perjantai 12. heinäkuuta 2019

Suklaakiisseli


Eilen illalla minulle tuli kauhea tarve keittää suklaakiisseliä. Siitä on vuosia, kun olen sellaista viimeksi syönyt, joten en tiedä, mistä tämä mielihalu kumpusi. Reseptissä ei sinällään ole mitään mullistavaa, mutta kaakaojauheen sijaan laitoin siihen suklaata. Se teki kiisselistä sekä maultaan että todennäköisesti myös rakenteeltaan täyteläisempää kuin kaakaokiisseli. Kiisseli on paksuudeltaan vanukasmaista, mutta silti ihanan sileää ja pehmeää.

Kuva on tietysti siinä mielessä lavastettu, että olen tottunut syömään kiisselit ihan sellaisenaan lusikalla. Koska suklaakiisselin kuvauksellisuus on tosi haasteellinen juttu, piti minun kuvaa varten vähän asetella ja koristella sitä. Vegevaahtokarkit, suklaa ja pähkinärouhe toki sopivat suklaakiisselin kaveriksi tosi hyvin!

Suosittelen kasvimaidoksi jotain rasvaista ja täyteläistä sekä tietysti sellaista, josta itse pidät. Älä siis käytä sitä tattari-quinoa-herne-hamppumaitoa tähän, joka kaupassa vaikutti hyvältä mutta kupissa ei. Esimerkiksi Oatlyn iKaffe ja muut vastaavat kahvia varten kehitetyt kasvimaidot toimivat tässä hyvin. Itse käytin Oatlyn peruskauramaitoa, jota silloin tällöin ilahduttavasti löytää myös Columbuksen kaupoista.

Erityisruokavalio-ohjeistukset näet reseptin perästä. 26.3.2024 lisätty ohje proteiinivanukkaaseen.  

Suklaakiisseli, 4 annosta

  • 8 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/2 tl vanilja-aromia tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl tai maun mukaan sokeria
  • 100 g vegaanista suklaata 
  • 3/4 dl maissitärkkelystä*
  1. Mittaa 7 dl kauramaidosta kattilaan ja jätä loput odottamaan. Lisää kattilaan suola, vanilja-aromi, sokeri ja paloiksi pilkottu suklaa. Käännä levy päälle.
  2. Sekoita maissitärkkelys loppuun kauramaitoon hyvin.
  3. Kuumenna vispilällä sekoittaen, kunnes seos kiehuu. Vähennä lämpö noin puoleen ja jatka sekoittamista. Kun suklaa on sulanut, lisää maissitärkkelysseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Keitä vielä kaksi minuuttia koko ajan sekoittaen.
  4. Kaada valmis kiisseli tarjoiluastiaan tai annoskulhoihin. Ripottele vähän sokeria tai siivilöi tomusokeria niiden pinnalle, jolla pintaan ei muodostu paksua kuivaa kerrosta. Peitä kiisseli kannella, lautasella tai muovilla.
  5. Anna kiisselin jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä se sitten jääkaappiin kylmenemään ja jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi.
  6. Tarjoile sellaisenaan tai kasvimaidon kera. Voit myös vähän liioitella ja tarjoilla kiisselin vegaanisten vaahtokarkkien, pähkinärouheen ja suklaapalojen kanssa. Säilytä valmis kiisseli jääkaapissa.
Pakastaminen: En suosittele pakastamaan kiisseliä, sillä sulaessaan sen nesteet todennäköisesti erottuvat muista aineista.
Gluteeniton versio: Käytä gluteenitonta kasvimaitoa.

Soijaton versio: Käytä jotain muuta kuin soijamaitoa ja tarkista, ettei suklaassa ole soijalesitiiniä.

Pähkinätön versio: Älä käytä koristeluun pähkinöitä äläkä kiisseliin pähkinämaitoa.

Proteiinivanukasversio: Käytä nesteenä soijamaitoa. Lisää kattilaan 1 dl vegaanista proteiinijauhetta ennen suklaan lisäämistä ja sekoita vispilällä hyvin. Lisää suklaa tämän jälkeen ja jatka, kuten ohjeessa. Käytin itse Nutri+ vaniljanmakuista proteiinijauhetta. Voit jättää sokerin ja vaniljan pois, jos käyttämäsi proteiinijauhe on makeutettua ja vaniljaista.

*Jos sinulla on käytössäsi vain perunajauhoja, tarvitset sitä vähän vähemmän, ehkä pikkuisen reilu puoli desilitraa. Sitä ei pidä keittää, vaan se vain lisätään kiehuvaan seokseen, jonka sitten annetaan kuplahtaa. En ole kokeillut reseptiä perunajauhoilla, joten en voi luvata, että se näillä ohjeilla onnistuu.

1 kommentti:

  1. Kiisselin voi myös viilentää laittamalla kylmää vettä tiskialtaaseen tai isoon kulhoon ja upottamalla kiisselikulho siihen. Samalla kun vatkaa, kiisseli viilenee, ja kun sen pistää jääkaappiin jähmettymään, ei jää sitä nahkamaista pintaa ja kiisseli jähmettyy muutenkin nopeammin.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu