perjantai 13. joulukuuta 2013

Lucia-pullat


Tänään vietetään Lucian päivää, ja koska en ole koskaan ennen tehnyt tai syönyt Lucia-pullia, sain tästä hyvän tekosyyn niitä testailla. Täytyy sanoa, että tykkään pullasta enemmän kardemummalla kuin sahramilla maustettuna, mutta ihan hyviä ja erityisesti tosi nättejä pullia näistäkin tuli.

Lucia-neito oli muuten vähän rankempi tyyppi. Hänellä oli stalkkeri, joka ei voinut vastustaa Lucian silmiä. Luciaa alkoi tämä homma sen verran paljon ottaa päähän, että hän leikkasi silmänsä irti ja lähetti ne stalkkerilleen. Stalkkeri kääntyi tämän tempauksen seurauksena kristinuskoon ja Lucia sai Neitsyt Marialta uudet, vieläkin kauniimmat silmät. Muita Lucia-neidon seikkailuja voi lukea vaikkapa Wikipediasta.

Lucia-pullat (n. 16 kpl)
  • 100 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
  • 2,5 dl riisi-, soija- tai kauramaitoa
  • 1,5 dl maustamatonta soijajogurttia
  • 25 g hiivaa
  • 0,25 tl sahramia
  • 1 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • n. 9 dl vehnäjauhoja
  • koristeeksi rusinoita
  • voiteluun sokerivettä, soijavanukasta tai agar agar -hyytelöä
  1. Mittaa margariini, riisimaito ja soijajogurtti kattilaan ja lämmitä koko ajan sekoitellen kädenlämpöiseksi. Ota kattila pois liedeltä jo ennen kuin margariini on kokonaan sulanut, jotta neste ei kuumene liikaa.
  2. Murenna hiiva kulhoon ja kaada kädenlämpöinen neste sen sekaan. Sekoita joukkoon myös sahrami, sokeri ja suola.
  3. Lisää taikinaan vehnäjauhoja pari desilitraa kerrallaan. Sekoita taikinaa lusikalla niin kauan kuin lusikalla sekoittaminen on mahdollista. Tämän jälkeen ota kädet käyttöön ja vaivaa taikinaan jauhoja niin kauan, että taikina on pehmeän kimmoisaa, eikä tartu käsiin. Saatat jauhojen laadusta ja omasta vaivausmenetelmästäsi sekä viitseliäisyydestäsi riippuen tarvita joko vähemmän tai enemmän jauhoja kuin tuon yhdeksän desilitraa.
  4. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Tähän kuluu aikaa puolisen tuntia.
  5. Jaa taikina kuuteentoista osaan. Saat paloista samankokoisia, kun jaat koko taikinan ensin kahtia, sen jälkeen jaat puolikkaat kahtia ja niin edelleen, kunnes sinulla on kuusitoista palaa. Pyöritä palat noin parinkymmenen sentin pituisiksi pötköiksi. Kierrä pötkön molempia päitä spiraalille siten, että saat kauniita, hieman ässänmallisia pullia.
  6. Valmiit pullat kannattaa jakaa kahdelle pellille, jotta niillä on tilaa kohota ja paistua. Anna pullien kohota liinan alla ja voitele ne esimerkiksi sokerivedellä, soijavanukkaalla tai agar agar -hyytelöllä. Voitelun voi myös jättää tekemättä. Työnnä lopuksi rusinat pullien spiraalien keskustoihin koristeeksi.
  7. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10–12 minuuttia eli kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin ja muutenkin vaikuttavat kypsiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu