sunnuntai 18. elokuuta 2019

Suklaatorttu


Tässä tosi perusleivonnaisessa eli suklaatortussa yhdistyvät rapea murotaikinapohja sekä samettisen pehmeä suklaa. Pieni pala riittää pitkälle! Suklaatortun voi tarjoilla sellaisenaan tai sen voi koristella pähkinöillä, vegekermavaahdolla tai vaikka vadelmista keitetyllä kastikkeella. Resepti onnistuu tarvittaessa myös gluteenittomana, soijattomana ja/tai pähkinättömänä.

Suklaatorttukin on peräisin Tuulispään leivontakirjasta. Ihan muutama resepti vielä puuttuu, ja sitten olen julkaissut kaikki kirjan reseptit blogissa. Niitä pääset kätevästi selaamaan kirjan oman sivun kautta.

Tarvikkeet: 16-senttinen vuoka (Voit käyttää myös isompaa vuokaa, mutta tuplaa silloin resepti.)

Suosittelen käyttämään pohjassa margariinia, jonka rasvapitoisuus on vähintään 60 %. Leivontamargariinit eivät ole maultaan parhaita, joten suositukseni ovat ennemmin esimerkiksi Keiju Laktoositon 70 %, Keiju 3 öljyä tai Naturli Vegaaninen levite.

Suklaatorttu, 12 palaa

pohja
täyte
  • 1 dl kaura- tai soijakermaa*
  • 150 g vegaanista suklaata
  • 2 rkl tomusokeria
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
koristeeksi esimerkiksi
  • suolattuja cashew-, maa- tai pistaasipähkinöitä
  • murskattuja vegaanisia keksejä
  • vadelmista keitettyä kastiketta
  • mariannerouhetta
  1. Jos käytät leivontamargariinia, anna sen ensin lämmetä huoneenlämpöiseksi. Sekoita vehnäjauhot ja sokeri. Nypi sormilla margariini taikinan sekaan. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi käsin.
  2. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa.
  3. Rypistä leivinpaperi ja avaa se. Näin saat vuoan vuorattua sillä helpommin. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Varmista, että reunoilla on taikinaa noin kahden sentin korkuisesti. Pistele taikinaan muutamia reikiä haarukalla, jotta pohja ei kohoa uunissa. 
  4. Paista pohjaa esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 30 minuuttia eli kunnes pohjan reunat ovat saaneet väriä. Jos pohja rei’ityksestä ja jääkaapissa viilentämisestä huolimatta kohoaa, painele se varovaisesti matalaksi esimerkiksi lusikalla heti paistamisen jälkeen. Anna pohjan jäähtyä hyvin.
  5. Kuumenna kaurakerma kiehuvaksi joko mikrossa tai liedellä. Jos käytät liettä, siirrä kattila pois liedeltä, kun kaurakerma kiehuu. Lisää suklaa pieninä paloina kaurakerman joukkoon ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Lisää tomusokeri, vaniljajauhe sekä suola ja sekoita tasaiseksi. Kaada suklaatäyte pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. 
  6. Jos aiot koristella suklaatortun, anna sen ensin hyytyä hetken aikaa, jotta koristeet eivät uppoa suklaan sekaan. Anna suklaatortun jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  7. Kuumenna terävä veitsi kuumassa vedessä ja leikkaa torttu paloihin. Tarjoile suklaatorttu joko jääkaappikylmänä tai huoneenlämpöisenä. Säilytä suklaatorttu jääkaapissa.
Pakastaminen: Suklaatortun voi pakastaa. Älä sulata sitä lämmittämällä, vaan anna sen sulaa mieluiten jääkaapissa.
*Voit käyttää mitä vain maustamatonta ruoanlaittoon tarkoitettua soija- tai kaurakermaa. Myös Alpron soijavispi käy, koska se kestää kuumennusta.

Gluteeniton versio: Vaihda vehnäjauhot 2 1/2 dl:aan gluteenitonta jauhoseosta, johon on sekoitettu 1/8 tl ksantaania. Käytä täytteessä soija- tai gluteenitonta kaurakermaa. Toimi muutoin samoin kuin ohjeessa.

Soijaton versio: Käytä täytteeseen kaurakermaa. Tarkista, että suklaassa ei ole soijalesitiiniä.

Pähkinätön versio: Älä käytä koristeluun pähkinöitä. Osa suklaista voi sisältää jäämiä pähkinöistä. Kysy siis etukäteen allergikolta, voiko hän syödä tällaisia tuotteita ja valitse suklaa sen mukaan. Esimerkiksi Dammenbergilla on paljon varmasti pähkinättömiä ja vegaanisia tuotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu