keskiviikko 14. lokakuuta 2020

Valkosipulirullat

Nyt olisi tarjolla herkku valkosipulin ystäville! Tähän pehmoiseen taikinaan kääritään runsaasti rasvaa, valkosipulia ja unikonsiemeniä sekä yrttejä. Valmiit rullat täyttävän ilman huumaavalla valkosipulintuoksulla ja maistuvat samaan aikaan rapeilta ja pehmeiltä unohtamatta unikonsiementen poksahtelua. Näitä voi syödä ihan tällaisenaan tai tarjota esimerkiksi keittoruoan kaverina.

Suosittelen tekemään taikinan margariinilla, koska siten taikinasta tulee eri tavalla pehmoinen kuin öljyllä. Margariiniksi kannattaa valita tuote, jossa rasvaa on vähintään 60 %. Öljykin toki käy, jos margariinia ei kaapista löyty! Voit myös tietysti muokata valkosipulin ja yrttien määrää sellaiseksi, joka maistuu juuri sinulle.

Valkosipulirullat, 24 kpl

taikina
  • 1/4 pkt tuorehiivaa tai 1/2 pss kuivahiivaa
  • 2 1/2 dl soija-, kaura- tai muuta kasvimaitoa (tai vettä)
  • 1 tl sokeria
  • n. 5–6 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 50 g vegaanista margariinia (tai 1/2 dl öljyä)
täytteet
  • 75 g vegaanista margariinia
  • 6 valkosipulinkynttä 
  • hyppysellinen suolaa
  • 2 rkl unikonsiemeniä
  • 1 rkl kuivattua basilikaa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1/2 tl kuivattua oreganoa
  1. Lämmitä kasvimaito kädenlämpöiseksi, jos käytät tuorehiivaa. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä kasvimaito 42-asteiseksi. Liota kasvimaidon sekaan hiiva ja sokeri. 
  2. Lisää puolet vehnäjauhosta ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Jatka seuraavaksi vaivaamista käsin eli lisää loput ainekset eli suola, margariini ja vehnäjauho taittelemalla ja kevyesti painelemalla taikinaa. Tarvitset niin paljon vehnäjauhoja, että taikinasta tulee kimmoisaa eikä se enää tartu käsiin. Vaivaamistyylistäsi ja jauhojen koostumuksesta riippuu, miten paljon jauhoja tarvitset. Anna valmiin taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi vähintään puolen tunnin ajan.
  3. Valmista rullien täyte. Notkista margariini ja sekoita sen joukkoon kuoritut ja hienonnetut valkosipulinkynnet sekä suola. Voit mitata myös muut täytteen aineet valmiiksi.
  4. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä muutaman millin paksuiseksi levyksi. Oma levyni oli kooltaan 45x35 senttiä. Levitä valkosipulilla maustettu margariini levyn pintaan tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele sen päälle unikonsiemenet ja yrtit mahdollisimman tasaiseksi.
  5. Rullaa taikinalevy jämptisti, nipistä sen reuna kiinni ja leikkaa parin sentin levyisiksi rulliksi. Aseta rullat leivinpapereiden päälle kahdelle uunipellille jättäen niiden väliin pari senttiä tilaa. Muotoile rullat tarvittaessa uudelleen pyöreiksi, jos ne leikatessa ja siirtäessä ovat venyneet tai menettäneet muuten muotonsa. Anna rullien vielä kohota.
  6. Paista yksi pellillinen kerrallaan 225-asteisen uunin keskitasolla n. 12 minuuttia eli kunnes rullat ovat saaneet kauniin ruskean värin.
  7. Rullat ovat parhaimmillaan paistamispäivänä. Jos säilytät niitä pidempään, ne kannattaa laittaa paperipussiin, joka on kääritty pyyhkeeseen.

Pakastaminen: Rullat voi pakastaa. Anna niiden sulaa mieluiten huoneenlämmössä, sillä mikrossa sulatettuina ne voivat sitkistyä.

Soijaton versio: Käytä taikinassa kaura- tai jotain muuta soijatonta kasvimaitoa tai vettä. Paljon vinkkejä soijattomaan vegeleivontaan saat täältä.

Palmuöljytön versio: Valitse margariiniksi palmuöljytön margariini, kuten Keiju 3 öljyä. Voit lukea lisää palmuöljyttömistä tuotteista täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu