lauantai 9. syyskuuta 2017

Cashewpähkinäjuusto


Ihanaa juustoa naposteltavaksi tai leivän päälle voi valmistaa cashewpähkinöistä!

Nykyisin ihan perusruokakaupoista löytyy monenlaisia vegaanisia juustoja, mutta niitä voi tehdä myös itse.

Vegejuustojen mausta ollaan hyvinkin montaa mieltä. Moni tykkää niistä tosi paljon ja osa taas ei tykkää lainkaan. Moni vegejuustoista tykkäämätön vegaani onkin vain todennut, että elämä ilman juustoa onnistuu sittenkin eikä sitä tarvitse vaihtaa vegaaniseenkaan versioon. He ovat löytäneet leipiensä päälle muita herkkuja, kuten hummusta, tapenadea tai pestoa ja ihastuneet napolilaistyyppisiin pitsoihin, joihin ei aina juusto kuulu alunperinkään. 

Ja hei! Jos haluaisit olla vegaani, mutta et vain voi luopua juustosta, niin syö juustoa, mutta jätä muut eläinperäiset tuotteet pois. Sekin on jo ihan superhyvä juttu eläinten ja ympäristön kannalta. Vaikka söisit juustoa, ei sinun tarvitse sen vuoksi syödä kanaviillokkia tai juoda kevytmaitoa.

Pidän itse useimpien vegaanijuustojen mausta, mutta jostain syystä ne eivät ole vakituisia leivänpäällisiä omassa keittiössäni. Syksyn tullen teen vegejuusto-ostoksia vähän normaalia useammin. Juustosämpylät ja kuuma kaakao ovat suosikki-iltapalani viileinä päivinä. Muuten käytän juustoja lähinnä itsetehdyssä pitsassa.


Minun on jonkin aikaa tehnyt mieli itsetehtyä cashewjuustoa. Kun kumppanini tuli eilen kotiin cashewpähkinäpussin kanssa, päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Olen tehnyt cashewpähkinäjuustoa pari kertaa aikaisemmin, mutta tästä juustosta tuli mielestäni paras tähänastisista. Maistelin tätä sellaisenaan, viinirypäleiden kanssa ja leivän päällä tomaatin kera. Kaikki versiot toimivat omaan makuuni oikein hyvin.

Juusto on rakenteeltaan kiinteä mutta pehmeä. Parhaiten sen leikkaaminen sujuu veitsellä, mutta juustohöyläkin käy. Juuri tätä juustoa en ole vielä ehtinyt sulattaa, mutta aikaisempi vähän vastaava juustoni toimi myös lämpimissä ruoissa. Tämä juusto siis sulaa, mutta ei juustomaisen venyväksi. Jos käyttäisin tätä ruoanlaittoon, lisäisin tätä kuutioina tai murusina salaattiin, murustaisin pastan päälle tai kokeilisin jopa pitsaan.

Jos et ole koskaan ennen syönyt mitään vegaanista juustoa, niin neuvoni on, että älä odota tämän maistuvan tai tuntuvan juustolta. Suhtaudu tähän uutena ja erilaisena ruoka-asiana, jota voi leikata leivän päälle tai napostella vaikkapa viinirypäleiden kanssa.

Cashewpähkinäjuuston valmistaminen ei ole erityisen monimutkaista. Jos sinulla on tehokas tehosekoitin, onnistuu juuston valmistaminen ilman pähkinöiden liottamista. 

Jos ostat agar-jauheen sijaan agar-hiutaleita, käytä niitä kolminkertainen määrä ja pidennä keittoaikaa noin kymmeneen minuuttiin eli kunnes hiutaleet ovat liuenneet.

Ravintohiivahiutaleita myydään monissa marketeissa sekä kasvisruokaan erikoistuneissa ja luontaistuotekaupoissa. Ne antavat juustolle pähkinäistä ja juustoista makua.

Porkkanan laitoin juustoon värin takia. Sen voi jättää pois, jolloin juustosta tulee vaaleampi.

Cashewpähkinäjuusto, n. 300 g
  • 2 dl cashewpähkinöitä (+vettä liottamiseen)
  • 1 dl ravintohiivahiutaleita
  • 1/2 dl (oliivi)öljyä (valitse miedonmakuinen öljy)
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 valkosipulinkynsi kuorittuna (ei pakollinen)
  • 3/4 tl suolaa
  • 3 dl vettä
  • 4 tl (20 ml) agar-jauhetta
  • 1 porkkana kuorittuna ja raastettuna
  1. Liota cashewpähkinöitä runsaassa vedessä vähintään neljä tuntia tai yön yli. Kaada liotusvesi pois.
  2. Mittaa cashewpähkinät, ravintohiivahiutaleet, öljy, sitruunamehu, valkosipuli ja suola tehosekoittimeen odottamaan. 
  3. Sekoita vesi, agar-jauhe ja porkkanaraaste kattilassa ja käännä levy päälle. Kun seos kiehuu, vähennä lämpöä ja jatka keittämistä kaksi minuuttia eli kunnes agar agar on liuennut.
  4. Kaada seos tehosekoittimeen ja käytä konetta, kunnes pähkinät ovat sileää massaa. Pysäytä laite tarvittaessa ja kaavi massaa astian reunoilta alemmas. Lisää tarvittaessa vähän nestettä, jos massa ei hienonnu tarpeeksi tehokkaasti. Tähän voi kulua aikaa, jos tehosekoittimesi ei ole kauhean tehokas. 
  5. Kaada seos esimerkiksi pakasterasiaan ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä jääkaappiin. Anna jähmettyä, kunnes juusto on täysin jähmettynyt ja kylmä, vähintään kaksi tuntia mutta mieluiten pidempään.
  6. Irrota juusto astiasta varovaisesti. Käytä leivän päällä tai maistele viinirypäleiden kera.
Pakastaminen: En ole testannut, miten pakastaminen vaikuttaa juuston koostumukseen. Mahdollisesti onnistuu, kunhan sulattaa hitaasti jääkaapissa.

7 kommenttia:

  1. Tätä pitää kyllä testata, kiitos ohjeesta! Vinkkinä, että agaria löytyy yleensä hyvin kattavasti leivontatarvikekaupoista, varsinkin netistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä! Mä en oo leivontatarvikeliikkeiden elintarvikepuoleen tutustunut kauhean tarkkaan, niin ei oo tullut mieleen tämä :)

      Poista
  2. Kuulostaa hyvältä! Tähän mennessä olen surautellut vain tuorejuustotyyppisiä cashewtahnoja. Laiskuuttani :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cashewtuorejuustot on kyllä ihania! Pitäisi itsekin taas joskus tehdä sellaista :)

      Poista
  3. Agar agaria on löytynyt apteekkien valikoimasta melko hyvin, ja uskon että monet apteekit sitä voivat tilata, jollei heti löydy valikoimasta. Omani kyllä ostin Vegekaupasta, edullisin.

    VastaaPoista
  4. Niin, mulla on vielä hiutaleita jemmassa. Oliko niissä pidempi keittoaika, tiedättekö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiutaleita joutuu keittämään pidempään, ehkä kymmenen minuuttia eli niin kauan, että ne on liuenneet nesteeseen :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu