lauantai 9. helmikuuta 2019

Viiden raaka-aineen vegaaninen mansikkavispi sekä sitruuna-unikonsiemenkakku


Mansikoista, cashewpähkinöistä, kookosöljystä, sokerista ja vaniljasta syntyy ihana vispi! Sitä voi käyttää kakkujen ja muiden leivonnaisten kuorruttamiseen, täyttämiseen ja koristeluun tai lusikoida vaikkapa näiden helppojen amerikkalaisten pannukakkujen päälle. Tein vispille kaveriksi sitruunaisen unikonsiemenkakun ja koristelin kaiken vielä mansikoilla sekä karhunvatukoilla. Kakku toimii kuivakakkuna myös ihan sellaisenaan.

Vegaanisia vaahtoutuvia vispejä voi tietysti Suomessa ostaa ihan tavallisista ruokakaupoistakin, joten mitään pakkoa vispin valmistamiseen itse ei ole. Olen kirjoittanut kauppojen valmisvispeistä tähän postaukseen, jossa annan myös vinkkejä niiden käyttöön.

Päädyin itsetehdyn vispin valmistamiseen siitä syystä, että Amerikassa ei myydä ainakaan erityisen yleisesti vaahdotettavaa vegaanista kermaa. Siitä johtuu se, että niin usein amerikkalaisissa resepteissä kermavaahto valmistetaan kookosmaidon jähmettyneestä osasta. Se on mielestäni tosi hyvä vaihtoehto myös, mutta se ei pidä muotoaan kauhean hyvin toisin kuin tämä itsetehty mansikkavispi.

Vispiä voi tehdä myös ilman mansikoita tällä ohjeella.


Vispi valmistuu kätevästi tehosekoittimella, kunhan tehosekoitin on sen verran tehokas, että sillä saa hienonnettua muutakin kuin banaaneja. En siis suosittele tätä reseptiä niille kaikkein köykäisimmille laitteille, jotta et riko tehosekoitintasi.

Mansikkavispiä voi pursottaa ja se pitää tosi hyvin muotonsa. Koska vispi saattaa vähän tummua ja kuivua reunoiltaan, en suosittele leivonnaisen koristelua kauhean pitkää aikaa ennen leivonnaisen tarjoilua.

Suosittelen käyttämään neutraalinmakuista kookosöljyä kylmäpuristetun sijaan. Jos pidät kookoksen mausta, voit tietysti käyttää myös kylmäpuristettua kookosöljyä. En ole testannut, miten resepti toimii kookosrasvalla (eli sillä munkinpaistorasvalla), mutta uskoisin, että sekin hätätapauksessa käy. Koska kookosöljyn tilavuus muuttuu sen mukaan, onko se juoksevaa vai kiinteää, kannattaa kookosöljy tarkistusmitata, kun se on sulatettu.

Mansikkavispi, n. 4 dl valmista vaahdotettua vispiä
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 2 1/2 dl mansikoita (= n. 170 g kokonaisia mansikoita tai 2 dl mansikkasosetta)
  • 2 rkl sokeria (tai maun mukaan)
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1 1/2 dl juoksevaa kookosöljyä (sulata vesihauteessa tai mikrossa, jos öljy kiinteää)
  1. Liota cashewpähkinöitä runsaassa vedessä vähintään neljä tuntia. Kaada liotusvesi pois. (Jos käytössäsi on erityisen tehokas tehosekoitin eli ns. high speed blender, cashewpähkinöitä ei tarvitse erikseen liottaa.)
  2. Soseuta mansikat tehosekoittimessa ja lisää niiden joukkoon liotetut pähkinät, sokeri ja vanilja. Käytä laitetta, kunnes massa on täysin sileää.
  3. Lisää viimeisenä joukkoon kookosöljy ja sekoita tasaiseksi.
  4. Kaada seos kannelliseen astiaan ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi. Seos on valmis vaahdotettavaksi, kun se on täysin kylmää ja jähmettynyt.
  5. Vaahdota vispi sähkövatkaimella mahdollisimman kuohkeaksi ja käytä täytteenä, kuorrutteena tai koristeluun. Säilytä valmis vispi jääkaapissa.
Pakastaminen: En ole kokeillut vispin pakastamista, mutta sitä voi todennäköisesti pakastaa, kunhan sen antaa sulaa rauhassa jääkaapissa yön yli.
Käytin mansikkavispin tämän sitruuna-unikonsiemenkakun koristeluun, ja siitä riitti juurikin kakun pinnalle. Jos haluat käyttää vispiä myös täytteeksi, kannattaa resepti tuplata. Leikkasin kakun kolmeen osaan, kostutin yhteensä desilitralla sitruunamehu-sokeri-vesiseosta ja laitoin väliin vähän mansikkahilloa ja mansikoita.

Huom! Ennakkotiedoista poiketen tästä kakusta tuli omaan makuuni vähän turhan murenevainen. Kakun voi tehdä myös muffinsseina, jolloin murenevaisuusefekti vähenee. Ohjeesta tulee n. 20 muffinssia. Paistolämpötila on sama ja paistoaika 20–25 minuuttia.

Sitruuna-unikonsiemenkakku, 10 palaa
  • 2 tl raastettua sitruunan kuorta
  • 1/2 dl sitruunamehua (n. 1 sitruuna)
  • 3/4 dl miedonmakuista öljyä (esim. tavallinen rypsiöljy)
  • 2 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl unikonsiemeniä
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  1. Rasvaa ja korppujauhota kakkuvuoka, jonka tilavuus on vähintään 1 1/4 litra. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita sitruunankuori, sitruunamehu, öljy, kauramaito, sokeri, suola, vanilja sekä unikonsiemenet. Siivilöi ensin toiseen kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe sekä ruokasooda ja sekoita ne. Lisää jauhot nesteiden sekaan ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
  3. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 45 minuuttia eli kunnes kakku on saanut kauniin ruskean värin ja siihen työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. (Kakun paistoaika riippuu vuoan koosta eli mitä korkeampana kerroksena taikina vuoassa on, sitä pidempään kakkua pitää paistaa ja toisinpäin.)
  4. Anna kakun jäähtyä vuoassa kymmenen minuuttia ennen kumoamista. Jos aiot täyttää tai koristella kakun, anna sen jäähtyä täysin. 
  5. Säilytä valmis kakku ilmatiiviisti huoneenlämmössä tai mieluiten jääkaapissa.
Pakastaminen: Kakun voi pakastaa. Jos pakastat kakun täytettynä tai kuorrutettuna, sen ulkonäkö voi vähän kärsiä sulatuksesta eli anna kakun sulaa hitaasti mieluiten jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu