sunnuntai 18. elokuuta 2019

Rahkaa ilman maitoa


Ihan pian on kaikki Tuulispään leivontakirjan reseptit julkaistu täällä blogissa! Voit selata kirjan reseptejä helposti kirjan omalla sivulla. Kun kirjoitin leivontakirjaa ja valitsin siihen reseptejä, ei vegaanista rahkaa ollut vielä kaupoissa. Koska rahka on kuitenkin tosi perinteinen jälkkäri ja siitä oli jo tuolloin mahdollista tehdä vegaaninen versio valuttamalla soijajogurtista nestettä pois, halusin tämän klassikkovegaaniniksin myös kirjan reseptien joukkoon. Sittemmin markkinoille on tullut Alpron Go On -soijarahkaa, eikä rahkajälkkäreitä varten ole enää tarvinnut valutella soijajogurtteja suodatinpussissa.

Tee jälkkäristä juuri sen makuinen, mistä itse pidät! Valitse siis marjoiksi omia suosikkejasi ja makeuta makusi mukaan. Voit myös jättää vispin pois tai käyttää sitä eri määrän kuin ohjeessa. Ja tosiaan tuon soijajogurtin sijaan voit käyttää tässä soijarahkaa, jolloin voit skipata valutusvaiheen odottelun.

Huom! Koska soijatuotteita ei tehdä lehmänmaidosta, ne eivät tietenkään maistu samalta kuin lehmänmaidosta tehdyt tuotteet, kuten rahka. Tulevaisuudessa meillä kuitenkin saattaa olla eläinperäistä rahkaa täysin vastaava tuote, jonka valmistuksessa ei ole tarvinnut käyttää eläimiä. Esimerkiksi tämä Perfect Day -niminen firma tekee jäätelöä maidosta, joka teknisesti on maitoa, mutta se on valmistettu täysin ilman eläimiä. Tämä on hurjan mielenkiintoista, enkä malta odottaa, mitä kaikkea tulevaisuus tuokaan tullessaan! Nämä ovat omalta osaltaan tosi tärkeässä roolissa ratkaisemassa ilmastonmuutokseen, muihin ympäristöongelmiin sekä tietysti eläinten asemaan liittyviä ongelmia.

Mutta nyt siihen reseptiin.

Tarvikkeet: siivilä ja talouspaperia tai kahvinsuodatin ja suodatinpussi, sähkövatkain

Lusikoitava marjajälkkäri eli vegaaninen rahka, 4:lle

  • 5 dl maustamatonta soijajogurttia
  • 1/2 prk Alpron soija- tai Kaslinkin kauravispiä tai 1 prk Plantin kauravispiä
  • 1 rkl sokeria
  • hyppysellinen vaniljajauhetta tai 1/2 tl vaniljasokeria
  • 5 dl marjoja (esim. mansikoita, vadelmia ja mustikoita)
  1. Valuta ensin soijajogurtti. Vuoraa siivilä talouspaperilla ja aseta se sopivan kulhon päälle. Kulhon tulee olla sen verran korkea, että siivilän ja kulhon pohjan väliin jää vähintään viisi senttimetriä tilaa. Voit käyttää myös kahvinsuodatinta ja suodatinpussia. Kaada soijajogurtti siivilään ja laita jääkaappiin valumaan vähintään viideksi tunniksi tai yön yli. Kaada valunut neste pois.
  2. Jos käytät pakastemarjoja, anna niiden sulaa siivilässä, jotta ylimääräinen neste valuu niistä pois. Vaahdota jääkaappikylmä soijavispi kuohkeaksi sähkövatkaimella. Sekoita sen joukkoon valutettu soijajogurtti, sokeri ja vaniljajauhe. Kääntele lopuksi marjat seokseen lusikalla.
  3. Tarjoile heti. Voit koristella annokset lisäämällä annosten päälle lisää marjoja. Säilytä kannellisessa astiassa jääkaapissa.
Pakastaminen: En suosittele tämän jälkkärin pakastamista.
Gluteeniton versio: Alpron ja Kaslinkin vispit ovat gluteenittomia. Plantin vispi on vähägluteeninen.

Soijaton versio: Olen joskus kokeillut valuttaa maustamatonta kaurajogurttia. Se ei valunut yhtä hyvin kuin soijajogurtti, mutta valuipa vähän kumminkin. Valitse siis soijatuotteiden tilalle kauratuotteet, jos tarvitset soijattoman vaihtoehdon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu