keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Kardemumma-mantelikeksit Tuulispään leivontakirjasta


Kardemumma ja mantelit on tuttu yhdistelmä pullien leipojille, mutta niillä saa aikaan myös kivanmakuisia, rapeita keksejä. Tykkään edelleen kaikista Tuulispään leivontakirjan resepteistä, mutta nämä keksit kuuluvat niiden joukkoon, joita tekee aina kerta toisensa jälkeen erityisen paljon mieli. Siksi halusin jakaa reseptin myös täällä blogissa. Kekseissä on melko jouluinen tunnelma, joten ne sopivat oikein hyvin tähän vuodenaikaan. Mikään ei kuitenkaan estä leipomasta näitä myös kesällä!

(13.7.2019) Aloitin juuri projektin, jonka aikana julkaisen kaikki Tuulispään leivontakirjan reseptit täällä blogissa. Lisään reseptit kirjan omalle sivulle sitä mukaa kuin ne tulevat julki.

Ohjeella tulee kahdeksan isoa keksiä. Jos teet kekseistä pienempiä, lyhennä paistoaikaa minuutilla tai parilla. Jos haluat tehdä keksit gluteenittomina, lue ohjeet reseptin perästä.

Kardemumma-mantelikeksit, 8 isoa keksiä
  • 75 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 tl rouhittua kardemummaa
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl mantelilastuja*
  1. Jos käytät leivontamargariinia, anna sen pehmentyä ja lämmetä ensin huoneenlämpöiseksi.
  2. Levitä leivinpaperi uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  3. Sekoita margariini, fariinisokeri, vaniljajauhe, suola ja kardemumma haarukalla tasaiseksi. Lisää ruokasooda ja sekoita se hyvin taikinan joukkoon. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi mantelilastut ja sekoita tasaiseksi käsin. Mantelilastut voivat sekoitettaessa murskaantua, mutta se ei haittaa.
  4. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile osat pyöreiksi, halkaisijaltaan kuuden sentin kokoisiksi kekseiksi. Aseta keksit leivinpaperille ja jätä niiden väliin tilaa, sillä ne leviävät paistettaessa.
  5. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 9–11 minuuttia. Keksit ovat valmiita, kun niiden reunat ovat saaneet hieman väriä. Anna keksien jäähtyä leivinpaperin päällä vähintään viisi minuuttia ennen siirtämistä, sillä ne ovat vastapaistettuina hyvin pehmeitä.
  6. Säilytä keksit ilmatiiviisti joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa.
*Keksit voi tehdä myös mantelirouheesta, mutta mielestäni niihin tulee hauskempi rakenne mantelilastuilla. Lastut asettuvat ikään kuin kerroksittain, jolloin keksin rakenteesta tulee rapsahtelevampi.
Pakastaminen: Keksit voi pakastaa. 
Gluteeniton versio: Lisää taikinaan 1 tl vettä ja vaihda vehnäjauhot Viljatuotteen vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen, johon on lisätty 1/4 tl ksantaania. Toimi muuten samoin kuin ohjeessa.

8 kommenttia:

  1. Nopea ja helppo resepti, sekä herkullinen lopputulos! Tein keksit mantelirouheella ja taloussokerilla, kun löytyivät jo valmiiksi kaapista. Tästä tulee luottoresepti! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua! Kiva, että maistuivat myös valkoisella sokerilla tehtyinä hyviltä :)

      Poista
  2. Voiko näistä tehdä pieniä keksejä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voi! Paistoaika saattaa tällöin lyhentyä minuutilla tai parilla eli kannattaa seurailla, etteivät kärähdä :)

      Poista
  3. Kiitos koko hurjan informatiivisesta ja kattavasta blogista! Miksiköhän näissä keksiohjeissa ruokasooda lisätään erikseen, yksinään? Yleensä leivontaohjeissa se sekoitetaan jauhoihin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Mä sekoitan ruokasoodan taikinaan siksi erikseen, että säästyy yksi kulho tiskaamiselta, kun jauhoja ja ruokasoodaa ei sekoiteta ensin erikseen. Sen voi kyllä sekoittaa myös ensin jauhoihin, jos haluaa. Onnistuu kummallakin tavalla :)

      Poista
    2. Voiko gluteenistajauhoista? Ovat tosi herkullisen näköisiä ❤️

      Poista
    3. Joo, voi tehdä gluteenittomana! Tuossa reseptin alla on ohje siihen, miten reseptiä kannattaa muuttaa :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu