torstai 19. joulukuuta 2013

Pähkinä-karamelliruudut


Everydaydish.tv-sivusto on yksi suosikkipaikoistani, jos haluan katsella vegaanisia kokkailuvideoita. Näiden pähkinä-karamelliruutujen ohjekin on alunperin peräisin sieltä. Yksinkertaistin reseptin aineosia ja valmistustapaa hieman, mutta olen aikas varma, että lopulta nämä maistuvat ihan yhtä hyvälle kuin nuo alkuperäisetkin. Kuten ohjeen sokerimäärästä voi huomata, ovat nämä todella makeita. Kuudelle kunnon sokerisyöpölle ohjeesta riittääkin isot palat, mutta nämä sopivat myös vähän niin kuin nameiksi, jos ne leikkaa pieniksi paloiksi.

Vaikka näissä vaikuttaisi olevan tosi monta vaihetta, ei näitä silti ole lainkaan hankala tehdä. Jätin itse pähkinät kokonaisiksi, koska ne mielestäni näyttävät siten kivemmilta. Pähkinät voi kuitenkin leikata myös pienemmiksi, jolloin ruutujen leikkaaminen käy ehkä hieman helpommin.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Pähkinäiset karamelliruudut (sokerihampaan koosta riippuen 6–16 palaa)
pohja
  • 150 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 1 dl sokeria
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
karamellikastike
  • 3 dl fariinisokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2,25 dl vettä
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl margariinia
pinnalle
  • 4 dl pähkinöitä (esim. saksan-, makadamia ja cashewpähkinöitä sekä manteleita)
  1. Rutista leivinpaperi ihan pieneksi mytyksi, avaa se ja vuoraa sillä n. 20 x 20 -senttinen vuoka. (Rutistettu leivinpaperi on paljon helpompi levittää vuokaan kuin rutistamaton.) Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää niiden joukkoon vehnäjauho ja sekoita tasaiseksi.
  3. Levitä taikina leivinpaperin päälle ja painele se tasaiseksi kerrokseksi.
  4. Paista pohjaa esilämmitetyssä uunissa 15 minuuttia. Nosta pohja pois uunista ja anna sen jäähtyä kymmenisen minuuttia. Jos karamellikastikkeen kaata suoraan kuuman pohjan päälle, voi se imeytyä ikävästi pohjaan. Jäähtymisen aikana voit valmistaa karamellikastikkeen. Jos tuntuu ikävältä pitää uunia päällä turhaan, voit tietysti jäähtymisen aikana paistella siellä jotain muuta.
  5. Mittaa kattilaan fariinisokeri ja vehnäjauhot ja sekoita ne vispilällä hyvin tasaiseksi. Sekoita joukkoon myös vesi, suola ja vaniljajauhe ja sekoita tasaiseksi. Käännä levy päälle ja kuumenna kastiketta välillä sekoittaen noin viisi minuuttia. Kastikkeesta on tarkoitus tulla melko paksua.
  6. Kaada kastike esipaistetun pohjan päälle ja ripottele sen pinnalle pähkinät.
  7. Paista vielä 10 minuuttia 190-asteisessa uunissa, jotta pohja kunnolla kypsyy ja pähkinät hieman paahtuvat.
  8. Anna jäähtyä täysin ja leikkaa terävällä veitsellä paloiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu