perjantai 17. heinäkuuta 2020

Focaccia marinoiduilla kikherneillä


Rakastan marinoituja kikherneitä. Rakastan myös leipää sen monissa muodoissaan. Olin aikeissa leipoa focacciaa ja pohdin, mitä tällä kertaa laittaisin sen päälle sattumiksi. Etsiessäni ruokakaapista oliivipurkkia siinä onnistumatta, huomasin hyllyllä kikhernetölkin. Hmm, ehkäpä voisin yhdistää kaksi tykkäämääni asiaa? Näin syntyi marinoiduilla kikherneillä ripoteltu sisältä pehmeä ja pinnalta rapea focaccia.

Focaccia on ihanaa ihan sellaisenaan, mutta se sopii tietysti myös salaatin tai ihan vaikka perunamuusin ja ruskean kastikkeen kaveriksi. Ai ei sovi perunamuusin ja ruskean kastikkeen kaveriksi? Ootko kokellut? No en ole minäkään, mutta koska perunamuusi ja ruskea kastike kuuluvat focaccian ja kikherneiden ohella minun top100-ruokiini, niin uskon kaiken olevan mahdollista.

Omaan kikhernemarinadiini päätyi tällä kertaa allaoleva sekoitus, koska näitä asioita sattui olemaan kaapissa. Varoituksen sana, että tämä versio on aika makea, mikä mielestäni sopi kivasti focaccian muihin makuihin. Marinadia kannattaa vähän maistella sitä tehdessä ja muokata sen aineksia itselle mieluisiksi. Jos esimerkiksi et saa tarpeeksesi valkosipulista, lisää sen määrää. Sama pätee tietysti kaikkiin muihinkin marinadin aineksiin: mikään niistä ei ole varsinaisesti pakollinen ja kaikkea saa laittaa enemmän tai vähemmän kuin ohjeessa.

Erikoisruokavaliomuutosehdotukset on kerrottu reseptin perässä.

Focaccia marinoiduilla kikherneillä, n. 10 palaa

marinoidut kikherneet
  • 3 valkosipulinkynttä (tai enemmän)
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 1 rkl (oliivi)öljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1/4 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
  • 1/8 tl cayennepippuria
  • 3 1/2 dl keitettyjä kikherneitä
focaccia
  • 3 dl vettä
  • 1/2 pkt tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • n. 6 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl (oliivi)öljyä
muut päälliset
  • 200 g kirsikkatomaatteja
  • mitä tahansa muuta, mikä kuulostaa hyvältä focaccian päällä, kuten oliiveja, artisokkaa, punasipulia, paprikaa, pinjansiemeniä, vegaanijuustoa
  • (suolaa)
  1. Valmistele ensin kikherneet ja marinadi. Hienonna tai murskaa valkosipulit. Yhdistä kaikki marinadin ainekset kikherneitä lukuun ottamatta ensin kulhossa keskenään ja sekoita sitten huuhdellut ja valutetut kikherneet marinadiin. Anna marinoitua vähintään tunnin ajan tai vaikka yön yli jääkaapissa.
  2. Tee focacciataikina. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva ja sokeri. Lisää vehnäjauhot ja sekoita lusikalla tasaiseksi. (Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä vesi 42-asteiseksi. Kuivahiivan voi sekoittaa joko veteen tai jauhojen sekaan.) Lisää suola sekä öljy ja jatka taikinan sekoittamista käsin vaivaamalla eli kääntelemällä ja painelemalla sitä hellävaraisen jämptisti. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Anna taikinan kohota liinan alla 45 minuuttia tai kunnes se on tuplannut kokonsa.
  3. Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Painele se käsin parin–kolmen sentin paksuiseksi kerrokseksi. Valuta kikherrneistä liiat marinadit ja levitä kikherneet taikinalevyn päälle. Lisää myös halkaistut kirsikkatomaatit sekä muut valinnaiset päälliset ja ripottele halutessasi pinnalle suolaa. Anna kohota puolisen tuntia.
  4. Paista 190-asteisen uunin keskitasolla 25–30 minuuttia tai kunnes focaccia on kauniin ruskea. Nosta focaccia ylemmäs, jos sen pinta ei tunnu saavan väriä.
  5. Tarjoile heti tai viilenneenä. Focaccia kannattaa syödä pian pois. Jos sinun pitää säilyttää sitä pidempään, laita se esimerkiksi paperipussiin ja kääri vielä keittiöliinaan, jotta focaccia ei kuivu mutta ei myöskään nihisty.
Pakastaminen: Focaccian voi pakastaa. Täytteistä vähän riippuu, mitä ne tykkäävät jäätymisestä ja sulamisesta eli focaccia voi ulkonäöllisesti vähän kärsiä.

Erikoisruokavaliot

  • Reseptistä saa soijattoman jättämällä soijakastikkeen pois ja käyttämällä sen sijaan oman maun mukaan suolaa.
  • Gluteenittomasta versiosta minulla ei ole mitään kokemusta. Jos haluat sellaista yrittää tehdä, niin vaihda jauhot gluteenittomiin ja lisää taikinaan psylliumia ja/tai ksantaania. Gluteenittomat hiivalla leivotut leivonnaiset kohotetaan vain kerran, joten tee taikina valmiiksi ja muotoile se heti uunipellille focacciaksi. Soijakastike soveltuu Keliakialiiton mukaan monille keliaakikoille, vaikka sen valmistuksessa käytetäänkin vehnää, sillä vehnän gluteeni tuhoutuu soijakastikkeen valmistusprosessin aikana.
  • Resepti on sellaisenaan pähkinätön ja palmuöljytön sekä tietysti maidoton, munaton ja laktoositon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu