lauantai 30. toukokuuta 2020

Kesäinen pannarikakku


Eläinsuojelukeskus Tuulispään Agda-kanakukon mukaan nimettyjä Agdan amerikkalaisia minipannukakkuja syödään meillä aika usein viikonloppuaamupalana. Tykkään reseptistä ihan tosi paljon, koska se tehdään tosi perusaineksista, se on kuohkea ja tietysti hyvänmakuinen.

Tänään paistoinkin minipannareiden sijaan isoja pannareita ja kokosin niistä kakun. Kakusta tuli ihan superhyvää! Laitoin kakkuun tuoreita mansikoita, raparperista tehtyä hilloa, mansikkahilloa sekä kaurakermavaahtoa. Viimeistelin kakun vielä soijajätskipalloilla. Ei ihan jaksettu syödä koko kakkua kahdestaan, mutta melkein. Suosittelen ehdottomasti testaamaan tätä heti, kun tulee vähänkin kakun ja pannarin nälkä.

Pannarikakku onnistuu tarvittaessa myös gluteenittomana, soijattomana ja palmuöljyttömänä. Muunnosohjeet ovat reseptin perässä.


Jos et halua kakkua, vaan pelkkiä pannareita, sekin tietysti onnistuu! Ohjeesta tulee viisi n. 20-senttistä pannukakkua tai paljon isompi määrä pienempiä.

Suosittelen pannarin paistamista varten hyväpintaista paistinpannua, jossa ei ole kauhean korkeat reunat. Pannarin kääntämiseen suosittelen ohutta, taipuisaa lastaa. Silikonilastat ovat tähän hommaan tosi päteviä.

Kesäinen pannarikakku, n. 4 annosta

pannukakut
  • 4 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 2 rkl margariinia tai miedonmakuista öljyä (esim. tavallinen rypsiöljy)
  • 4 rl sokeria
  • 3/4 tl suolaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl leivinjauhetta
  • paistamiseen öljyä tai margariinia
täytteet ja koristeet oman maun mukaan esimerkiksi
  • kaura- tai soijakermavaahtoa (katso vinkit täältä)
  • mansikoita tai muita marjoja
  • raparperikompottia (ohjeen saat täältä) tai muuta hilloa
  • jätskiä (tutustu kauppojen laajaan vegaanijätskivalikoimaan täällä)
  • banaania tai muita hedelmiä
  • maidotonta suklaata
  • vaahterasiirappia
  1. Valmista ensin pannukakut, sillä niiden pitää jäähtyä ennen kakun kokoamista. Sekoita kauramaito, sulatettu margariini, sokeri ja suola. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ensin toisessa kulhossa ja sekoita ne sitten kahdessa erässä nesteiden sekaan joko vispilällä tai sähkövatkaimella. Älä sekoita taikinaa turhaan, jotta se ei sitkostu.
  2. Paista pannukakut kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Pannukakut paistetaan miedolla lämmöllä, jotta ne ehtivät kypsyä sisältä ilman, että ne palavat pinnalta. Kuumenna siis pieni paistinpannu (läpimitta n. 20 cm) noin puoleen lieden lämpötila-asteikkoa. Lorauta pannulle tilkka öljyä ja kaada pannun keskelle reilu desi taikinaa. Pyörittele pannua varovasti ilmassa, jotta taikina leviää tasaisesti. Anna pannarin paistua rauhassa siihen koskematta, kunnes sen pinnalle on syntynyt kuplia ja taikina on pinnalta hyytynyt. Irrota pannukakku varovasti pannusta lastalla ja käännä se. Jos lastalla kääntäminen tuntuu hankalalta, voit käyttää apuna lautasta: Liu'uta pannukakku lautaselle kypsä puoli alaspäin. Kiepauta lautanen varovasti mutta reippaasti ympäri pannun yläpuolella, jolloin pannari putoaa pannulle kypsä puoli ylöspäin. Anna pannarin paistua kauniin ruskeaksi. Siirrä valmis pannari jäähtymään mieluiten ritilälle ja paista seuraava pannari. Älä kasaa pannareita päällekkäin, koska ne jäähtyvät silloin hitaammin ja menettävät rapeuttaan.
  3. Valmistele täytteet ja koristeet pannareiden jäähtymisen aikana: vaahdota vispi, viipaloi mansikat ja keittele raparperikompotti. Kun pannukakut ovat jäähtyneet, on aika koota kakku! Levitä haluamasi täytteet pannarin pinnalle ja nosta seuraava pannari niiden päälle. Jatka näin, kunnes kaikki pannarit on käytetty ja edessäsi on upea pannarikakku.
  4. Tarjoile heti. Jos jotain jää jäljelle, säilytä jääkaapissa ja syö mahdollisimman pian.
Pakastaminen: En suosittele pakastamaan valmista kakkua. Pannarit sen sijaan voi paistaa etukäteen ja pakastaa. Niiden rapeus toki vähän kärsii.
Gluteeniton versio: Käytä soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa. Vaihda vehnäjauhot Viljatuotteen vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen, johon on sekoitettu 1/4 tl ksantaania. Toimi muutoin samoin kuin ohjeessa. Valitse täytteiksi gluteenittomia vaihtoehtoja. Vegaanisista kermavaahdoista Alpron ja Kaslinkin vispit ovat gluteenittomia ja Plantin vispi on vähägluteeninen. Lue täältä lisävinkit gluteenittomaan vegaanileivontaan.

Soijaton versio: Valitse taikinaan jokin muu kasvimaito kuin soijamaito. Käytä täytteinä esim. kauravispiä ja kaurajätskiä. Saat täältä paljon vinkkejä soijattomaan vegeleivontaan.

Palmuöljytön versio: Margariineissa ja vispeissä on usein palmuöljyä, mutta myös palmuöljyttömiä vaihtoehtoja on saatavilla. Katso tästä lista palmuöljyttömistä vegaanituotteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu