keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Pari sanaa lämpömittareista


Joulu lähestyy ja monet innostuvat konvehtien tekemisestä. Ajattelinkin muistutella, että suklaan temperoiminen on aika kätevä juttu, jos ei halua syödä harmaita konvehteja. Temperoinnista voit lukea tästä kirjoituksesta: Suklaan sulattaminen ja temperointi. Temperoinnissa oleellinen apuväline on tietysti lämpömittari, joita on saatavilla muutamaa eri mallia.


Minulla on tähän asti ollut käytössä metallianturillinen lämpömittari, joka kiinnitetään erillisellä nipsulla kattilan tai kulhon reunaan ja joka on ajanut asiansa tosi hyvin. Esimerkiksi munkkien paistamisessa on tosi kiva, että lämpömittarin saa kiinni kattilaan. Olen tykännyt tuosta lämpömittarista tosi paljon myös siksi, että siinä on ajastin sekä kello. Halutessani voin laittaa mittarin piippaamaan, jos sen mittaama neste viilenee liian kylmäksi tai lämpenee liian kuumaksi. Mittari on siis myös paloturvallisuuden kannalta tosi hyvä.

Silloin kun olen sulatellut ja temperoinut suklaata, on tämän mittarin anturi ollut vähän tiellä, koska sillä ei oikein voi sekoittaa suklaata, koska se on niin ohut. Olenkin tällöin joko sekoittanut hankalalla tyylillä anturia väistellen tai sitten olen ottanut anturin välillä pois suklaasta, jolloin riskinä on, että suklaan lämpötila muuttuu mittausten välissä liikaa ja temperointi pitää aloittaa alusta.

Koska tykkään keittiövälineistä vähän turhankin paljon, tilasin itselleni Leipurin putiikista lämpömittarin, joka on samalla sekoituslasta. Voin siis samaan aikaan sekä mitata suklaan lämpötilaa että sekoittaa sitä, mikä on oikeasti tosi kätevä juttu. Lastan anturiosuuden voi irrottaa, ja itse lastan voi pestä vaikka astianpesukoneessa. Lastan mittari kertoo lämpötilan asteen kymmenyksen tarkkuudella, joten se on tuota toista mittariani vähän tarkempi.

Kaikille DIY-henkisille henkilöille sekä ihmisille, jotka ovat ymmärtäneet, ettei ihan kaikkia maailman tavaroita tarvitse omistaa, annan tällaisen vinkin. Samanlaisen mittarin voi rakentaa ihan kotikonstein. Jos sinulta löytyy anturillinen tai oikeastaan mikä tahansa ruokalämpömittari, voit kiinnittää sen kauhaan tai lastaan kahdella kumilenkillä. Homma toiminee todennäköisesti aivan yhtä näppärästi kuin lastaihmeellä.

2 kommenttia:

 1. Loistava vinkki! Mä en ole kyllä vielä saanut aikaiseksi hankkia minkäänlaista lämpömittaria... Ostaisikohan itselleen joululahjaksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos yhtään tykkää vaikkapa leipoa munkkeja, niin lämpömittari on kyllä aika kiva juttu. On ihan eri asia katsoa lämpömittarista, tarvitseeko levyä kääntää isommalle tai pienemmälle kuin todeta pienellä viiveellä, että nytpä ei munkit paistukaan, niin kuin oli tarkoitus.

   Tuo mun vanha ajastin maksoi muistaakseni 24 euroa, joten ei ole mikään älyttömän kallis ostos.

   Testasin muuten eilen ekan kerran tuota lämpömittarilastaa, ja on se kyllä kätevä :) Tosin ihan yhtä kätevä on varmasti myös tuo DIY-versio.

   Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu