Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

lauantai 3. elokuuta 2019

Oskun omenapiirakka


Kun tein ensimmäisen testiversion Oskun omenapiirakkaa kirjaa varten ja maistoin ihan ensimmäisen lusikallisen, tiesin, että tässä on paras omenapiirakka, mitä koskaan olen syönyt. Vaikka tuota piirakkaa seuraavien viiden vuoden aikana olen syönyt monia muitakin omenapiirakoita, on tämä silti edelleen se paras. Nyt resepti on vihdoin myös blogissa. Kaikki jo julkaistut kirjan reseptit näet Tuulispään leivontakirjan omalta sivulta.

Piirakan salaisuus piilee oikeastaan siinä, että siihen valitaan mahdollisimman hyvät ja piirakkakelpoiset omenat. Laimeanmakuiset ja jauhoiset omenat eivät muutu maukkaiksi paistettuinakaan eli yritä saada käsiisi maukkaita, sopivasti kirpeitä, makeita ja kiinteitä omenoita. Oma suosikkini on ehdottomasti amorosa, mutta sitä voi olla vaikea löytää varsinkaan ruokakaupoista. Itse olen ostanut niitä omenamyyjältä Tampereen Kuninkaankadulta aina loppukesästä ja syksyisin. Granny smithit ja jonagoldit tai näiden sekoitus ovat hyvä vaihtoehto amorosalle.

Suosittelen margariinia, jossa on vähintään 60 % rasvaa. Tummansininen Keiju, Keiju 3 öljyä ja Naturlin Vegaaninen levite ovat maultaan parhaat. Leivontamargariinit eivät maistu kauhean hyvälle, mutta rakenteensa puolesta nekin toki toimivat tässä piirakassa ja jopa paremmin kuin rasiamargariinit.

Tarvikkeet: n. 24-senttinen piirakka- tai irtopohjavuoka, kaulin

Oskun omenapiirakka, 12 palaa

piirakkataikina täyte
  • 1 kg kiinteitä, maukkaita omenoita
  • 1/4 dl sitruunamehua
  • 1 dl sokeria
  • 1 1/2 tl kanelia
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl margariinia
vuokaan
  • vegaanista margariinia tai öljyä
  • korppujauhoja
  1. Sekoita vehnäjauhot ja sokeri. Sekoita niiden sekaan margariini sormilla nyppimällä ja puristelemalla. Lisää lopuksi vesi ja sekoita taikina käsin tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi.
  2. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenat puolen senttimetrin paksuisiksi siivuiksi. Sekoita omenoiden joukkoon sitruunamehu, sokeri, kaneli ja vehnäjauhot.
  3. Rasvaa ja jauhota piirakkavuoka ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  4. Jaa piirakkataikina kahteen yhtä suureen osaan. Jauhota pöytä ja kaulin hyvin. Kaulitse toinen piirakkataikinan puolikas halkaisijaltaan noin 35-senttimetriseksi ympyräksi. (Ympyrän koko riippuu käyttämästäsi piirakkavuoasta. Taikinan on oltava niin iso, että se riittää sekä piirakkavuoan pohjan että sen reunojen peitoksi.) Kääri taikina varovaisesti kaulimen ympärille ja nosta kaulimen avulla piirakkavuoan päälle. Painele taikina piirakkavuoan myötäiseksi. 
  5. Levitä omenatäyte piirakkapohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Murustele margariini pieniksi paloiksi ja asettele omenatäytteen päälle. Kaulitse toinen piirakkataikinapala piirakkavuoan kokoiseksi ympyräksi ja nosta piirakan kanneksi. Painele piirakan reunat yhteen. Tee piirakan kanteen haarukalla reikiä, jotta höyry pääsee paistamisen aikana ulos.
  6. Paista piirakkaa esilämmitetyn (225 astetta) uunin alatasolla ensin 10 minuuttia. Laske lämpötila 175 asteeseen ja paista vielä 35 minuuttia.
  7. Piirakan voi tarjoilla lämpimänä tai kylmänä. Säilytä valmis piirakka jääkaapissa.
Pakastaminen: Piirakan voi pakastaa.
Gluteeniton versio: Käytä vuoan jauhottamiseen gluteenitonta korppujauhoa tai muuta gluteenitonta jauhoa. Vaihda taikinan vehnäjauhot Viljatuotteen vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen, johon on lisätty 1/2 tl ksantaania. Nosta veden määrä 3 rkl:een. Vaihda vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen myös omenatäytteessä. Taikina ei ole yhtä kiinteä kuin vehnäjauhotaikina, joten kaulitse se leivinpaperin päällä ja siirrä se sen avulla vuokaan. Toimi muutoin samoin kuin ohjeessa.

Vinkki: Voit kaulita piirakkataikinan leivinpaperin päällä, jos pelkäät taikinan repeilevän sitä nostettaessa. Voit käyttää leivinpaperia apuna myös piirakkataikinan siirtämisessä pöydältä piirakkavuokaan ja piirakan kanneksi. Ei haittaa, jos taikina hieman repeilee tai taikina ei ole juuri sopivan kokoinen. Paikkaa repeämät niillä taikinapaloilla, jotka menevät vuoan reunojen yli. Voit käyttää ylijäämätaikinapalat myös koristeiden tekemiseen: Kaulitse taikina ja ota siitä piparkakkumuotilla tai leikkaa veitsellä kivoja kuvioita, kuten vaikkapa kärsiä. Paina kuviot hellästi piirakan kannen päälle.

Osku-villisika on yksi Tuulispään tunnetuimmista asukkaista, ja asunut siellä jo vuodesta 2013. Oskulla on seuranaan neljä tehotuotannosta pelastettua possua: Siiri, Saara, Papu ja Lilli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti