sunnuntai 4. elokuuta 2019

Hasselpähkinäbostonkakku


Bostonkakku on käytännössä korvapuusteista tehty kakku ja ilmeisesti ihan suomalainen keksintö, jolla ei ole mitään tekemistä Bostonin kanssa. Halusin tehdä siitä vähän toisenlaisen version ja lisäsin täytteeksi hasselpähkinäkeksitaikinaa. Tästä tulikin ihan todella herkullista. Täytettä voi käyttää myös sellaisenaan korvapuustien täytteenä, kunhan annoksen kaksinkertaistaa.

Kakku on ensimmäisenä julkaistu Tuulispään leivontakirjassa, jonka kaikki reseptit julkaisen täällä blogissa lähiaikoina. Jo julkaistuja reseptejä pääset selaamaan kätevästi kirjan omalla sivulla.

Tarvikkeet:
Kaulin, n. 16-senttinen pyöreä vuoka. (Kakun voi tehdä isompaankin vuokaan, mutta resepti kannattaa silloin tuplata.)

Suosittelen margariinia, jossa on vähintään 60 % rasvaa. Hasselpähkinäjauhetta voi ostaa useimpien ruokakauppojen leivontaosastolta. Sitä voi tarvittaessa tehdä myös itse hyvällä tehosekoittimella.

Hasselpähkinäbostonkakku, 8 palaa

pullataikina
  • 1 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 10 g tuorehiivaa
  • 1/4 dl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/2 tl kardemummaa
  • n. 3 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 25 g vegaanista margariinia
hasselpähkinätäyte
  • 2 dl hasselpähkinäjauhetta (n. 70 g)
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl vettä
tomusokerikuorrute
  • 3/4 tl vettä
  • 2 rkl tomusokeria
  1. Jos käytät leivontamargariinia, anna sen lämmetä ensin huoneenlämmössä pehmeäksi.
  2. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita taikinan sekaan puolet vehnäjauhoista. Jatka taikinan sekoittamista käsin vaivaamalla. Lisää taikinaan margariini sekä niin paljon vehnäjauhoja, että taikinasta tulee kimmoisaa eikä se tartu sormiin. Saatat tarvita joko enemmän tai vähemmän vehnäjauhoja kuin ohjeessa on mainittu. Vaivaa taikina hyvin. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota lämpimässä paikassa puolen tunnin ajan.
  3. Valmista seuraavaksi hasselpähkinätäyte. Sekoita hasselpähkinäjauhe, fariinisokeri, suola, vaniljajauhe sekä vehnäjauhot lusikalla. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi keksitaikinamaiseksi seokseksi. Voit käyttää sekoittamiseen myös käsiäsi, jotta saat täytteestä tasaista.
  4. Vuoraa vuoka leivinpaperilla tai rasvaa ja jauhota vuoka.
  5. Jauhota työtaso ja kaulin hyvin. Kaulitse pullataikina 30x15-senttiseksi levyksi. Levitä hasselpähkinätäyte taikinalevyn päälle tasaiseksi kerrokseksi. Kääri pullataikina tiiviiksi rullaksi. Leikkaa levy kymmeneen yhtä suureen osaan. Aseta pullapalat kyljelleen esivalmisteltuun vuokaan. Anna kakun kohota liinan alla puoli tuntia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  6. Jos haluat, voit voidella kakun, katso vinkit täältä. Paista kakkua esilämmitetyn uunin keskitasolla 30 minuuttia. Peitä kakku viimeistään paistamisen puolessa välissä kaksinkerroin taitetulla leivinpaperilla, jotta sen pinta ei pala. Anna kakun jäähtyä kymmenen minuuttia ja irrota se sitten vuoasta. Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen tomusokerikuorrutteella koristelemista.
  7. Sekoita tomusokerikuorrutteen ainekset keskenään ja valuta kuorrutetta lusikalla kakun päälle.
  8. Tarjoile kakku mieluiten samana päivänä, jona se on paistettu. Jos säilytät kakkua pidempään, laita se paperipussiin ja kääri pussi keittiöpyyhkeeseen tai muoviin, jotta kakku ei kuivu.
Pakastaminen: Kakun voi pakastaa.
Gluteeniton versio: Käytä puolikas annos gluteenitonta pullataikinaa ja vaihda täytteen vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Gluteeniton taikina kohotetaan vain kerran, joten se muotoillaan pulliksi ja laitetaan vuokaan heti taikinan valmistumisen jälkeen.

Gluteeniton versio hasselpähkinäbostonkakusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu