sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Omenataskut vohveliraudalla


Tänään tein pieniä omenapiirakoita eli omenataskuja. Uunin sijaan paistoin taskut vohveliraudalla. Taskujen kuorista tuli rapeat ja täytteestä mehevän maistuvat. Omenataskut voi syödä sellaisenaan tai pakata mukaan syysretkelle.


Omenataskut vohveliraudalla, 4 kpl
taikina
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 100 g vegaanista margariinia
  • 1 rkl vettä
täyte
  • 1 iso omena (n. 140 g)
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl sitruunamehua
  1. Sekoita vehnäjauhot, täysjyvävehnäjauhot, sokeri ja suola. Nypi margariini jauhojen sekaan sormin. Lisää lopuksi vesi ja sekoita taikina käsin kiinteäksi palloksi. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi.
  2. Leikkaa omena pienen pieniksi kuutioiksi. Sekoita kuutioiden joukkoon fariinisokeri, vehnäjauhot, kaneli, vaniljajauhe ja sitruunamehu.
  3. Jaa taikina neljään osaan. Aseta taikinapala leivinpaperin päälle ja ripottele sen pinnalle jauhoa. Kaulitse varovaisesti mahdollisimman isoksi ja parin millin paksuiseksi levyksi. Kostuta levyn reunat kevyesti vedellä ja lusikoi neljäsosa täytteestä levylle. 
  4. Kääri taikinalevy paketiksi allaolevan kuvan mukaisesti. Apuna kannattaa käyttää leivinpaperia. Taita levyn alareuna täytteen päälle. Taita seuraavaksi levyn reunat täytteen päälle. Lopuksi taittele taikinasta ja täytteestä nätti paketti.
  5. Anna vohveliraudan kuumentua miedolle lämmölle, esim. teho 2, jos asteikko on 1–6. Aseta omenatasku vohveliraudalla ja sulje kansi kevyesti. Paista n. 12 minuuttia eli kunnes omenatasku tuoksuu kypsältä ja on saanut kauniin ruskean värin.
  6. Tarjoile heti joko sellaisenaan tai kauravaniljakastikkeen kanssa.
  7. Säilytä valmiit omenataskut jääkaapissa.

Jos haluat täyttää taskut isommalla määrällä täytettä, voit tietysti tuplata täytteen määrän. Huomioi tällöin, että kuoren kanssa pitää olla erityisen varovainen, jotta kaikki täyte mahtuu sen sisälle.

Kotimaiset omenat ovat sesongissa, joten niitä kannattaa syödä nyt kaksin käsin. Leivonnaisiin parhaita omenoita ovat kiinteät ja kirpeän makeat omenat, sillä niissä on makua myös kuumentamisen jälkeen. Oma suosikkilajikkeeni on amorosa, jonka sadon pitäisi kypsyä ihan näinä päivinä.

Vohvelirautaa voi tosiaan käyttää moneen muuhunkin kuin vohveleiden paistamiseen. Moni on paistanut sillä pullaa tai croissanteja. Itse käytän sitä usein lämpimien voileipien valmistamiseen, sillä se on voileipägrilliä tehokkaampi ja napakampi.

2 kommenttia:

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu