perjantai 3. heinäkuuta 2015

Tuulispään leivontakirjaa kirjoittamassa


Tuulispään leivontakirja julkaistiin syksyllä 2015. Kirjaa ei voi enää ostaa mistään, mutta kaikki sen reseptit löydät täältä.

Vuosi sitten keväällä matkustin ensimmäistä kertaa vapaaehtoiseksi Eläinsuojelukeskus Tuulispäähän. Vietin neljä päivää itselleni ihan uudessa maailmassa hevosia harjaten, kanoja ruokkien ja villisikaa rapsutellen. Vuoden aikana Tuulispäästä on tullut minulle valtavan tärkeä paikka, jonne olen palannut aina kun mahdollista.

Muutamaa päivää ennen ensimmäistä Tuulispää-reissuani olin saanut sähköpostia kustantamolta. Sähköpostissa tiedusteltiin, olisinko kiinnostunut kirjoittamaan keittokirjan. Vaikka olin haaveillut omasta leivontakirjasta jo pitkään, halusin silti miettiä hetken aikaa. Tiesin, että keittokirjoja ei kirjoiteta tuosta noin vain. Halusin myös keskustella avopuolison kanssa asiasta. Keittokirjan kirjoittaminen kun tulisi tarkoittamaan sitä, että keittiössämme vallitsisi jauhopölyn ja taikinakulhojen kaaos ja jääkaappi olisi täynnä pikkukakkusia vähintään seuraavat puoli vuotta. Sulattelin asiaa hetken ja tein sitten päätöksen ryhtyä keittokirjailijaksi.Alusta saakka oli selvää, että halusin osan kirjan tuotosta menevän hyväntekeväisyyteen. Tämä sopi myös kustantajalle, joka ehdotti Tuulispäätä. Tuulispää oli myös minun ykkösvaihtoehtoni, joten asiaa ei tarvinnut sen enempää pohtia. Tuulispää ja sen asukkaat tulisivat saamaan ensimmäisen kirjansa!


Käytännössä kirjan kirjoittaminen tarkoitti kohdallani sitä, että aina kaupassa käydessäni raahasin kotiin kilokaupalla vehnäjauhoja ja sokeria sekä litroittain kauramaitoa. Kaakaojauhetta ostin paketeittain kerrallaan ja vaniljajauhettakin tilasin tukkuerittäin. Kiertelin lisäksi melko paljon kirpputoreja, sillä minulta ei ennestään löytynyt tarpeeksi erilaisia astioita leivonnaisten kuvia varten.

Aloitin reseptien kehittelyn huhtikuussa ja sainkin heti alkuun muutaman tosi kivan reseptin lähes valmiiksi. Reseptien kehittelyyn tuli kesän aikana pakollinen paussi, kun lämpötilat kohosivat pitkäksi aikaa sietämättömän kuumiksi. Jatkoin reseptien parissa taas syksyllä. Halusin koota kirjaan ainoastaan toimivia ja kiinnostavia reseptejä, joten karsin reseptejä pois välillä aika rankallakin kädellä.

Ehkä vaikein asia kirjaprosessissa oli tajuta omien valokuvaustaitojen puutteellisuus. Aluksi tuntui, että vaikka otti samasta keksistä kaksisataa kuvaa, niin mikään niistä ei ollut hyvä. Pikkuhiljaa huomasin, että opin ottamaan parempia kuvia, vaikka en mikään huippukuvaaja vielä olekaan. Arvaan, että moni blogiani seurannut saattaa jopa yllättyä siitä, minkälaisia kuvia kirjassa on. Itse olen niihin tosi tyytyväinen.

Oli kiva tajuta, että olin oppinut oman tyylin ottaa kuvia. Kuvani ovat aika yksinkertaistettuja, eikä niissä ole juurikaan ylimääräisiä elementtejä, kuten rypistettyjä leivinpapereita tai kaatuneita maustepurkkeja. Leivonnaiset myös näyttävät kuvissa siltä, miltä ne oikeastikin näyttävät eli jätin hiuslakalla kiillotukset ynnä muut kikkailut pois. Halusin, että kuvissa näkyy inhimillisyyttä eli sitä, että kotonaleivottujen leivonnaisten ei tarvitse näyttää konditoriatuotteilta.

Syksyllä suurin osa resepteistä oli valmiina, joten kokosin kaksikymmentähenkisen reseptitestausryhmän. Jokainen sai itse päättää, kuinka monta reseptiä testaa ja kertoa, jos heillä on jokin inhokkiainesosa. Perustin testiryhmälle oman Facebook-ryhmän tarkoituksenani sitä kautta saada heille nopeasti tietoa, jos jotain akuuttia tapahtuisi. En ajatellut, että ryhmälle tulisi kauheasti käyttöä.

Ryhmästä tulikin yllättäen tosi aktiivinen, sillä testaajat alkoivat ladata sinne kuvia leivonnaisista ja kertoa siellä kokemuksistaan. Siellä yhdessä naureskelimme hassuille pursotuksille ja katkenneille sekoitusvälineille. Ryhmän tärkein tehtävä oli tietysti se, että ryhmäläisten avulla sain hiottua reseptit oikeasti valmiiksi. Ryhmän yhteisöllisyys ja hyvä henki olivat kuitenkin itsessään ehkä kivoin yksittäinen juttu koko kirjoitusprosessissa.

Työstin kirjan reseptejä ja muita tekstejä tämän vuoden alkuun saakka, jolloin toimitin tekstit ja kuvat kustantajalle. Tässä vaiheessa mukaan astuivat myös taittaja ja kuvittaja, joiden molempien mukanaolosta olen valtavan iloinen. Kirjan taittaja on Satu Kontinen, joka on taittanut esimerkiksi Chocochilin Elinan molemmat kirjat. Kuvituksesta vastaa Juha Harju, jonka kädenjälkeen voi törmätä aika monessa paikassa ja joka on tehnyt myös Kamomillan konditorian bannerin. Kirjan kuvituksissa seikkailevat bannerista tutut Kamomilla, lehmä sekä kana ja uutena eläinkaverina mukana on myös possu.


Kirjan reseptivalikoimasta löytyy muun muassa keksejä, muffinsseja, pikkukakkusia, kakkuja, whoopieita, pullia, munkkeja, lättyjä ja piirakoita. Reseptit ovat muutamaa perusreseptiä lukuun ottamatta uusia ja näin ollen kirjaa varten kehiteltyjä. Halusin, että kaikki reseptit ovat yksinkertaisia ja että niiden raaka-aineet ovat helposti löydettävissä. Kirjassa ei kikkailla turhia, vaan leivonnaiset onnistuvat, jos vain osaa mitata ja sekoittaa.

Vaikka kirja onkin luonnollisesti täysin vegaaninen, en ole kirjoittanut sitä vain vegaaneille tai allergikoille. Kaikki leivonnaiset maistuvat taatusti kaikille muillekin makean ystäville, sillä vehnäjauhoissa, rasvassa ja sokerissa ei ole säästelty. Ohjeissa on käytetty monipuolisesti suklaata, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä ja muita herkkuja. Bonuksena kerrottakoon, että kaksi kolmasosaa resepteistä sisältää ohjeistuksen siitä, kuinka reseptin voi tehdä tarvittaessa gluteenittomana.

Nyt kirja on painossa ja sen virallinen julkaisupäivä on 23.9. Muutama kuukausi pitäisi siis vielä malttaa odotella! Vietetään siis sitä ennen ihana kesä ja lämmitetään uunit vasta syksyllä.


PS. Kirjan resepteillä leivottuihin herkkuihin pääsee tutustumaan kesän ajan joka sunnuntai Tuulispään uudessa ihanassa kesäkahvilassa eli Pikku Puhurissa! Täältä löydät aikataulut ja ohjeet vierailijoille: www.tuulispaa.org/vierailut

9 kommenttia:

 1. Ihan mahtavaa! Nyt vain odottelemaan syksyä ja nauttimaan auringosta, kun sitä on :)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa ihanalta kirjalta ja mahtavaa että myös gluteenittomia ohjeita löytyy :)

  VastaaPoista
 3. Kuullostaa hyvälle ja kansi näyttää hienolta! Hitsit, kun pääsisi jo vähän ennakko maistelemaan tuonne kahvilaan. ;-)

  VastaaPoista
 4. Oi miten mahtava uutinen! Itse olen vegaanista leivontaa harrastanut allergikkona koko pienen ikäni ja ihmetellyt aina miksi ihmiset tekevät siitä niin vaikeaa tai ison numeron. Ohjeiden soveltaminen on minusta ihanaa aivojumppaa. Blogisi on tarjonnut monta hyvää ohjetta vuosien varrella. Viimeksi viime viikolla hyödynsin kakkupohjaohjettasi gluteenittomana. Se onnistui loistavasti. Odotan kyllä kirjaasi innolla, sillä olen haaveillut vastaavanlaisen tekemisestä jo pitkään. :) Hienoa että sellainen saadaan nyt markkinoille. Hyvistä resepteistä kiittäen, Petra

  VastaaPoista
 5. Täälläkin yksi tuleva kirjan ostaja! Mahtava idea tuo testiryhmän perustaminen. Reseptien kehittely olisikin ilman tuollaista aika yksinäistä puurtamista.
  Kirjan kansi vaikuttaa lupaavalta!

  VastaaPoista
 6. Onnittelut jo kansikuvan perusteella herkullisesta kirjasta! Odotan innolla!
  -Kemppu

  VastaaPoista
 7. Voi kuinka olisi ihanaa, että tekisit vielä toisen uuden kirjan! Tätä olisi mukava antaa mm. joululahjaksi,tupareihin ym :) Onko ollut vielä mitään ajatusta uuden kirjan tekoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei mulla oikein oo ollut enää ajatusta kirjoittaa toista kirjaa, mutta eihän sitä koskaan tiedä, minne tie vie :)

   Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu