lauantai 2. syyskuuta 2017

Kinuski-mansikkatäytekakku


Tuulispäässä vietettiin viime lauantaina kesän päättäjäisiä vapaaehtoisten porukalla. Leivoin bileisiin täytekakun, johon toivottiin kinuskikuorrutusta. Se vähän jänskätti! Olen tehnyt aika vähän kinuskikakkuja, koska kinuskin keittäminen on minulle vähän semmoinen taiteenlaji, joka joskus onnistuu ja joskus taas ei onnistu. Nyt onnistui ihan tosi hyvin eli kinuskista tuli sopivan kiinteää ja se levittyi kauniisti kakun päälle valumatta reunojen yli ja imeytymättä kakkuun. Ehkä uskaltaudun kinuskinkeittohommiin taas pian uudelleen!


Kinuski, riittää 20 hengen kakun päälle
 • 2 1/2 dl soijavispiä* (Alpro)
 • 2 1/2 dl fariinisokeria (tiukahkosti mittaan puristettuna)
 • 1/4 tl suolaa 
 • (1 tl vegaanista margariinia, ei pakollinen)
 1. Mittaa soijavispi ja fariinisokeri kattilaan ja käännä levy päälle. Aloita ajan mittaaminen siitä hetkestä, kun seos alkaa kiehua. Vähennä lämpö noin puoleen. Kinuskin tulee kiehua reippaasti, mutta ei niin reippaasti, että se kiehuu yli kattilasta. Kinuskia ei tarvitse sekoittaa keittämisen aikana, mutta älä jätä sitä yksin kiehumaan.
 2. Kun kinuski on kiehunut 8 minuuttia, tee sille ensimmäinen vesitesti. Pudota lusikallinen kinuskia kylmään veteen. Jos kinuski jähmettyy ja sitä voi hieman muotoilla, on se valmista. Jos se heti vain liukenee veteen, se ei ole vielä valmista. Toista testi kahden minuutin välein, kunnes kinuski on sopivaa. Lopullinen keittoaika on noin 14 minuuttia, mutta se voi vaihdella kattilan koon ja lieden lämpötilan mukaan. Älä keitä kinuskia liian kauan, sillä se tekee jähmettyneestä kinuskista kivikovaa.
 3. Kun kinuski on valmis, sekoita siihen suola ja halutessasi myös margariini. Anna kinuskin jäähtyä 15–20 minuuttia, mutta sekoita sitä kevyesti aina viiden minuutin välein. Kinuski on valmis kaadettavaksi kakun pinnalle, kun se on selvästi jähmettynyt, mutta silti vielä helposti levitettävissä. (Jos kinuski jähmettyy liikaa, kuumenna sitä ihan pieni hetki liedellä.)
 4. Levitä kinuski kakun päälle. Kaada kinuski kakun keskelle ja auta sitä vähän veitsellä tai lusikalla leviämään koko kakun pinnalle.

Huom!
 • Kinuskin voi tehdä myös kaurakermasta, ruokakermatyyppisestä soijakermasta, kookosmaidosta tai kookoskermasta. Keittoaika saattaa muuttua suuntaan tai toiseen.
 • Jos aiot tehdä kinuskia esimerkiksi kastikkeeksi jäätelölle, ei keittoajalla ole kauheasti merkitystä, koska kinuskin ei kastikemuodossa tarvitse jähmettyä.

Koko kakun ohjeistuksen voit lukea tästä! Suosittelen tutustumaan myös Täytekakkuoppaaseen, jossa on paljon tärkeitä vinkkejä vegetäytekakkujen leipomiseen.

Kinuski-mansikkatäytekakku, 20:lle
 1. Paista kakkupohjat hyvissä ajoin ja anna niiden jäähtyä. Voit paistaa pohjat täyttämistä edeltävänä päivänä, jos haluat.
 2. Keitä jämäkkä soijavispi sekä molemmat mousset täyttämistä edeltävänä päivänä tai viimeistään neljä tuntia ennen kakun täyttämistä, jotta ne ehtivät varmasti jäähtyä. 
 3. Leikkaa kakkupohjat osiin siten, että saat niistä kolme kerrosta kakkuun. (Katso vinkkiä kuvasta alla. Senttimetreistä ei tarvitse välittää.)
 4. Aseta alin kakkupohja tarjoiluastiaan ja kostuta se. Asettele sen päälle puolet mansikoista. Vaahdota vadelmamousse sähkövatkaimella ja levitä se mansikoiden päälle. Nosta seuraava kakkukerros moussen päälle ja kostuta se. Aseta loput mansikat, vaahdota mansikkamousse ja levitä se mansikoiden päälle. Nosta viimeinen kakkulevy kaiken päälle. Yritä saada kakusta mahdollisimman suora ja tasainen, sillä se helpottaa kinuskin käsittelyä. Jos kakku on jostain kulmasta matalampi kuin toisesta, voit yrittää korottaa kakkua esim. lisämansikoilla tai ylimääräisillä kakunreunoilla. Kostuta myös ylin kakkulevy.
 5. Valmista seuraavaksi kinuski ohjeen mukaan. Muista antaa kinuskin jäähtyä jonkin verran ennen sen levittämistä. Levitä kinuski.
 6. Vaahdota jämäkkä soijavispi sähkövatkaimella ja pursota se kakun reunoille.
 7. Viimeistele kakku haluamillasi koristeilla, kuten sokerimassahahmoilla.
 8. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia ennen sen syömistä.


Pakastaminen: Kakkupohjat voi pakastaa. Anna niiden sulaa hitaasti jääkaapissa tai nopeammin huoneenlämmössä. Voit pakastaa myös valmiin kakun, mutta sen sulattaminen voi vaikuttaa sen ulkonäköön. Anna kakun sulaa hitaasti jääkaapissa.

Jos tarvitset gluteenittoman täytekakun, löydät ohjeen kakkupohjalle tästä.

2 kommenttia:

 1. Hei! Onnistuukohan kinuskin teko Plantin kauravispistä? Löytyisi kaapista sitä parikin purkkia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se saattaa kärsiä keittämisestä, joten en suosittele sitä ykkösvaihtoehtona. Voi sitä tietenkin kokeilla, koska se voi myös ihan hyvin onnistuakin :)

   Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu