosi kuivia. Hilloa ja tomusokerikuorrutetta niissä oli vain pinnalla, ja sitä kuivaa kakkuosuutta oli sitten siihen nähden tosi paljon. Näissä omissa Runebergin tortuissani tuo asia on ratkaistu siten, että taikina on mehevä, mikä on saatu aikaan niin omenasoseella kuin öljylläkin. Lisäksi näissä hilloa tulee myös leivonnaisen sisälle, eikä pelkästään pinnalle. Kananmunia tähän reseptiin ei tule, niin kuin ei mihinkään muuhunkaan tämän blogin reseptiin :)

      Jos tämä resepti ei ihastuttanut, niin blogista löytyy myös muffinssiresepti Runebergin tortuille. Siinä rasvan osuus on pienempi ja se on rakenteeltaan tosi kuohkea: www.kamomillankonditoria.com/2013/01/runebergin-muffinssi.html

      Poista
  5. Hei,

    Tein (näin hieman jälkijunassa..) Runebergin torttuja tällä ohjeella. Minulle kävi vähän samoin kuin edelliselle kommentoijalle, eli taikina ei kohonnut tai tasoittunut uunissa oikeastaan yhtään. Mittasin kyllä kaikki aineet tarkasti, ja käyttämäni leivinjauhekin oli ostettu vain muutama päivä sitten. Olisikohan kaupan omenasoseissa jotain eroja, eli onko joku sose vetisempää kuin toinen (muuta selitystä en ainakaan omista aineksistani mitenkään keksi). Jotenkin tuntui, että taikina oli vuokiin laitettaessa liian "kuivaa" ja raskasta, eikä jaksanut uunissa kohota. Arveletko, että valmiiden torttujen koostumus muuttuisi olennaisesti (huonompaan suuntaan), jos taikinaan lisäisi esim. tilkan kauramaitoa? Muut ohjeesi ovat aina onnistuneet tosi hyvin, ja siksi ihmettelen, mikä nyt mahtoi mennä vikaan.

    Hyvä puoli on kuitenkin se, ettei maussa ollut mitään vikaa - päin vastoin, kaikki tortut katosivat parempiin suihin jo samana iltana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit mausta!

      Näistä ei ole tarkoituskaan tulla erityisen kuohkeita eli sellaisia ilmavia (tai toisin sanoen kuivia niin kuin perinteiset runebergit usein ovat) vaan mehevän kiinteitä ja kosteita. Koska taikina on paksua, se ei samalla tavalla tasoitu kuin jokin nestemäisempi taikina. Sen muodot saattavat siis jäädä näkyville paistamisen jälkeen. Taikinaan voi varmasti lisätä tilkan kauramaitoa, jos se tekee taikinan siirtelyn vuokaan helpommaksi :)

      En ole itse huomannut, että eri omenasoseilla tulisi erityisen erilaisia lopputuloksia, vaikka joissakin omenasoseissa on sokeria ja toisissa ei. Fariinisokeri pitäisi "virallisesti" mitata aina niin, että se laitetaan mittaan suht tiiviisti. Jos sen on mitannut ilmavasti, niin sitä on tarkoitettua vähemmän, jolloin sokerin kohottava ja kuohkeuttava vaikutus pienenee. Mutta en kyllä usko, että kyse on tuostakaan, sillä ero mittaustapojen välillä ei ole niin valtava.

      Poista
  6. Tänä vuonna jäi tortut tekemättä, mutta ensi vuotta ajatellen, voiko öljynä käyttää kookosöljyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi käyttää! Kylmäpuristettu kookosöljy tuo tietenkin kookoksenmakua, mutta jos se ei haittaa, niin antaa mennä vaan :)

      Poista
  7. Hei,
    Ai että, rakastan runebergin torttuja! Luuletko että ohjeen omenasoseen tilalla voisi käyttää Orgranin kananmunankorviketta? Mitenkähän se mahtaisi toimia? Entä tuleeko margariinilla yhtä hyvä tulos vai onko öljy parempi vaihtoehto? Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenasose on reseptissä tekemässä näistä pehmeitä. NoEgg ei toimi mun mielestä ihan samalla tavalla, joten en itse vaihtais omenasosetta siihen. Jos omena ei jostain syystä käy, niin sen tilalla voi käyttää myös päärynäsosetta. Uskoisin, että maustamaton soijajogurtti vois kans toimia. Mun mielestä öljyllä näistä tulee mehevämpiä kuin margariinilla, mutta ei margariinikaan oo mitenkään huono vaihtoehto :)

      Poista
    2. Okei, omenasosetta siis käytän. Mitä tuumaat siitä, että mahtaisko tuo NoEgg toimia omenasoseen ohessa, voisko se mahollisesti kuohkeuttaa torttuja? Kauhee hinku ois käyttää tota kaapissa lojuvaa NoEggiä...

      Poista
    3. Suoraan sanottuna mä pidän NoEgg-jauhetta aika turhana tuotteena :D Sen ominaisuudet saa niin paljon helpommin yleensä ihan vaan lisäämällä taikinaan vehnäjauhoja tai nostatusainetta. Ei siitä varmastikaan mitään haittaa oo, jos sitä laittaa runebergintorttuihin :)

      Poista
    4. Nonni, nyt tuli näitä sitten tehtyä, öljyn kanssa ja ilman sitä NoEggiä :-D Ja hyvä niin, sillä tällaisina nämä Runebergin tortut olivatkin aivan ihania! Pakkohan niitä oli ahmaista kaksi kertaheitolla, vaikka niin täyttäviä ovatkin. Muutkin maistelijat kehuivat taivaisiin. Kiitos ohjeesta!

      Poista
  8. Voihan vihvilä kun tästä tulikin hyvää! Lähikaupan valikoimarajoitteiden vuoksi omppusoseen tilalle tuli tosin mangososetta, mutta ei sekään läpi maistunut, ja kunnon torttuvuokien puuttuessa tein torttujen sijaan kakkuversion pienehköön sydänvuokaan. Myös muovisen vispilän onnistuin katkaisemaan taikinaa sekoittaessani, mutta onneksi jäljelle jäi se perinteinen metallinen, joka kyllä kestää. :D
    Kaiken kaikkiaan varsin soma sydänruneberg siitä kuitenkin tuli ja maku sain kehuja koko poppoolta mummia myöten! Tämän rakenne on kyllä täydellinen, ihanan kostea muttei yhtään mössö, juuri sellainen kuin olla pittää.
    Tiivistetysti siis: kiitos loistavasta ohjeesta! ("Saat tehdä toistekin", totesi mummi.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vispiläparka!! Kiva kuitenkin kuulla, että tykkäsit kovasti ja onnistui myös kakkuvuoassa :)

      Poista
  9. Moi! Mitenhän pitkään tämän pitäisi olla uunissa jos tekisi kakun muotoon?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä 30 minuuttia? Sen jälkeen kannattaa testata, onko kakku kypsä ja jatkaa tarvittaessa paistamista :)

      Poista
  10. Testattu, ja hyviä tuli! Laitoin korppujauhon sijaan murskattuja piparkakkuja ja mantelijauhon sijaan mantelirouhetta. Jälkikäteen ajatellen sokerin määrää olisi piparkakkujen takia voinut vähentää, mutta ihan hyviä tuli noinkin. Kardemumman määrää hieman vähensin. Torttujen rakenne jäi vähän pehmeäksi ja murenevaksi, mutta mehevyys ja maku korvasi tämän :) Ehdottomasti teen toistekin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :)

      Murenevaisuus voi johtua mantelirouheesta, mutta sitä voi tarvittaessa korjata laittamalla pikkuisen enemmän (esim. 2 rkl) vehnäjauhoja.

      Poista
  11. Tein näitä ensimmäistä kertaa ja vähän muunnellen: korppujauhon korvasin joulusta jääneiden piparien murulla ja koska karvasmantelia ei ollut, ruiskaisin hiukan sitruuna-aromia. Piparien takia runebergintortuista tuli omaan makuuni hiukan liian makeita, mutta nuoriso tykkäsi. Paistoin paperisissa amerikanmuffinivuoissa, joissa tortut kohosivat hyvin ja paistuivat pinnalta mureiksi ja sisältä pehmeiksi. Kiitos tästä reseptistä; se jää vakituiseen käyttöön <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Kiva, että löytyi korvaavia tuotteita :)

      Poista
  12. Tuli ihan super hyviä runebergintorttuja!! Korppujauhojen tilalle murskasin Vanajan kanelikeksejä ja vähensin sen takia vähän sokerin määrää. Aluksi tuntui että kardemummaa on hitusen liikaa omaan makuun, vaikka olenkin kardemumman ystävä. Mutta ehkä ei ollutkaan :) Oli pakko tehdä toinenkin satsi, kun aineksia jäi ja on vaan niin paras ohje! Teen kyllä ehdottomasti tällä ohjeella jatkossa! Kiitos!

    VastaaPoista
  13. Hei! En tiedä, luetko näiden vanhempien reseptien kommentteja, mutta ajattelin joka tapauksessa koettaa. Mieleni tekisi kokeilla runebergintortuista mukeissa paistettua, lusikalla syötävää versiota, esimerkiksi Iittalan muumimukien pitäisi olla uuninkestäviä. Osaisitko sanoa, miten astia vaikuttaisi paistoaikaan? Toki muki on hiukan leveämpi kuin torttuvuoka, joten leivoksista todennäköisesti tulisi matalampia. Mitä luulet, olisikohan yritys aivan tuhoon tuomittu? Kiitos joka tapauksessa ihanasta reseptistä, kakun muodossa tästä tuli oikein oivallinen joitakin vuosia sitten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Materiaali vaikuttaa paistoaikaan jonkin verran, mutta koska runebergintortut eivät ole kovin isoja, niin ero tuskin on merkittävä. Keraamisessa vuoassa paistoaika taitaa usein olla vähän pidempi kuin metallisessa tai vaikka paperisessa. Jos taikinaa menee mukiin korkeampi kerros kuin vuokaan, niin paistoaika pitenee myös sen myötä. Uskoisin, että tämä kuitenkin onnistuisi!

      Poista