lauantai 19. huhtikuuta 2014

Churrot


Vappu on tulossa ja silloin on kiva uppopaistella kaikenlaista. Mitenkäs olisivat vaikka espanjalaiset churrot ja ihana suklaakastike?

Churrot
  • 3 dl vettä
  • 2 rkl maidotonta kasvimargariinia (tai öljyä)
  • 0,25 tl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 0,5 tl kardemummaa (ei pakollinen)
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,25 tl leivinjauhetta
uppopaistamiseen 
  • n. 7 dl rypsiöljyä
pinnalle 
  • 4 rkl sokeria
  • 1,5 tl kanelia
dippaamiseen
  • 50 g tummaa suklaata
  • 0,5 dl kookosmaitoa
  1. Keitä vesi esim. vedenkeittimessä, kaada se kulhoon ja sulata sen sekaan margariini. (Lämmitä seosta, jos se viilenee margariinin lisäyksen jälkeen.)
  2. Mittaa toiseen kulhoon loput taikinan ainekset ja sekoita ne hyvin.
  3. Kaada kuivat aineet kuuman veden sekaan ja sekoita tukevalla lusikalla tasaiseksi, paksuksi tahnaksi. (Jos taikina jää löysäksi, lisää vähän jauhojen määrää.)
  4. Anna taikinan hieman viilentyä ja laita se sitten pursotuspussiin, jossa on korkeintaan 8 millimetrin kokoinen pursotusterä.
  5. Valmista tässä vaiheessa suklaadippikastike. Mittaa kookosmaito kulhoon ja pilko suklaa sen joukkoon. Kuumenna seosta mikroaaltouunissa puoli minuuttia ja sekoita. Kuumenna lisää pienissä jaksoissa, kunnes suklaa on sulanut.
  6. Kuumenna öljy toisessa kattilassa 190-asteiseksi. Pursota churrotaikinasta noin kymmenen senttimetrin mittaisia pötköjä varovaisesti kattilaan. Varo, ettei öljy roisku, kun churro putoaa öljyyn.
  7. Paista churrot kauniin ruskeiksi ja kääntele tarvittaessa. Jos churrot tarttuvat paistettaessa toisiinsa kiinni, voit leikata ne saksilla irti toisistaan. Churrojen kannattaa antaa paistua reilusti tummiksi (ei palaneiksi), jotta ne kypsyvät myös sisältä.
  8. Nosta churrot reikäkauhalla leivinpaperin päälle hieman kuivumaan. Kierittele churrot sokeri-kaneliseoksessa.
  9. Tarjoile heti suklaadipin kera.


Uppopaistohommissa pitää olla tarkkana, jotta talo ei pala! Älä poistu rasvakattilan luota paistamisen aikana, jotta et vahingossakaan unohda helposti syttyvää öljyä yksistään liedelle kuumenemaan. Jos rasva alkaa poreilla ja savuta, on se liian kuumaa ja syttyy helposti. Siirrä kattila tällöin heti pois liedeltä ja tarvittaessa kaada sen joukkoon lisää öljyä viilentämään sitä. Jos öljy syttyy palamaan, älä koskaan yritä sammuttaa sitä vedellä tai vaahtosammuttimella, sillä seuraukset ovat todennäköisesti tuhoisat. Pidä kattilan kansi lähellä ja tukahduta liekit sillä. Myös sammutuspeite on hyvä olla olemassa keittiössä käden ulottuvilla.

Tässä on todella hyvä Jyväskylän vapaapalokunnen tekemä video, joka havainnollistaa sitä, miksi palavaan öljyyn ei saa kaataa vettä.

22 kommenttia:

  1. Näitä pitää kokeilla. Eikö taikinaan tosiaan tule mitään nostatusainetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutkailin kaikenlaisia churroreseptejä ja isossa osassa niistä ei käytetty nostatusainetta. Jätin sen itsekin pois, koska halusin churroissa näkyvän hieman pursotusterän jälkeä. Tarkoituksenani on kyllä vielä testailla reseptiä uusiksi leivinjauheen kanssa, sillä en ollut tähän ihan täysin tyytyväinen: jos taikinaa ei paista tarpeeksi kauan, jää se sisältä hieman liian pehmeäksi.

      Poista
    2. Tein tänään uuden annoksen churroja ja muokkasin reseptin tämänpäiväiseksi eli paremmaksi :) Vähensin vehnäjauhojen määrää, lisäsin taikinaan leivinjauhetta ja käytin ohuempaa pursotusterää.

      Poista
  2. Pitääpä kokeilla tehdä näitä, hyvältä ainakin näyttää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat minustakin tosi viehättäviä ulkomuodoltaan ja varsinkin ehkä hieman suttuiselta syömistavaltaan :)

      Poista
  3. Niiiiin hyviä \o/ uskaltaisikohan tehdä itsekin :o)

    VastaaPoista
  4. Mitä luulet, onnistuuko gluteenittomina?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että jos taikinaan lisää vähän ksantaania (esim. 0,25 tl) ja käyttää hyvää gluteenitonta jauhoseosta, että homma onnistuu myös gluteenittomana :)

      Poista
  5. Ihanaa, kun olet muistuttanut myös paloturvallisuusseikoista! :)
    Mikään ei pilaa vappua, niin kuin palanut koti..
    T: vapaapalokuntalainen ja turvallisuuskouluttaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noista on ihan hyvä muistuttaa, koska kaikki eivät tiedä esim. sitä, mitä tapahtuu, jos öljypaloa yrittää sammuttaa vedellä. Toivottavasti kukaan ei ota sitä pelotteluna :)

      Poista
  6. Moikka! Miten monta churroa reseptistä suunnilleen tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En yhtään muista churrojen lukumäärää, mutta reseptistä tulee muistaakseni noin puolen litran verran ohuita churroja. Churron pituudesta tietysti riippuu se, kuinka monta niitä tulee :)

      Poista
    2. Alright. Kiitos! :)

      Poista
  7. Hei Millaista kookosmaitoa käytit suklaadipissä? Jotain maitopurkissa olevaa vai säilykettä? Ajattelin tehdä churroja vappubrunssille. :)

    VastaaPoista
  8. Surkea ohje. Taikina oli vetelää, paloi kattilan pohjaan kiinni mutta ei ruskistunut muuten. Olisiko lorahtanut ohjeeseen vähän liikaa nestettä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, onpa tosi harmillista, että ohje ei toiminut! Oon itse tehnyt tällä ohjeella useamman kerran, eikä taikina oo ollut mulla liian löysää. Ainoa, mikä itselle tulee tässä äkkiseltään mieleen, voisi olla se, että jos neste-margariiniseos on liian kylmää, niin jauhot eivät turpoa siinä yhtä hyvin kuin jos neste on lämmintä. Täsmennän reseptiä tuolta osin, jos se vaikka helpottaisi muiden reseptiä käyttävien kohdalla onnistumista. Kiitos siis kovasti huomiosta ja pahoittelut siitä, että resepti ei sinulla toiminut.

      Poista
  9. Moikka, voikohan taikinaa pakastaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti vähän googlailla asiaa :) Suositus oli sellainen, että churrotaikina kannattaa muotoilla ennen pakastamista. Sillä tavalla pitäisi onnistua parhaiten.

      Poista
  10. Mistä tietää, milloin öljy on 190 astetta kuumaa? Olisiko tähän jotain muuta tapaa esim. miten öljy käyttäytyy ollessaan paistovalmista tai sopiva lieden asetus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sulla ei ole öljyn lämpötilan mittaamiseen sopivaa lämpömittaria käytössä, voit kokeilla taikinan lämpötilaa paistamalla siinä pienen taikinapalan tai palan vaaleaa leipää. Jos se nousee pintaan ja paistuu kauniin ruskeaksi noin minuutissa, on öljy sopivan kuumaa.

      Kun öljyyn laittaa kerralla enemmän taikinaa, sen lämpötila aina vähän laskee hetkeksi. Myös liesien lämpötiloissa on paljon eroja. Itselläni sopiva lämpötila on yleensä 6 tai 7, kun asteikko on 12, mutta toisella liedellä se voi olla ihan eri. Näistä syistä ei valitettavasti oikein ole mahdollista antaa tarkkaa ohjetta siitä, millä asetuksella öljy olisi oikean lämpöistä.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu