tiistai 7. syyskuuta 2021

Millä voidella pullat?

 

Tekstiä päivitetty 12.1.2024

Kananmunaton leipominen on oikeastaan ihan helppo juttu. On ollut ihana huomata, että siihen suhtaudutaan jatkuvasti ennakkoluulottomammin ja siitä on tullut osa monien muidenkin kuin vain vegaanien ja allergikkojen leivontaa. Aivan mahtavaa on se, että monet leipomot ovat alkaneet valmistaa vegaanisia leivonnaisia eli perusruokakaupasta löytyy kivasti valikoimaa!

Yksi kysymys tulee kuitenkin edelleen säännöllisesti vastaan melkein yhtä usein kuin yli kymmenen vuotta sitten, kun aloittelin tätä blogia: Miten voidella pullat ilman kananmunaa? Koska Kamomillan konditoria on olemassa tiedon jakamista ja asioiden testaamista varten, jotta muiden ei tarvitse, niin vaivasin pullataikinan, pyörittelin sen pulliksi ja sudin pullien pintaan yli kahtakymmentä erilaista tuotetta. 

Juonipaljastus: pullat voi voidella oikeastaan ihan millä tahansa, eikä niitä edes välttämättä tarvitse voidella ollenkaan! 

Parhaimmiksi tuotteiksi totesin soijajogurtin, vaniljasoijavanukkaan, aquafaban eli säilykekikherneiden liemen, kaurakerman ja agar agarista tehdyn hyytelön, koska näistä kaikista tuli kiva kiilto! Tarkemmat testitulokset näet alta.

Jos haluat voitelun lisäksi leipoa myös ne itse pullat, niin täältä saat hyvän pullareseptin.

Pullien voitelu 

Pullat voidellaan vähän eri syistä, ja tässä niistä kolme:

 • Voitelu estää pullan pintaa kuivumasta paistamisen aikana.
 • Se vaikuttaa myös pullan ulkonäköön esimerkiksi kiillon tai pullan värin muodossa. Kaikki testatut tuotteet eivät antaneet pullan pintaan kiiltoa. Nämä tuotteet kuitenkin toimivat myös pullan kiillottajina: aquafaba eli säilykekikherneiden liemi, agar agarista tehty hyytelö, vaniljasoijavanukas, kaurakerma, vaniljamantelivanukas sekä soijajogurtti.
 • Lisäksi voitelun avulla pullaan voi kiinnittää sattumia, kuten raesokeria tai mantelilastuja. Kaikissa pullissa raesokeri pysyi hyvin kiinni. Jos et voitele pullia, niin sattumat kannattaa kiinnittää pullan pintaan painelemalla pelkän ripottelun sijaan.


Tässä voitelutestin tulokset. Klikkaa kuvat auki, jos haluat nähdä ne vähän tarkemmin.

Ei mitään

Helpoin tapa voidella pullat on jättää ne kokonaan voitelematta. Pullan pinta voi tässä tietysti kuivua etenkin, jos pullan paistoaika on pitkä. Jos se haittaa liikaa makunystyröitä tai esteettistä silmää, niin siirry seuraavaan kohtaan.

Leivinpaperi

Voitelun sijaan pullat voi peittää leivinpaperilla joko heti paistamisen alusta lähtien tai paistamisen puolessa välissä. Testissä peitin pullan heti alussa, ja siitä tuli väriltään selkeästi voitelematonta ja peittämätöntä pullaa vaaleampi. Testin ulkopuolella olisin vain jatkanut pullan paistamista vähän pidempään, mutta nyt halusin paistaa kaikkia pullia saman ajan.

Vesi

Yksi helppo pullaan käytettävä voiteluneste on vesi. Vedellä voideltu pulla näyttää paistamisen jälkeen aika samalta kuin voitelematon pulla.

Aquafaba

Säilykepapujen, useimmiten kikherneiden lientä eli aquafabaa, voi käyttää leivonnassa monin tavoin. Se käy esimerkiksi marenkeihin kananmunan valkuaisten tilalle. Se toimii myös pullien voitelussa, ja antaa ihan mukavasti kiiltoa. Käytän itse yleensä suolaliemeen säilöttyjen kikherneiden lientä, mutta jos on ihan tosi herkkä suolan maulle, leivontaan kannattaa valita suolaton tuote. Huomaa myös, että Bonduellen kikherneissä lientä ei ole juuri lainkaan.
 

Agarhyytelö

Agar agar on toinen oudon kuuloinen tuote heti tähän perään. Kyseessä on merilevästä valmistettu, kasviperäinen vaihtoehto liivatteelle. Jos haluan erityisen kiiltäviä pullia, käytän agarhyytelöä. Sekoita puoli desilitraa vettä ja 0,25 tl agarjauhetta (tai 0,75 tl agarhiutaleita). Kuumenna esim. mikrossa kiehuvaksi ja sekoita, kunnes agar agar on liuennut. Käytä hyytelö lämpimänä pullien voiteluun. Jos se ehtii hyytyä, sen saa uudelleen juoksevaksi lämmittämällä sitä hetken. Voit lukea lisätietoa agar agarista täältä.

Vaniljasoijavanukas

Agarhyytelön ohella tämä on toinen suosikkini, ja tälläkin saa kiiltoa. Keksin tämän pullanvoitelukikan aikanaan Vegaaniliiton kokkailuillassa, jossa teimme vaniljasoijavanukastäytteisiä pullia. Täyte tursuili pullan välistä paistamisen aikana ja jätti pullan pinnan kauniin kiiltäväksi. Alpron vaniljasoijavanukkaita voi ostaa aika monista ruokakaupoista. Oletan, että myös Alpron Custard-vaniljakastike toimii tämän vanukkaan tavoin. Kaurapohjaisia vaniljakastikkeita en saanut tällä kertaa testattua, mutta niillä lienee samanlainen vaikutus pulliin.

Kaurakerma

Kaurakerma antoi pullalle myös ihan kivan kiillon. Tähän yksilöön repesi myös tuommoinen railo, mutta se todennäköisesti johtui taikinasta ja pullan muotoilusta, eikä sen pintaan suditusta kaurakermasta.

Vaniljamantelivanukas 

Mantelipohjaisesta vanukkaasta ei tullut ihan samanlainen kiilto kuin soijapohjaisesta, mutta tämäkin toimi kivasti. Dr. Oetkerin mantelivanukkaan tuotanto on valitettavasti lopetettu.

Soijajogurtti

Soijajogurtista tuli myös hyvä kiilto, ehkä jopa paras tämän päivän testatuista.

Kahvi

Kahvi on ehkä vähän yllättävästikin yksi niistä perinteisistä kananmunan tilalla käytettävistä pullanvoitelutuotteista, jota on käytetty jo pitkään. Siitä tulee pullaan pikkuisen kiiltoa, vaikkakaan ei nyt ihan häikäisevästi kuitenkaan. Voiteluun käy niin suodatinkahvi kuin pikakahvikin ja kaikki siltä väliltä ja liepeiltä. (Kuvassa kahvi esiintyy puruina, mutta pullan voiteluun on tarkoitus käyttää ihan keitettyä kahvia nestemäisessä muodossa.)
 

Sokeri-vesiseos

 
Sokerivesi on myös yksi perinteinen vaihtoehto kananmunalle. Se antaa pullalle kivan värin, mutta ei kauheasti kiiltoa. Sekoitin sokeria ja vettä samassa suhteessa. Vettä voi lämmittää, jos sokeri ei meinaa liueta. Sokerivettä voi käyttää myös paistamisen jälkeen, jos paistat pullat voitelematta.

Siirappi-vesiseos

Sekoitin siirappia ja vettä samassa suhteessa. Lopputulos on aika samanlainen kuin sokerivedelläkin.
 

Kauramaito

Kauramaidolla voitelu antaa pullalle ihan kivan värin, mutta ei kauheasti kiiltoa. Sama tulos syntyy todennäköisesti kaikilla muillakin kasvimaidoilla, vaikka nyt testasin vain kauramaidon.

Margariini

Pullat voi voidella myös rasvalla kuten margariinilla. Margariini tekee pullan pinnasta vähän erilaisen kuin muilla tuotteilla voitelu, ehkä aavistuksen kuivemman ja karheamman. Margariini ei oikeastaan anna lainkaan kiiltoa.

Öljy

Margariinin ohella pullat voi voidella myös öljyllä. Lopputulos on aika samanlainen kuin margariinilla voideltu. Suosittelen sellaista öljyä, jossa ei ole kovin voimakas maku. Esimerkiksi kylmäpuristettu rypsiöljy kannattaa jättää etenkin makeissa leivonnaisissa käyttämättä ja käyttää suosilla tavallista rypsiöljyä.

Kaurapohjainen kermaviili

Kaupoissa on monia vaihtoehtoja kermaviilille ja vastaaville muille hapanmaitotuotteille. Testasin nyt niistä yhtä. Lopputulos oli ihan kivan värinen mutta ei erityisen kiiltävä pulla.

Sulatettu kaurajäätelö

Tätäkin piti testata ja se toimi ihan hyvin. Lopputulos ei ollut erityisen kiiltävä, mutta väristä tuli ihan nätti. Arvaukseni on, että soijajäätelöstä voisi tulla pikkuisen kiiltävämpi.

Perunajauho-vesiseos

Sekoitin samassa suhteessa vettä ja perunajauhoja. Pullan pinnasta tuli vähän karhea, tuommoinen mattapintainen. Muutkin tärkkelysjauhot todennäköisesti antavat samankaltaisen lopputuloksen.
 

Kolajuoma 

Kolajuomalla voidelluista pullista tuli sellaisia hyviä peruspullia. Väri ihan nätti ja pikkuruisen kiiltoa.

Tee


Musta tee antoi ihan kivan pinnan ja värin pullalle. Ei kuitenkaan kauheasti kiiltoa. (Huom huom! Kuten kahvikin, niin myös tee käytetään nestemäisenä.)

Majoneesi

Koska olen selvästikin maailman hauskin ihminen, niin testasin myös majoneesia pullan voiteluun. Tämä on ainoa testaamani tuote, jota en suosittele pullien voiteluun kuin siinä äärimmäisen harvinaisessa tapauksessa, että mitään muuta ei kaapista löydy ja jostain syystä on aivan pakko voidella pullat. Majoneesi jää pullan pinnalle eikä imeydy siihen, ja lisäksi se maistuu läpi. Mikään tästä ei tosin yllättänyt, mutta testasinpa nyt, kun se jääkaapista löytyi.

Muut tuotteet

Näiden testattujen tuotteiden lisäksi pullia voi hyvin suurella todennäköisyydellä voidella vaikka millä muulla, kuten kaikilla muilla kasvimaidoilla ja -kermoilla tai kaurajogurtilla.

Olen tehnyt samankaltaisen testin jo kymmenisen vuotta sitten, ja sitä edelleen linkataan vastaukseksi, kun joku kysyy kananmunattomia pullanvoiteluvinkkejä. Tein tekstistä nyt uuden ja ajantasaisemman version, jossa on paremmat kuvat ja enemmän tuotteita.

4 kommenttia:

 1. Olipa kattava testiraportti! 😁 Kiitos paljon! 😊

  VastaaPoista
 2. Olenkin miettinyt tuota pullien voiteluasiaa kovasti ja nyt tuli hienoja vinkkejä, KIITOS!!!

  VastaaPoista
 3. Kiitos!! Vihdoinkin löytyi ohje siirapilla voiteluun sekä syy miksi se ei toimi kun haetaan sama akiiltoa kuin munalla voideltaessa. Nyt lähtee testiin tuo kauramaito.

  VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu