Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

torstai 21. helmikuuta 2013

Tasona paistetun kakkupohjan leikkaaminen

Paistan kakkupohjan useimmiten tasona uunipellillä, koska niin kakkupohja kypsyy tasaisemmin ja nopeammin. Se on kätevää etenkin silloin, kun täytyy kerralla leipoa useampia kakkuja tai tosi iso kakku, johon tarvitaan useampi kakkupohja. Tasona paistettu kakkulevy taipuu monenmallisiksi kakuiksi, joihin tässä annan hieman leikkausvinkkejä. Samoja vinkkejä löytyy myös parin vuoden takaisesta suklaakakkukirjoituksesta, mutta halusin kakun leikkaamisille kuitenkin ihan oman tekstinsä.Tasona paistetusta kakkupohjasta kannattaa leikata noin sentin levyiset siivut pois kaikilta reunoilta, jotta kakusta tulee siistinnäköinen. Jämäpaloista voi tehdä vaikkapa cake popseja! Minulla on käytössäni aika standardikokoinen uuni, jonka pelleillä paistuu kakkupohja, jonka mitat ovat reunojen siistimisen jälkeen pyöreästi 32 cm x 30 cm.

Pitkä viivotin on isoksi avuksi kakkupohjaa leikatessa, vaikkakaan ei mitenkään välttämätön. Lisäksi usein on järkevää leikata paperista kaava, jonka avulla kaikista kakun kerroksista saa samankokoiset. Useammasta palasta leikattu kerros kannattaa laittaa alimmaksi tai keskimmäiseksi, jotta kakun muut kerrokset pitävät sen osat paikoillaan. Kakun ylimmäksi kerrokseksi kannattaa laittaa kokonainen levy myös siksi, että kakun kuorrutteen saa levitettyä mahdollisimman tasaisesti.


Kakku yhdestä kakkulevystä

Suorakulmainen kakku
Useimmiten leikkaan kakun suorakulmaiseksi. Mittaan ensin kakkulevyn leveyden ja leikkaan kakun kahtia siten, että kumpikin puolisko on samanlevyinen. Tämän jälkeen mittaan kakun pituuden ja jaan sen kolmella. Leikkaan molemmista kakkupaloista pois tämän kolmasosan verran kakkua. Niistä muodostuu yhdessä kakun keskimmäinen kerros.

Pyöreä kakku

Kakkulevystä voi leikata myös pyöreän kakun. Etsi sellainen lautanen tai muu pyöreä esine, joita mahtuu sopivasti kaksi kakkulevyn vastakkaisiin kulmiin. Voit tietysti leikata ympyrän myös paperista. Jäljellejääneestä kakkulevystä voi leikata kakun keskimmäisen kerroksen kahdessa osassa. Jos aikomuksenasi on tehdä vaikkapa kissanpään mallinen kakku, riittää jämäpaloista todennäköisesti palat myös korvia varten.

Pitkä kakku

Ehkä yksinkertaisin tapa leikata kakku osiin, on jakaa kakkulevy kolmeen samanlevyiseen palaan, joista voi koota tosi pitkän kakun.

Kaksikerroksinen, neliönmallinen kakku

Kakkulevystä saa myös neliskanttisen, kaksikerroksisen kakun. Mittaa kakkulevyn sivut ja leikkaa pois pala, jotta kakun kaikki sivut ovat samanpituiset. Mittaa jokaiselle sivulle sivun keskikohta ja leikkaa kakkulevystä pois kolmionmalliset palat. Kolmioista voi rakentaa kakkuun toisen kerroksen. Suosittelen laittamaan palat alimmaksi, jotta kakun päällimmäiseksi kerrokseksi tulee kokonainen, tasainen kerros.
Nelikerroksinen, tosi korkea kakku

Kakkulevystä voi leikata myös pinta-alaltaan melko pienen, mutta tosi korkean kakun. Mittaa kakun sivut ja leikkaa ne samanpituisiksi. Leikkaa tämän jälkeen kakku neljään, samankokoiseen osaan.


Kakku kahdesta kakkulevystä

Iso, suorakulmainen kakku (tarvittaessa klikkaa kuva isommaksi)

Jos paistat kaksi kakkulevyä, voit leikata niistä ison, kolmikerroksisen ja suorakulmaisen kakun. Mittaa kakun leveys ja jaa se kolmella. Leikkaa molemmista levyistä kolmasosan verran pois. Näistä kahdesta kapeammasta palasta saat yhden kerroksen kakkuun.

8 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä, kiitos näistä!

  VastaaPoista
 2. Wau! Siis en ollut edes ajatellut, että pohjan voisi leikata noin monella eri tavalla. Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkeistä! Eipä ole tullut noin monta vaihtoehtoa mieleen.

  VastaaPoista
 4. Kiitokset kaikille! Kiva, jos näistä on hyötyä :)

  VastaaPoista
 5. Jos haluan tehdä kolmikerroksisen ison kakun, niin tuo viimeinen vaihtoehto on varmaankin paras? Onko vinkkejä missä vaiheessa eri kerrokset kannattaa kostuttaa? Yleensä olen tehnyt samalla kun kasaan niin märkää levyä ei enää tarvitse siirrellä...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, voit tehdä kakun joko kahdesta kakkulevystä tuon punaisen kuvan mukaan tai sitten voit leipoa kolme kakkulevyä ja kasata ne. Yhdestä kakkulevystä riittää pyöreästi noin kymmenelle syöjälle.

   Kostutan kakkulevyn aina vasta siinä vaiheessa, kun se on paikallaan. Varsinkin ison kakkulevyn siirtely voi olla kostutettuna vähän hankalaa. Kostukkeen kannattaa antaa hetki (n. minuutti) imeytyä kakkuun, ennen kuin sen päälle alkaa levitellä täytettä.

   Poista
 6. Ihanat sivut sinulla! Mainioita reseptejä ja kaiken maailman ohjeet ja vinkit, joita ei osaa edes ajatella, ennenkuin näkee ne täällä. Kiitos!!

  VastaaPoista