perjantai 12. heinäkuuta 2019

Banaani-kinuskipiirakka eli suklainen banoffee


Kuvittele leivonnainen, jossa on rapean tumma pohja, kepeästi valuvaa kinuskia, kuohkeaa vispiä sekä maukkaita banaaneja. Kuvittelit juuri banaani-kinuskipiirakan eli oman suklaisen versioni banoffeesta. Suosittelen tätä herkkua erityisesti sellaisiin tilaisuuksiin, jossa kaikki banoffeensyöjät käyvät innolla sen kimppuun ja koko leivonnainen syödään kerralla pois. (Toisaalta voisi kysyä, onko muita tapoja syödä banoffeeta. Itse en ole sellaisesta kuullut.)

Tämäkin leivonnainen on alunperin kirjoittamastani Tuulispään leivontakirjasta. Koska kirjaa ei saa enää kaupoista, haluan jakaa sen kaikki reseptit täällä blogissa vielä tämän vuoden aikana, jotta kuka vain voi käyttää kirjan reseptejä helposti ja ilmaiseksi. Pääset selaamaan kaikkia jo julkaistuja reseptejä kätevästi Tuulispään leivontakirjan omalta sivulta.

Haluan kertoa tästä leivonnaisesta hassun muiston siltä hetkeltä, kun otin piirakasta ensimmäistä kertaa kuvaa. En keittänyt kinuskia tarpeeksi pitkään, joten se oli todella juoksevaa. Lisäksi tein sitä liian ison annoksen. Se ei pysynyt piirakan reunojen sisällä hetkeäkään, vaan valui pöytäliinalle, pöydälle ja suurin piirtein lattialle ja sohvallekin. Yritin parhaani mukaan saada piirakasta kuvan ennen kinuskikatastrofia, mutta en onnistunut. Nuo kuvat eivät päätyneet kirjaan saakka, vaan tein sitten kiltisti uuden piirakan, jonka kuvaaminen onnistui paljon rauhallisemmin.

Tarvikkeet: n. 24-senttinen vuoka, sähkövatkain

Suosittelen margariinia, jossa rasvaa on vähintään 60 %. Suosittelen makunsa puolesta muita margariineja kuin leivontamargariinia.

Banaani-kinuskipiirakka, 10 palaa

suklaakeksipohja
  • 150 g vegaanista margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 dl kaakaojauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
täyte ja koristelu
  • 1 annos kookoskinuskia (ohje alla) tai 1 annos karamellikastiketta
  • 2 kypsää banaania
  • 1/2 prk Alpron tai Kaslinkin vispiä tai 1 prk Plantin vispiä
  • (1 tl tomusokeria)
  • (hyppysellinen vaniljajauhetta tai vaniljasokeria)
  1. Jos teet täytettä varten karamellikastiketta, valmista se vähintään neljä tuntia ennen piirakan täyttämistä. (Jos teet kinuskia, voit tehdä sen sinä aikana kuin keksipohja on jähmettymässä jääkaapissa ennen paistamista tai pohjan paistamisen jälkeen. Kinuskia ei kannata tehdä etukäteen valmiiksi, jotta se ei jähmety liikaa ennen käyttöä.)
  2. Leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperi ja leikkaa leivinpaperisuikaleet myös vuoan reunoille. Vaihtoehtoisesti voit myös rasvata ja korppujauhottaa vuoan.
  3. Tee keksipohja. (Jos käytät leivontamargariinia, anna sen ensin pehmentyä huoneenlämmössä.) Sekoita margariini, sokeri, kaakaojauhe, suola ja vaniljajauhe haarukalla tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi, tarvittaessa käsin. Painele taikina sekä vuoan pohjalle että neljän senttimetrin korkeudelta sen reunoille. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Laita keksipohja jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi. 
  4. Jos käytät täytteeseen kinuskia, valmista se ohjeen mukaan sillä aikaa, kun keksipohja on jääkaapissa jähmettymässä.  (Voit tehdä kinuskin myös myöhemmin, kun keksipohja on paistettu.)
  5. Paista seuraavaksi keksipohja. Kuumenna uuni 190 asteeseen. Paista pohjaa esilämmitetyn uunin keskitasolla 16 minuuttia. Jos pohja kohoaa paistamisen aikana paljon, painele sitä lusikalla litteämmäksi heti paistamisen jälkeen. Anna pohjan jäähtyä, irrota se vuoasta ja siirrä se tarjoilulautaselle. 
  6. Kaada lämmin kinuski tai levitä jähmettynyt karamellikastike pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Leikkaa banaanit puolen senttimetrin paksuisiksi siivuiksi. Asettele suurin osa siivuista kinuskin päälle, mutta jätä muutama banaanisiivu loppukoristelua varten. Vaahdota jääkaappikylmä vispi sähkövatkaimella kuohkeaksi ja mausta se halutessasi tomusokerilla sekä vaniljalla. Levitä soijavispi banaanien päälle ja aseta vielä loput banaanisiivut soijavispin päälle.
  7. Tarjoile piirakka heti. Jos kinuski on valuvaista, kannattaa banoffee leikata paloihin vasta juuri ennen kuin se laitetaan lautaselle. Säilytä valmis piirakka jääkaapissa.
Pakastaminen: Valmista piirakkaa ei kannata pakastaa, sillä banaanit mustuvat ja löllööntyvät sulaessaan. Jos sinun kuitenkin pitää pakastaa valmis piirakka, suosittelen tarjoilemaan sen jäisenä ikään kuin jäädykkeenä, jolloin banaanit eivät ehdi muuttaa muotoaan.
Vinkki: Voit tehdä keksipohjan ja kinuskin tai karamellikastikkeen valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Jos teet kinuskia, kakku kannattaa täyttää sillä valmiiksi. Koristele piirakka kuitenkin vasta hieman ennen tarjoilua, jotta banaanit eivät hapen vaikutuksesta tummu.

Gluteeniton versio: Lisää taikinaan 1 rkl vettä. Vaihda pohjan vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen, johon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania. Nosta kaakaojauheen määrä 3/4 dl:aan. Jos pohja tuntuu tahmealta vuokaan levitettäessä, kannattaa kostuttaa sormia, jotta taikina ei jää niihin kiinni. Käytä koristeluun soija- tai gluteenitonta kauravispiä ja tee kinuskista/karamellikastikkeesta gluteeniton versio.

Soijaton versio: Käytä koristeluun kauravispiä ja tee kinuskista/karamellikastikkeesta soijaton versio.


Kinuski on makean makoisaa ja tahmeaa ja se sopii kastikkeeksi niin jäätelölle kuin marjapiirakoillekin. Sitä voi käyttää myös makukahvin tai kaakaon makeuttamiseen. Kun kinuskia keitetään pidempään, saadaan siitä kastiketta paksumpi täyte, joka käy esimerkiksi banaani-kinuskipiirakan täytteeksi.

Kookoskinuski, n. 2 1/2 dl

  • 4 dl kookosmaitoa
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1/4 tl suolaa
  1. Mittaa kastikkeen ainekset noin kahden litran vetoiseen kattilaan ja käännä levy päälle. Kun seos kiehuu, vähennä lämpötilaa noin kahteen kolmasosaan. (Jos lietesi lämpötila-asteikko on 1–12, valitse numero 8.)
  2. Anna kinuskin kiehua ja sekoita sitä muutaman minuutin välein. Aluksi se kiehuu hyvin voimakkaasti, joten vahdi sitä, jotta se ei kiehu yli. Jos näin meinaa käydä, siirrä kattila hetkeksi pois liedeltä, jotta kinuski laskeutuu ja siirrä se sitten takaisin liedelle. 
    • Jos käytät kinuskia jäätelökastikkeena, anna sen kiehua noin 15 minuuttia eli kunnes se sakenee. 
    • Jos teet kinuskia banaani-kinuskipiirakkaa varten, jatka keittämistä pidempään, noin 20 minuuttia. Kinuski on tarpeeksi paksua, kun tiputat sitä lusikalla kylmään veteen ja se jähmettyy sen verran, että sitä voi muotoilla. Kinuskille kannattaa alkaa tehdä jähmettymistesti minuutin välein noin kuudentoista minuutin kohdalta eteenpäin, sillä eri liedet ja erikokoiset kattilat vaikuttavat kinuskin valmistumisaikaan. Jos kinuskia keittää liian kauan, voi se jähmettyessään muuttua kivikovaksi, joten vain varmuuden vuoksi ei kinuskia kannata keitellä pitkään. 
  3. Käytä kinuski heti kuumana tai anna sen jäähtyä. Säilytä valmis kinuski jääkaapissa. Jos kinuski jähmettyy jääkaapissa liikaa, saat siitä juoksevaa lämmittämällä sitä hetken.
Vinkki: Kookosmaito sopii kinuskin valmistamiseen erinomaisesti, mutta kinuskin voi tehdä myös ruoanvalmistukseen tarkoitetusta soija- tai kaurakermasta tai Alpron soijavispistä. Kuorrutteen keittoaika voi olla tällöin pidempi: se on valmista, kun sille voi tehdä ohjeessa mainitun jähmettymistestin. Joskus keittoaika voi myös olla lyhyempi, koska joskus näissä jutuissa ei ole mitään logiikkaa.

Gluteeniton versio: Jos käytät kaurakermaa, valitse gluteeniton tuote.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu