torstai 7. marraskuuta 2013

Käpykakku


Muistan käpykakun lapsuudestani isäni lempikakkuna. Tai sitten se ei ollut hänen lempikakkunsa, mutta sitä meillä usein syötiin, joten halusin kokeilla käpykakkuhommia nyt isänpäivän kunniaksi. Perinteisen kaksikon eli kreemin ja hillon sijasta tämän välissä on soijakermavaahtoa ja vadelmia, koska kreemi ja hillo ovat mielestäni vähän turhan äklöjä asioita kakkujen täytteeksi.



Käpykakku (10:lle hengelle) 
Pohja
  • 3 dl sokeria
  • 0,25 tl suolaa
  • 1,5 dl rypsiöljyä
  • 2 dl omenasosetta 
  • 0,5 tl vaniljajauhetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl vissyä
Kostuke
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl rommiaromia
  • 1 dl vettä
Täyte
  • 1 prk vaahtoutuvaa soija-, kaura- tai riisikermaa
  • 1 rasia (kotimaisia) vadelmia
Kuorrutteen pohjakreemi*
  • 50 g vegaanista margariinia
  • n. 2 dl tomusokeria
  • ripaus vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl kauramaitoa
Kuorrute
  • 200–300 g valkoista marsipaania
  • 1,5 rkl kaakaojauhetta
  • tomusokeria
  1. Levitä leivinpaperi uunipellille ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita sokeri, suola, rypsiöljy, omenasose ja vaniljajauhe. Anna seoksen odottaa viisi minuuttia, jotta sokeri ehtii sulaa.
  3. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. Kaada jauhot sekä vissy muiden aineiden sekaan ja sekoita tasaiseksi.
  4. Kaada taikina tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle ja laita uuniin paistumaan n. 30 minuutiksi. Kakkupohja on valmis, kun se on pinnaltaan kauniin värinen ja siihen työnnettyyn tikkuun tai veitseen ei jää ulosvedettäessä taikinaa.
  5. Anna kakkupohjan jäähtyä täysin ennen sen leikkaamista ja täyttämistä. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan tämän kuvan tyyliin. 
  6. Sekoita kostukkeen ainekset ja vaahdota jääkaappikylmä soijavispi. 
  7. Nosta isoin kakkulevy tarjoilulautaselle ja kostuta se. Asettele sen pinnalle vadelmia sekä soijavispiä. Nosta seuraava levy täytteiden päälle, kostuta se ja levitä sen pinnalle vadelmia sekä soijavispiä. Nosta pienin kakkulevy päällimmäiseksi ja kostuta sekin. Leikkaa kakkua veitsellä viistosti hieman enemmän kävyn malliseksi, jotta kakun reunat eivät näytä portailta. 
  8. Vaahdota kuorrutteen pohjakreemin ainekset sähkövatkaimella ja levitä kreemi kakun pintaan tasaisehkoksi kerrokseksi. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi.
  9. Vaivaa marsipaani lämpimäksi ja sekoita siihen kaakaojauhe. Kauli marsipaani tomusokeritetulla pöydällä isoksi levyksi, nosta se kakun päälle ja painele se kiinni mahdollisimman tasaiseksi. Katso ohje marsipaanin levittämiselle täältä. Tee saksilla marsipaaniin kävyn suomut siten, että ikään kuin leikkaisit marsipaania, mutta et läpi asti.
  10. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä jääkaapissa vietetyn yön jälkeen. Älä peitä kakkua kuvulla tms., jotta marsipaani ei hermostu kosteudesta. Ripottele kakun pinnalle tomusokeria ennen sen syömistä.
*Kuorrutteen pohjakreemi on ihan itse keksimäni sana, mutta aineksen käyttötarkoitus on ihan oikea. Kakun on marsipaanikuorrutteen väliin on hyvä levittää kreemikerros, jotta kuorrutteen saa levitettyä kakun päälle kauniisti ja tasaisesti. Voit halutessasi jättää tämän kerroksen kokonaan tekemättä, mutta silloin marsipaani voi olla pikkuisen hankalampi saada tasaisesti kakun päälle. Voit myös jättää osan soijavispistä laittamasta  kakun sisälle ja käyttää sitä kreemin tilalla, mutta silloin on vaarana se, että marsipaani vetistyy nopeasti, kuten allaolevissa kuvissa.


Oma käpykakkuhistoriani tämän blogin osalta on aika vaiheikas. Muutaman vuoden takainen versio käpykakusta oli kyllä ihan hyvää, mutta sen ulkonäkö oli aika väärällä tavalla esteettinen tai suoraan sanottuna ruma. Tarkoituksenani olikin nyt tehdä vähän parannellumpi ja nätimpi versio tuosta ekasta kakusta, mutta homma ei mennyt ihan nappiin. Leivoin isänpäiväviikolla yhteensä kaksi kakkua, joista se ensimmäinen on kuvattuna tässä alla. Yhdeltä sivulta kakku oli pienellä varauksella ihan kivannäköinen, mutta muista kuvakulmista kakku näytti lähinnä sellaiselta CSI-telkkasarjan ruumiilta, joka on lojunut jossain viemärissä vähän pidempään... Hyvää se kuitenkin oli!

Tein kakusta isänpäiväksi uuden version, joka ei muuttunut ruumiinnäköiseksi jääkaapissa. Todiste löytyy tuosta ylimmästä kuvasta. Halusin kuitenkin jättää myös nämä vanhat kuvat tänne näkyville teidän iloksenne.

Hieman epäonnisen valuvainen kuorrute

Syy marsipaanikuorrutteen valumiseen oli todennäköisesti se, että käytin marsipaania aika kitsaasti eli siitä tuli tosi ohut kuorrute, minkä lisäksi levitin sen alle soijavispiä kreemin sijasta, sillä todella monissa täytekakkuresepteissä käsketään laittamaan marsipaanin alle kerros kermavaahtoa. Menin siis lankaan ja sain aikaiseksi hassunnäköisen kakun. Olen kuitenkin ottanut tämän huomioon reseptissä merkitsemällä siihen reippaamman määrän marsipaania kuin itse käytin ja lisäämällä siihen kreemiohjeen.

Aina ei vaan onnistu!

14 kommenttia:

  1. Käpykakku, ooh! (Sitäpaitsi ihanaa nähdä, että jopa sunkin leivonnaiset voi joskus näyttää normaalin ihmisen tekemiltä...) Upea uusi ilme blogissa muuten, tykkään! Raikas ja hauska muttei veikistelevä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Kun avasin aamulla jääkaapin oven ja näin tuon valuneen marsipaanikuorrutteen, meinasin kuolla nauruun sen luoman mielleyhtymän eli tuon ruumis viemärissä -asian vuoksi. Halusin jakaa tuon tunteen myös täällä. :)

      En ole vielä itse saanut tarpeekseni blogin ulkonäöstä, vaikka sitä olenkin nyt tuijotellut jo pari viikkoa. On niin mahtavaa, että kuvat tehnyt tyyppi (eli Juha Harju, kuvittajajuha.fi) hoiti homman niin täysin sen näköiseksi, mistä itse tykkään!

      Poista
  2. Olen aina halunnut maistaa käpykakkua! ehkä nyt saan vihdoin aikaiseksi leipoa tuommoisen :) löytyisikö muuten ohjetta vegaanisille macaron-leivoksille? ne on myös sellaisia mitä olen aina halunnut maistaa. Pystyykö niitä edes tekemään vegaanisena? :O
    mutta upea blogi, mistä olen saanut paljon inspiraatiota!:) Kiitos paljon kun jaat reseptejäsi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivoista sanoista :)

      Tää mun käpykakku oli vähän helpommin syötävää kuin kreemillä ja marmeladilla täytetty eli överituhti normikäpykakku. Mun mielestä tää kuitenkin maistui käpykakulta, joten kokeilemaan vaan :)

      Vegaanisia macaronohjeita löytyy hakukoneilla jonkin verran, mutta en ole itse koskaan kokeillut tehdä niitä. Valkuaisvaahdon korvaaminen vegaanisilla aineksilla on vähän mutkikkaampi juttu kuin kaikki muut reseptien vegaanistamiset, joten en ole siksi vielä itse lähtenyt niitä testaamaan. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, ja maailmalla on muutamia yrityksiä, jotka valmistavat vegaanisia macaroneja. Esim. tässä on yhden yrityksen FB-sivu: www.facebook.com/VeganMacarons ja tässä on Pinterestistä sivu, jossa on ihan päetvännäköisiä macaroneja: www.pinterest.com/lujuriavegana/vegan-macaron-creation/

      Myös tällainen suomenkielinen ohje tuli vastaan, joka on alunperin julkaistu Vegaiassa ja on todennäköisesti Inna Somersalon käsialaa: http://foodstuffandother.wordpress.com/2012/02/05/macaron-leivokset-vegaanille/

      Poista
    2. Kiitos paljon vastauksestasi! Ehkäpä uskaltaudun kokeilemaan noita macaron-leivoksia kunhan saan tuon käpykakun ensin kokeiltua :)

      Poista
  3. Tehtiin käpykakku tällä ohjeella, ja tulipa hyvä! Ei arvattu eilen iltasella pistää marsipaania kakun päälle, joten kuorrutettiin koko paakelsi soijakermavaahdolla ja pistettiin jääkaappiin, ja sitten nyt aamulla tehtiin siihen päälle marsipaanikuorrute. Lapsi muovaili vielä kolme oravaa istumaan jättikävyn päälle. Vatukoita ei väliin ollut, joten pantiin sitten vatukkahilloa.

    Sellainen kysymys tuli mieleen, että minkä kokoisia marsipaanipaketteja käytät. Meillä on Haaparannalta puolen kilon pötköjä, mutta googlattiin, että kaupossa täällä olisi jotain 200 - 250 g:n paketteja, joten kaulittiin vähän yli 300 g, mistä riitti pikkuoraviinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä, että tuli hyvää! Kuva teidän kakusta kiinnostelisi :)

      Tein eilen tästä uuden version marsipaaneineen ja se näytti äsken olevan ihan kunnossa. Tuossa ekassa kakussa virheinä mulla oli liian ohut marsipaani, reikäiset suomut ja ilmeisesti sitten myös se, että laitoin soijakermavaahtoa kakun pintaan eli marsipaanin alle. Nuo yhdessä saivat kakun valumaan.

      Korjasin reseptiin marsipaanin määrän vähän selkeämmäksi. Puolentoista kilon marsipaanikuorrute kakun päälla olisi varmasti aika muikea, joten hyvä että kysyit :D

      Poista
  4. Joo, marsipaani käyttäytyy noin, vaikka olisi ollut paksumpikin kerros, jos joutuu olla yön jääkaapissa ja vielä kenties peitettynä. Tein myös viime jouluna käpykakun ja oli samannäköinen yhden yön jälkeen. Onneksi olin koristellut syömispäivänä... Eli koristelkaa samana päivänä kun syötte! :) t. Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän marsipaanikuorrutteita tosi harvoin mm. siksi, että niiden kanssa saa aina vähän pelätä, että missä ajassa ne sulaa pois. Tuo on kyllä hyvä vinkki, että kannattaa varmuuden vuoksi kuorruttaa marsipaanit kakut vasta syömispäivänä.

      Tein eilen tämän kakun niin, että laitoin marsipaanin alle ohuen kerroksen tomusokeri-margariinikreemiä. Sen avulla kuorrute pysyi hyvännäköisenä vuorokauden eli siihen asti, että se äsken syötiin. Ilmeisesti rasva ei oo niin paha juttu marsipaanille kuin märemmät asiat, kuten hillot ja vaahdot.

      Oon tehnyt kakkuja myös siten, että lätkäisen marsipaanin vain kakun päälle ilman mitään välikerrosta, ja silloinkin marsipaani pysyy suht hyvänä. Silloin on vain harmina se, että marsipaania ei välttämättä saa silitettyä nätiksi, vaan se jää muhkuraiseksi.

      Vaikeeta on! :D

      Poista
  5. Noiden marsipaani, sokeri ja vaahtokarkkimassojen alla kannattaa käyttää nimenomaan sokerikreemiä, voikreemiä tai suklaakreemiä. Kermavaahto on niin kosteata, että se rupeaa sulattamaan noita massoja heti..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, näin olen omien kokemusteni jälkeen päätellyt :) Voisin myös lisätä tämän tiedon myös tuohon reseptiin vähän selkeämmin.

      Voikreemiä en suosittele, koska eläimille ystävällisiä vaihtoehtoja on olemassa :)

      Poista
  6. Voiko ohjeessa käyttää pakastevadelmia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakastevadelmat käyvät kyllä! Pakastevadelmat voi laittaa kakun väliin jäisinä. Jos ne sulattaa ennen kakkuun laittamista, kannattaa niistä valuttaa ylimääräinen neste pois. Jos haluaa pienentää listeriariskiä, kannattaa ostaa suomalaisia vadelmia.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu