maanantai 19. elokuuta 2019

Sitruuna-macadamiakeksit


Koska makadamiapähkinät ovat samaan aikaan sekä rouskuvaisia että meheviä, ne sopivat kivasti kekseihin. Laitoin taikinaan niiden kanssa sitruunankuorta ja sain aikaan mukavasti rapeita, kivanmakuisia keksejä. Resepti on yksi Tuulispään leivontakirjan 60 reseptistä. Julkaisen kaikki reseptit blogissa, ja itse asiassa huomenna täällä julkaistaan ihan vika resepti. Reseptejä voi selata helposti kirjan oman sivun kautta.

Suosittelen kekseihin ja ylipäätään leivontaan margariinia, jossa on rasvaa vähintään 60 %. Esimerkiksi Keiju Laktoositon 70 %, Keiju 3 öljyä ja Naturli Vegaaninen levite ovat hyviä. Leivontamargariinit ovat maultaan vähän tylsiä, joten en siksi suosittele niitä. Jos käytät leivontamargariinia, anna sen pehmentyä ennen leipomista.

Sitruuna-macadamiakeksit, 16 kpl

  • 1 sitruuna (4 tl kuorta, 2 rkl mehua)
  • 150 g vegaanista margariinia 
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1/2 tl vaniljajauhetta tai 4 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl ruokasoodaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl makadamiapähkinöitä
  1. Levitä leivinpaperi kahdelle uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuoren keltaista osaa 4 tl. Halkaise sitruuna ja purista siitä 2 rkl mehua.
  3. Sekoita sitruunankuori, sitruunamehu, margariini, sokeri, vaniljajauhe ja suola haarukalla tasaiseksi. Lisää ruokasooda ja sekoita se hyvin taikinan sekaan. Lisää vehnäjauhot ja sekoita taikina tasaiseksi tarvittaessa käsin. Rouhi makadamiapähkinät karkeaksi rouheeksi terävällä veitsellä ja sekoita ne taikinan sekaan käsin.
  4. Jaa taikina kuuteentoista yhtä suureen osaan ja muotoile ne halkaisijaltaan 6-senttisiksi kekseiksi. Aseta keksit leivinpaperin päälle ja jätä niiden väliin tilaa, sillä ne leviävät paistamisen aikana.
  5. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 12–14 minuuttia yksi pellillinen kerrallaan. Keksit ovat valmiit, kun niiden reunat ovat saaneet vähän väriä. Anna keksien jäähtyä leivinpaperin päällä vähintään viisi minuuttia ennen niiden siirtämistä, sillä ne ovat vastapaistettuina tosi pehmeitä. Säilytä valmiit keksit ilmatiiviisti joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa.
Pakastaminen: Keksit voi pakastaa, mutta pähkinöistä voi tulla vähän vetisiä.
Gluteeniton versio: Vaihda vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen, johon on sekoitettu 1/2 tl ksantaania. Toimi muutoin samoin kuin reseptissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu