perjantai 2. elokuuta 2019

Vaniljakuppikakut


Blogissa on valtavasti kuppikakkureseptejä, ja niistä monissa on hyväksi todettu vaniljainen pohja. Vaniljakuorrutteen resepti täältä kuitenkin vielä puuttui. Nyt asia on korjattu! Tein vaniljakuppikakkuja, joihin lusikoin hillosilmän. Yksinkertaisuudessaan näistä tuli kivoja ja hyviä. Jos et halua tehdä näistä hillollisia, pursota kuorrute pehmismäiseksi tötteröksi ja koristele vegaanisilla strösseleillä.

Näitä hillo-vaniljakuppikakkuja sekä kolmea muuta on myynnissä nyt viikonloppuna Turun Vegånia-tapahtumassa Tuulispään pisteellä. Ne kolme muuta makua ovat kahvi-hasselpähkinä, kinuski-suolapähkinä sekä minttusuklaa, ja niiden kaikkien reseptit saat tästä postauksesta.

Suosittelen margariinia, jossa on rasvaa vähintään 60 %. Tummansininen Keiju, Keiju 3 öljyä ja Naturlin Vegaaninen levite ovat makunsa puolesta hyviä. En suosittele leivontamargariineja, koska ne eivät maistu hyvältä kuorrutteissa eikä niiden rakennekaan ole paras mahdollinen kuorrutteita varten. Jos kuitenkin käytät leivontamargariinia, anna sen pehmentyä ennen käyttöä.

Vaniljakuppikakut, 12 kpl

pohja
  • 2 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1/2 dl miedonmakuista öljyä (kuten tavallista rypsiöljyä)
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta. 2 tl vaniljasokeria tai 1 tl vanilja-aromia
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
kuorrute
  • 100 g vegaanista margariinia
  • 1/4 tl vaniljajauhetta, 2 tl vaniljasokeria tai 1 tl vanilja-aromia
  • 1/4 tl suolaa
  • n. 7 dl tomusokeria 
  • 2 rkl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa 
  • 2 dl hyvänmakuista marjahilloa (mielellään kirpeää)
  1. Mittaa kauramaito, öljy, sokeri, suola ja vaniljajauhe kulhoon ja sekoita ne. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita ne hyvin. Lisää jauhot nesteiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi sähkövatkaimella tai vispilällä. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
  2. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 22 minuuttia. Pohjat ovat valmiit, kun niihin työnnetty veitsi tai puutikku tulee ulos puhtaana. Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.
  3. Vaahdota margariini, vaniljajauhe, suola ja puolet tomusokerista sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää joukkoon kauramaito ja niin paljon tomusokeria, että saat pehmeän mutta ei valuvan kuorrutteen. Laita kuorrute pursotuspussiin, jossa on iso tylla ja pursota jäähtyneiden kakkusten päälle rengas, ikään kuin pesä.  Täytä pesä hillolla.
  4. Säilytä valmiit pikkukakkuset jääkaapissa.
Pakastaminen: Pohjat voi pakastaa ja kuorruttaa ennen tarjoilua tai tarjoilua edeltävänä päivänä. En suosittele pakastamaan kokonaisia kuppikakkuja, koska kuorrutteen ja hillon yhdistelmä ei todennäköisesti sula kauniisti. Jos esteettisillä seikoilla ei ole väliä, voi kuppikakut pakastaa kokonaisina. Älä sulata niitä lämmittämällä, vaan anna niiden sulaa jääkaapissa.
Gluteeniton versio: Käytä sekä taikinassa että kuorrutteessa soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa. Vaihda vehnäjauhot 2 dl:aan Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, johon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania. Toimi muuten samoin kuin ohjeessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu