lauantai 26. lokakuuta 2013

Gluteenittomat lätyt


Monia ilmeisesti vähän epäilyttävät kananmunattomat ja jopa gluteenittomat lätyt, sillä niiden olemassaolo on urbaanilegendan luokkaa. Tässä on kuitenkin tosi hyvä peruslättyohje, joka toimii hyvin ilman taikojakin. Kananmunia, gluteenia ja taikoja oleellisempia asioita lättyjen paistossa ovat hyvä paistinpannu, taipuisa ja litteä lasta, sopivan paksuinen taikina, sopiva paistolämpötila sekä hyvä lätyn paistopinta eli maltti olla sörkkimättä lättyä ennen kuin se on kääntövalmis.



Gluteenittomat lätyt
  • 4 dl soija- tai riisimaitoa
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl öljyä
  • 4 dl gluteenitonta jauhoseosta*
  • 4 dl vissyä 
  • paistamiseen rypsi- tai kookosöljyä
  1. Mittaa soijamaito kulhoon ja sekoita sen joukkoon vispilällä suola, sokeri ja öljy.
  2. Sekoita taikinan sekaan seuraavaksi gluteeniton jauhoseos. Tässä vaiheessa taikinasta tulee tosi paksua.
  3. Lisää lopuksi taikinan sekaan vissy ja sekoita varovasti, jotta vissyn kuplat eivät pääse kauheasti karkailemaan.
  4. Kuumenna paistinpannu ja laita siihen 0,5 tl öljyä. Käännä lieden lämpötila pikkuisen matalammaksi, esim. 1–12-asteikolla 7- tai 8-teholle.
  5. Kaada taikinaa kuumalle paistinpannulle sen verran, että saat n. kolmen millimetrin paksuisen lätyn. Jos taikina ei leviä itsestään, saat sen leviämään kääntelemällä paistinpannua varovasti puolelta toiselle.
  6. Anna lätyn paistua rauhassa niin kauan, että sen pinta on hyytynyt ja näet sen reunojen alta pilkottavan kauniin ruskean värin. Sinun ei tarvitse yrittää irrottaa lättyä paistinpannusta ennen tätä.
  7. Ujuta lätyn alle litteä ja taipuisa lasta ja käännä lätty varovasti ympäri.
  8. Paista lätyn toinenkin puoli kauniin väriseksi.
  9. Tarjoile lätyt mahdollisimman heti hillon, sokerin, kasvikermavaahdon (esim. kookoskermavaahdon) tai soijajäätelön kanssa.
*Käytän gluteenittomassa leivonnassa lähes aina Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta, joka näkyy linkin kuvassa alempana. Se toimii kaikista kokeilemistani gluteenittomista jauhoista ja jauhoseoksista kaikkein parhaiten sekä leivonnaisen rakenteen että maun puolesta. Se sisältää riisin, maissin ja perunan ohessa psylliumia. Jos käytät jotain muuta psylliumitonta jauhosekoitusta, kannattaa taikinaan lisätä 1 tl psylliumia. Viljatuotteen nettisivujen perusteella heidän jauhoseoksensa on saatavilla Prismoissa ja S-marketeissa. Lisäksi se on Keskon valikoimissa, joten sitä voi tilata kaikkiin K-ryhmän kauppoihin.

Tein tänään lättyjen kaveriksi pikahilloa pakastemarjoista ja limettimehusta seuraavalla kirpsakalla ohjeella.

Mansikka-mustikka-limettihillo
  • 2 dl mansikoita
  • 1 dl mustikoita
  • 0,25 dl limettimehua
  • 2 rkl täysruoko- tai valkoista sokeria
  • ripaus vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja laita levy päälle.
  2. Kun seos kiehuu, vähennän lämpöä.
  3. Anna kiehuskella hiljaisella lämmöllä viitisen minuuttia.
  4. Syö heti tai parin päivän sisällä. Säilytä jääkaapissa. Jos aiot säilöä tätä pidemmäksi aikaa, käytä desinfioituja lasipurkkeja.

7 kommenttia:

  1. Kiitos tästä, yksi ystäväni käyttää vallan gluteenitonta, joten ohjeita ei ole koskaan liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Toivottavasti ystävällesi maistuvat nämä, jos näitä joskus päätät paistella :)

      Poista
  2. Hyvät plätyt tuli! 3-v lapsen kommentti oli, Onko tosi herkullista? Tein kaapin pohjimmaisista gluteenittomien jauhopussien jämistä ja lisäsin hieman psylliumia. Kiitos vegaanisista resepteistä ja blogistasi muutenkin.

    VastaaPoista
  3. Hei
    Mikä on jauhoseoksen nimi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyseessä on Viljatuote-merkkinen Vaalea gluteeniton jauhoseos. Se on kirjoitettu tuohon reseptin perään :)

      Poista
  4. Iso kiitos reseptistä 💚 perheessä paljon allergioita, eikä kiitos voinut olla isompi, kun isommalla porukalla syötiin näitä ja kaikki kommentoivat lettujen maistuvan aivan "normaaleilta".

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu