lauantai 13. heinäkuuta 2019

Sitruunawhoopiet


Nämä whoopiet ovat kuin makeita hampurilaisia! Melkein yhtä isoja, sämpylä on yhtä pehmoinen, pihvin virkaa ajaa mansikka ja kastikettakin löytyy. Myös nämä whoopiet ovat osa Tuulispään leivontakirja nettiin -projektiani eli aikomustani lisätä kaikki kirjan reseptit tänne blogiin vielä tämän vuoden aikana.

Parhaiten näihin whoopieihin käyvät tuoreet mansikat, mutta muutkin marjat sekä tuoreina että pakastettuina sopivat. Jos käytät pakastemansikoita tai muita suuria ja tiiviitä marjoja, anna niiden sulaa hetki siivilässä, jotta niistä valuu ylimääräistä nestettä pois.

Suosittelen margariinia, jossa rasvaa on vähintään 60 %. Suosittelen ensisijaisesti muita margariineja kuin leivontamargariineja. Jos käytät leivontamargariinia, anna sen pehmentyä huoneenlämmössä.

Voit tehdä whoopiet myös pienempinä, jolloin niitä tulee tietysti enemmän. Paistoaika vähän lyhenee, joten tarkkaile pohjia paistamisen aikana, jotta ne eivät pala.

Tarvikkeet: raastin, siivilä, sähkövatkain

Sitruunawhoopiet, 6 isoa

pohja
  • 1 dl miedonmakuista öljyä (kuten tavallista rypsiöljyä)
  • 1 dl omena- tai päärynäsosetta tai maustamatonta soija- tai kaurajogurttia
  • 1 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 2 tl raastettua sitruunan kuorta
  • 2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 4 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
sitruunatäyte
  • 50 g vegaanista margariinia
  • 5 dl tomusokeria
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 4 tl sitruunamehua
väliin lisäksi
  • 3 dl tuoreita mansikoita
  1. Levitä leivinpaperit kahdelle uunipellille ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Valmista ensin whoopieiden pohjat. Mittaa kulhoon öljy, omenasose, kauramaito, sitruunan kuori, sokeri, suola sekä vaniljajauhe ja sekoita ne tasaiseksi. Siivilöi toiseen kulhoon vehnäjauhot sekä ruokasooda ja sekoita ne hyvin lusikalla. Lisää jauhot nesteiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi sähkövatkaimella tai vispilällä. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
  3. Lusikoi ensimmäiselle leivinpaperille kuusi, puolen desilitran taikinakasaa. Kasoja ei tarvitse levittää, sillä ne leviävät itsestään. Jätä kasojen väliin mahdollisimman paljon tilaa, sillä taikina leviää paistettaessa.
  4. Paista pohjia esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 14 minuuttia eli kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Jaa loput taikinat samalla tavalla toiselle uunipellille ja paista myös ne. Anna pohjien jäähtyä täysin ennen niiden täyttämistä.
  5. Mittaa margariini, vaniljajauhe, suola ja puolet tomusokerista kulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella. Lisää sitruunamehu sekä loppu tomusokeri ja sekoita kuohkeaksi. 
  6. Jaa kuorrute joko lusikalla tai pursotuspussilla pursottamalla kuuden pohjan tasaisen puolen päälle. Poista mansikoista kannat ja leikkaa mansikat siivuiksi. Asettele ne kuorrutteen päälle. Paina toinen pohja varovaisesti kanneksi.
  7. Tarjoile heti tai vaikka vasta seuraavana päivänä. Säilytä valmiit whoopiet jääkaapissa.
Pakastaminen: Whoopiet voi pakastaa kokonaisina, mutta täyte ja mansikat saattavat sulaessa vähän kärsiä esteettisesti. Pohjat voi leipoa etukäteen ja pakastaa. Suosittelen pakastamaan whoopiet tai niiden pohjat yksittäin leivinpaperiin käärittyinä, sillä ne tarttuvat helposti kiinni toisiinsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu