maanantai 28. tammikuuta 2013

Kaksi kissakakkua


Minulle erittäin tärkeä ihminen täytti kaksi vuotta ja toivoi synttärikakukseen keltaisen kissakakun. Synttäreitä juhlittiin ensin kavereiden ja sitten sukulaisten kanssa, joten sain tehdä kaksi kakkua: kavereille tein kissan kasvot ja sukulaisten kakun päälle muovailin kaksi kissaa sekä lankakerän.



Kissan kasvot
  • Kakun pohjana on yksi, pellillä paistettu pohja, jonka ohjeen löydät täältä. Leikkasin kakkulevystä ensin kolme ympyrää. Kokosin yhden ympyröistä kahdesta puolikkaasta, koska näin sain kaikki kolme ympyrää mahtumaan samaan kakkulevyyn. Lopuista paloista leikkasin yhteensä kuusi korvapalaa.
  • Kakku on kostutettu sitruuna-sokerivedellä.
  • Sen välissä on mansikkamoussea sekä vadelmia. Mansikkamoussen ohjeen löydät, kun luet tekstiä eteenpäin.
  • Kuorrutteena on käytetty värjättyä Alpron soijavispiä.
  • Korvat, silmät, suu, nenä ja rusetti on tehty värjätystä mantelimassasta.
  • Viikset on tehty karkkinauhasta. Käyttämäni nauha on ostettu Runsaudensarvesta, mutta Malacon Snörenit ovat myös vegaanisia ja helpommin saatavilla.


Leikkivät kissat
  • Tässäkin kakussa kakkupohja on sama kuin mansikkatäytekakussa. Leikkasin uunipellillä paistamani kakkulevyn ensin puoliksi. Kummastakin puolikkaasta leikkasin pois yhden kolmasosan, jolloin niistä sai muodostettua yhden kakkukerroksen.
  • Samoin kakun kostuke on sama eli sitruuna-sokerivesi.
  • Kakun välissä on vadelmia, mustikoita sekä mustaherukka-mansikkamoussea, jonka ohjeen löydät rullailemalla hieman alaspäin.
  • Tämäkin kakku on kuorrutettu Alpron soijavispillä, mutta sillä erotuksella, että keitin vispin edellisenä päivänä agar agarin kanssa. Näin sain aikaan todella hyvin toimivaa, jämäkkää ja kauniisti pursottuvaa soijakermavaahtoa. Tarkemmat ohjeet löydät täältä.
  • Kissat on muotoiltu mantelimassasta ja lankakerä samasta karkkinauhasta, mistä toisen kakun viikset.


Mansikkamousse
  • 1 prk Alpron soijavispiä
  • 3 dl mansikoita
  • 2 rkl sokeria
  • 0,75 tl agar agar jauhetta
  • hyppysellinen vaniljaa
  1. Laita kaikki ainekset kattilaan.
  2. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä sitten hieman lämpöä.
  3. Keitä kaksi minuuttia koko ajan sekoittaen.
  4. Anna jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa useamman tunnin ajan tai seuraavaan päivään.
  5. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi ja käytä kakun täytteenä, kuorrutteena tai syö sellaisenaan.


Mustaherukka-mansikkamousse
  • 1 prk Alpron soijavispiä
  • 1 dl mustaherukoita
  • 2 dl mansikoita
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,75 tl agar agar jauhetta
  • hyppysellinen vaniljaa
  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan.
  2. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä sitten hieman lämpöä.
  3. Keitä kaksi minuuttia koko ajan sekoittaen.
  4. Anna jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa useamman tunnin ajan tai seuraavaan päivään.
  5. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi ja käytä kakun täytteenä, kuorrutteena tai syö sellaisenaan.

18 kommenttia:

  1. Vitsit kuinka ihania! Ja mahtava tuo lankakerä :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Karkkinauhasta piti alunperin tehdä vain kissalle viikset, mutta leikkiviä kissoja miettiessäni keksin rullata sen kerälle :)

    VastaaPoista
  3. Kääk, ei o agar agaria! Täytekakkuun tulis jonkinlainen moussetäyte mansikoista, mutta kaikille vaihtoehdoille avoin, olisko vinkkejä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse teen tosi usein kakuntäytteen ihan vain niin, että laitan mansikat sellaisenaan kakun väliin vaahdotetun soija- tai kauravispin kanssa :)

      Poista
  4. Paljonkohan Vegegeliä vastaisi noita agar agar -määriä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vegegelissä on vähän kehnot annosteluohjeet, joten en valitettavasti tiedä. Sen tiedän, että sitä pitää kuitenkin käyttää enemmän kuin agaria.

      Poista
  5. Hei! Onko marjat pakko soseuttaa sauvasekottimella? Vatun ja lakan siemenet menevät sitten muussiksi...

    annaH

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvi soseuttaa itse asiassa ollenkaan! Marjat voi laittaa kattilaan sellaisenaan soijavispin kanssa. Ne soseutuvat keittämisen aikana tai viimeistään siinä vaiheessa, kun valmis ja jäähtynyt massa vaahdotetaan. Olen unohtanut korjata tekstiä jälkikäteen :)

      Poista
  6. Vastaako 1prk Alpron soijavispiä yhtä purkillista Plantin kauravispiä? Meille ei käy soija, ja mietin tuon kauravispin määrää moussea tehtäessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Plantin vispi ei kauheasti tykkää keittämisestä, joten jos käytät sitä, niin lopputulos ei oo ihan yhtä kuohkea ja sileä. Tässä reseptissä yks purkki kauravispiä vastaa yhtä purkkia soijavispiä.

      Poista
    2. Onko joku kuumennusta kestävä kaurainen vispi, joka olisi parempi kuin planti? Soija on hankala, kun ei sovi

      Poista
    3. Oatly iMat Visp käy ruokakerman tavoin kuumiin ruokiin, joten uskoisin, että se toimisi myös tässä. En oo sillä testannut tätä reseptiä, joten jos testaat, niin kerro, miten kävi! Sitä riittää varmasti yksi purkki :)

      Poista
    4. Oletan siis, että kysymys koski moussen tekoa! Lisään vielä, että kannattaa kurkata tää postaus, jossa oon testaillut eri vegevispejä: https://www.kamomillankonditoria.com/2021/06/vegekermatesti.html

      Poista
  7. Tuleeko pakkasesta suoraan otetuista mansikoista liikaa nestettä mousseen? Vai onko nää ohjeet tehty tuoreilla marjoilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oo väliä, käyttääkö näissä pakastemarjoja vai tuoreita, koska marjat käytetään kokonaan :)

      Poista
  8. Hei, toimiiko tämä sama ohje Schlagfix vispillä? Tekisin moussekakkua ja mulla käy helposti niin että joko sekoitan turhan kuuman agar seoksen vatkattuun vaahtoon ja se lässähtää, tai sitten agar ehtii mennä tönköksi ja jää kikkareiksi vaahdon joukkoon. Käytän makeuttamatonta versiota tuosta mainitsemastani vispistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo itse testannut, mutta jos vaan Schlagfix kestää hyvin kuumennusta (mitä se mun käsittääkseni siis kestää), niin pitäis onnistua kyllä silläkin :)

      Poista
  9. Mitenhän Vilhelmiinalla onnistui Schlagfix kokeilut..? Olisi sama homma edessä.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu