Kun aloimme suunnitella toukokuun ravintolapäivän Huoltis-nimistä ravintolaamme, uhosin tietysti ensimmäisenä, että tottakai huoltoasemalta pitää saada viinereitä ja minä kyllä kehittelen reseptin. Voit lukea lisää tästä seikkailusta reseptin perästä.
Jos et jaksa alkaa tehdä itse viineritaikinaa, voi viinerit tehdä myös valmiista lehti- tai torttutaikinasta siitä huolimatta, että niiden taikinoissa ei ole sokeria eikä hiivaa. Listan vegaanisista taikinoista löydät aina niin mahtavalta Vegaanituotteet-sivustolta.
Päivitys 18.5.2013: Muutaman viineritaikinakokemuksen jälkeen muokkasin sekä kiisselin että taikinan ohjetta hieman. Vähensin kaulimisessa käytettävän rasvan määrää ja kiisseliin lisäsin perunajauhoja.
Vaniljakiisseli
- 2,5 dl Alpron soijavispiä tai kauramaitoa (muutkin kasvimaidot ja kasvikermat sopivat)
- 1,5 rkl perunajauhoja
- 0,25 dl sokeria
- 1/8 tl vaniljajauhetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
- 1/8 tl suolaa
- (ripaus kurkumaa, jos haluat värjätä kiisseliä)
- Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja käännä levy päälle.
- Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seos kuplahtaa.
- Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä.
- Käytä viinereiden täytteenä tai syö kiisselinä.
Viinerit (30 kpl)
- 3 dl vettä
- 50 g hiivaa
- 0,5 dl sokeria
- 0,5 tl suolaa
- 9 dl vehnäjauhoja
- 50 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
- kaulimiseen 300 g margariinia
- päälle paistonkestävää marmeladia, hilloa tai marjoja sekä vaniljakiisseliä (ohje edellä)
- koristeluun tomusokerikuorrutetta: 1 rkl vettä + n. 2 dl tomusokeria
- Laita vesi jääkaappiin ja vehnäjauhot pakastimeen vähintään muutamaksi tunniksi ennen leipomisen aloittamista. Mahdollisimman kylmillä aineksilla taikinan teko onnistuu helpoiten. Myös vaniljatäyte kannattaa tehdä valmiiksi etukäteen.
- Liota hiiva, sokeri ja suola veteen. Lisää vehnäjauhot sekä margariini ja sekoita tasaiseksi. Taikinaa ei ole tarkoitus vaivata, kuten pullataikinaa.
- Jauhota pöytä ja kaulitse sen päällä taikinasta noin sentin paksuinen ja noin 30 x 30 -senttinen neliö.
- Levitä margariini taikinalevyn keskelle pienemmäksi neliöksi allaolevan kuvan osoittamalla tavalla. Taita neliön kulmat keskelle siten, että taikinan reunat ovat hieman toistensa päällä.
- Kaulitse taikinalevyä varovasti yhteen suuntaan, kunnes se on venynyt n. 50 senttiseksi. Taita taikina kolmeen osaan ja kauli uudelleen n. 50 senttiseksi. Taita taikina taas kolmeen osaan, kääri kelmuun tai leivinpaperiin ja laita pakastimeen viideksitoista minuutiksi.
- Kauli taikina vielä kertaalleen, taita taas kolmeen osaan ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi lepäämään.
- Kauli taikina noin sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa se neliöiksi. Muotoile neliöistä pieniä "kuppeja" (katso video täältä) ja täytä ne haluamallasi tavalla. Voit lisätä kupin pohjalle marjoja ja kaataa niiden päälle vaniljakiisseliä tai sitten voit täyttää kupin puoliksi hillolla ja puoliksi kiisselillä. Älä täytä kuppia ihan täyteen, jotta kiisseli ei valu pois kupin sisältä paistettaessa. (Jos näin kuitenkin käy, voit vain siistiä valuneet asiat pois viinerin reunasta.)
- Viinereitä ei tarvitse voidella millään, mutta jos pelkäät menettäväsi yöunet jättämällä viinerit voitelematta, voit käyttää siihen tarkoitukseen agar agar -hyytelöä tai vaniljasoijavanukasta.
- Paista viinereitä 225-asteisessa uunissa n. 12 minuuttia eli kunnes ne ovat kauniita väriltään. Anna viinereiden jäähtyä.
- Sekoita koristelua varten vesi ja tomusokeri. Jos kuorrute on liian laihaa, lisää vähän tomusokeria ja jos taas liian paksua, lisää tippa vettä. Koristele viinerit valuttamalla tomusokerikuorrutetta lusikasta ohuena nauhana viinerin päälle.
Tässä videossa on näytetty, miten viineritaikinasta kannattaa tehdä "kuppeja", jotta täytteet eivät valu paistettaessa pellille. Jos video ei toimi tässä, klikkaa itsesi blogin YouTube-kanavalle.
Tarina viineritaikinasta
Ensimmäinen yritys onnistui suht hyvin, vaikka laitoinkin valmiin taikinan jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää: Oletin, ettei hiiva aktivoidu jääkaapissa, mutta väärässä olin! Avatessani jääkaapin seuraavana aamuna, oli taikina kolminkertaistunut ja haukannut sisäänsä vieressään sijainneen ruokapaketin. Leivoin taikinan tästä huolimatta viinereiksi ja totesin sen oikein toimivaksi.
Ensimmäisellä kerralla käytin vaniljasössönä paahtovanukastaikinaa, jossa nestettä oli kolmen desin sijasta yksi. Moni maistelija tykkäsi, mutta minä mukaanlukien pari maistelijaa oli sitä mieltä, että ei se maistunut yhtään samalta kuin perusviinereiden vaniljatahna. Tähän toiseen erään teinkin vaniljaosioksi ihan vain vaniljakiisselin, joka ainakin omassa suussani toi enemmän viinerimuistoja mieleen kuin ensimmäinen viinerikokeilu.
Mansikkahilloiset, vadelmahilloiset ja mustikkaiset viinerit odottamassa uuniinpääsyä. |
Tervetuloa Huoltikselle!
Ensi lauantaina vietetään ravintolapäivää, ja silloin näitä viinereitä pääsee syömään livenä Huoltiksellemme Kauppakatu nelosen sisäpihalla Tampereella klo 12–16! Tarjolla on muutakin huoltoasemaruokaa, kuten lehtipihviä ja lihiksiä. Kaikki ruoat ovat vegaanisia ja mahdollisuuksien mukaan luomu- ja reilun kaupan aineksista valmistettuja. Ravintolamme tuotto lahjoitetaan kokonaisuudessaan tiibetiläiselle Luchun orpokodille. Huoltikselle voi tulla myös pientä huoltoa tarvitsevan pyörän kera!
Huoltiksen Facebook-eventin löydät tästä linkistä. Valitettavasti Facebook on muuttanut säätöjään siten, ettei linkkiä pääse näkemään, jos ei ole kirjautunut sisään Facebookiin.
Mustikkaviineri odottamassa syömistä. |
Ei vitsi, niin siistiä!
VastaaPoistaKiitos parhaasta kommentista :D
PoistaEli ilmeisesti kisselissä vispikermat eivät uunissa lässähdä perunajauhon ansiosta? Käyttäytyykö GoGreenin vispi samalla tavalla kuin Alpro kuumennettaessa? Ja onko tietoa sen mausta kiisselissä?
VastaaPoistaGoGreenistä minulla on tosi vähän tietoa, koska käytän useimmin Alpron vispiä. En muista, olenko koskaan keittänyt GoGreenin kauravispiä. Tässä ohjeessa perunajauhot ovat mukana, jotta kiisselistä tulee kiisseliä eikä se valu pois viinerin päältä. Alpron vispi ei ole kuumentamisesta itse mitenkään moksiskaan.
PoistaAlpron vispiä voi muissa tapauksissa kuumentaa ilman perunajauhojakin. :) Käytän sitä ihan yleisesti niin jäätelönteossa, kinuskissa, kakkumousseissa kuin kahvikermanakin, eikä sille käy mitään kuumennettaessa. Vaahdotettuna sitä ei tosin voi kuumentaa ilman, että vaahto lässähtää. Kuumentamisen jälkeen sen kuitenkin voi vaahdottaa.
Kröhöm, tein valmiista torttutaikinasta ja lopputulos on öh,mielenkiintoinen...taikina kohosi niin reippaasti, että hillot valuivat pellille, ja vaniljakiisselikin kohosi aikamoiseksi palloksi...ulkonäkö on jännittävän erilainen,mausta en osaa vielä sanoa. Pitänee seuraavalla kerralla tehdä kiltisti taikina itse :D
VastaaPoistaHeh, lehtitaikina nousee kyllä tosi paljon verrattuna tän reseptin taikinaan. Ilmeisesti olivat kuitenkin hyviä :)
Poista