keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Vadelmapullat sekä peruspullaresepti gluteenilla ja ilman


Koska halusin Tuulispään leivontakirjan olevan täynnä uusia reseptejä, oli kirjassa vain muutama sellainen resepti, jotka olin aikaisemmin julkaissut blogissa. Täytekakku-, lätty- ja munkkireseptien lisäksi myös pullataikina pääsi tottakai kirjaan vanhana reseptinä. Julkaisen tässä postauksessa sekä peruspullareseptin ja sen gluteenittoman version että vadelmapullien reseptin. Mukana on myös vinkkejä pullien voiteluun ilman kananmunaa. Lisään kaikki Tuulispään leivontakirjan reseptit tänne blogiin seuraavan parin kuukauden aikana. Reseptejä pääsee kätevästi selaamaan kirjan omalta sivulta.

Vadelmapullat oli kirjan ohjeessa täytetty soijajogurtilla, mutta nyt uusien vaihtoehtojen tultua kauppoihin, olen päivittänyt ohjeen sellaiseksi, että pullat onnistuvat myös kaurajogurtilla tai soijarahkalla. Vadelmien sijaan tai niiden kanssa voi pulliin käyttää tietysti myös muita marjoja. Marjat voivat olla joko tuoreita tai pakastettuja.



Tässä on hyvä peruspullataikina, josta voit leipoa niin pyöreitä pikkupullia, korvapuusteja kuin mitä tahansa muitakin pullia. Omat suosikkini ovat korvapuustit, joihin saat tarkemman ohjeistuksen täältä! Suosittelen pulliin margariinia, jossa on vähintään 60 % rasvaa.

Pullat, 12–24 kpl

  • 2 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 25 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
  • 3/4 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • n. 8 dl vehnäjauhoja
  • 100 g vegaanista margariinia
  1. Jos käytät leivontamargariinia, anna sen lämmetä ensin huoneenlämmössä pehmeäksi.
  2. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi. Sekoita siihen hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. (Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä kasvimaito n. 42-asteiseksi. Voit lisätä kuivahiivan nesteiden sekaan tai sekoittaa sen ensin pieneen määrään jauhoja.)
  3. Lisää margariini sekä muutamassa erässä niin paljon vehnäjauhoja, että saat taikinasta kimmoisaa eikä se enää tartu käsiin. Jauhojen laadusta ja vaivaustyylistäsi riippuu, miten paljon lopulta tarvitset jauhoja eli älä hämmästy, jos tarvitset niitä vähemmän tai enemmän kuin tuo kahdeksan desilitraa.
  4. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa puoli tuntia. Vaivaa taikina uudelleen ja muotoile se haluamasi mallisiksi pulliksi. Aseta pullat valmiiksi leivinpaperin päälle odottamaan paistamista, mutta anna pullien kohota vielä toistamiseen liinan alla.
  5. Voit halutessasi voidella pullat (katso vinkit alta) ja ripotella niiden pinnalle raesokeria tai mantelirouhetta.
  6. Paista pullia 225 asteisessa uunissa n. 10–14 minuuttia uunin keskitasolla. Paistoaika riippuu pullien koosta. Pullat ovat valmiit, kun ne ovat kauniin ruskeita.
  7. Tarjoile pullat lämpiminä tai huoneenlämpöisinä. Säilytä ne paperipussissa, jonka ympärille on kiedottu keittiöpyyhe. 
Pakastaminen: Pullat voi pakastaa. Jos et aio syödä pullia vuorokauden sisällä niiden valmistumisesta, ne kannattaakin pakastaa.

Gluteenittomat pullat, n. 8 kpl

Gluteenittomanakin voi leipoa kelpoa pullaa, vaikka pullataikinan oleellisin asia eli gluteenin tuoma sitko puuttuukin. Gluteenittomista pullista tulee vähän pienempiä kuin vehnäjauhoilla leivotuista pullista, sillä ne eivät kohoa yhtä kuohkeiksi. Gluteenitonta pullataikinaa kohotetaan vain kerran eli taikina muotoillaan heti pulliksi, joiden annetaan kohota ennen paistamista.

  • 2 1/2 dl soija-, riisi- tai gluteenitonta kauramaitoa
  • 25 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
  • 1 rkl psylliumia
  • 3/4 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 6 dl Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 100 g vegaanista margariinia
  1. Jos käytät leivontamargariinia, anna sen lämmetä ensin huoneenlämmössä pehmeäksi.
  2. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi. Sekoita sen sekaan hiiva ja psyllium. Anna seoksen turvota 10 minuuttia. (Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä soijamaito n. 42-asteiseksi. Voit lisätä kuivahiivan joko soijamaidon joukkoon tai sekoittaa sen ensin pieneen määrään jauhoja.)
  3. Lisää taikinan joukkoon sokeri, suola ja kardemumma sekä puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää seuraavaksi margariini sekä gluteenitonta jauhoseosta käsin vaivaten niin paljon, että taikina on pehmeää ja kiinteää eikä tartu käsiin. Valmista taikinaa ei tarvitse vaivata samalla tavalla kuin vehnäjauhoista tehtyä taikinaa.
  4. Muotoile taikina kohottamatta heti pulliksi ja anna pullien kohota liinan alla puoli tuntia. Halutessasi voitele kohotetut pullat (katso vinkit alta) ja ripottele pullien pinnalle raesokeria.
  5. Paista pullia 225-asteisessa uunissa n. 10–12 minuuttia eli kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Gluteeniton taikina ei ruskistu samalla tavalla kuin gluteenia sisältävä taikina.
  6. Tarjoile pullat lämpiminä tai huoneenlämpöisinä. Säilytä ne paperipussissa, jonka ympärille on kiedottu keittiöpyyhe.
Pakastaminen: Myös gluteenittomat pullat voi pakastaa. Jos et aio syödä pullia vuorokauden sisällä niiden valmistumisesta, ne kannattaakin pakastaa.

Pullien voitelu

Pullat voidellaan useimmiten siksi, että ne eivät paistamisen aikana kuivu ja koska raesokeri sekä mantelilastut tarttuvat voidellun pullan pinnalle voitelematonta pullaa paremmin. Tein joskus kauan sitten testin, miltä eri tuotteilla voidellut pullat näyttävät. Pääset katsomaan testituloksia täältä.
  • Kananmunan sijaan pullat voi voidella esimerkiksi sokerivedellä, siirappivedellä, aquafaballa eli säilykekikherneiden liemellä, kahvilla, kasvimaidolla tai vegekermalla.
  • Jos haluat pulliin kiiltoa, voitele pullat joko vaniljasoijavanukkaalla, kaura- tai soijavaniljakastikkeella tai agar agar -hyytelöllä (ohje alla). 
  • Pullat voi myös jättää voitelematta kokonaan. Pitkään paistettavat pullaleivonnaiset, kuten pitkot ja bostonkakut, kannattaa kuitenkin joko voidella, jotta niiden pinta ei paistamisen aikana kuivu liikaa tai peittää kaksinkertaisella leivinpaperilla paistamisen puolessa välissä.
  • Voitelemattomat pullat voi käsitellä kiiltäviksi voitelemalla ne paistamisen jälkeen sokerivedellä. Voit tehdä niistä myös kristallipullia voitelemalla vielä lämpimät pullat ensin sulatetulla margariinilla ja ripottelemalla niiden pinnalle sokeria.

Agar agar -hyytelö

  • 1/2 dl vettä
  • 1/4 tl agar agar -jauhetta tai 3/4 tl agar agar -hiutaleita
  1. Sekoita agar agar veden sekaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi mikroaaltouunissa tai pienessä kattilassa. Sekoita, kunnes agar agar liukenee: jauhetta käytettäessä tämä tapahtuu nopeammin kuin hiutaleita käytettäessä. Kuumenna vettä tarvittaessa lisää.
  2. Käytä pullien voiteluun. Jos neste jäähtyessään hyytelöityy, sen voi lämmittää uudelleen, jolloin se muuttuu taas juoksevaksi.
Jos agar agar ei ole sinulle tuttu, voit lukea sen käytöstä ja ostopaikoista lisää täältä!

Vadelmapullat, 12 kpl

Tarvikkeet: juomalasi, jonka pohjan halkaisija on n. 6 cm
  • 1 annos pullataikinaa
  • 3 dl maustamatonta soijajogurttia, kaurajogurttia tai soijarahkaa
  • 1 rkl sitruuna-, lime- tai tyrnimehua
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 rkl perunajauhoa (et tarvitse tätä, jos käytät soijarahkaa)
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 5 dl vadelmia
  1. Valmista pullataikina ohjeen mukaan ja anna sen kohota. Levitä leivinpaperit kahdelle uunipellille.
  2. Jaa taikina kahteentoista yhtä suureen osaan ja pyörittele ne palloiksi. Aseta pallot leivinpapereiden päälle, kuusi pullaa uunipeltiä kohden. Anna pallojen kohota liinan alla puolisen tuntia. 
  3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  4. Sekoita soijajogurtti, sitruunamehu, sokeri, perunajauhot ja vaniljajauhe tasaiseksi. Kasta juomalasin pohja kevyesti vehnäjauhoihin ja paina jokaiseen kohonneeseen taikinapalloon kolo juomalasilla. Paina voimakkaasti, jotta kolosta tulee mahdollisimman iso ja kestävä. Voitele halutessasi pullat (katso vinkit yltä). Täytä pullien kolot soijajogurttitäytteellä ja ripottele vadelmat täytteen päälle.
  5. Paista pullia esilämmitetyn uunin keskitasolla yksi pellillinen kerrallaan n. 12 minuuttia. Pullat ovat valmiit, kun ne ovat saaneet kauniin värin.
  6. Pullat kannattaa tarjoilla jäähtyneinä, jotta täyte ehtii hyytyä. Säilytä valmiit pullat jääkaapissa.
Pakastaminen: Pullat voi pakastaa, mutta niiden täyte voi sulaessaan vähän muuttaa muotoaan. Anna pullien sulaa jääkaapissa tai huoneenlämmössä, äläkä kuumenna niitä.
Gluteeniton versio: Käytä puolitoista annosta gluteenitonta pullataikinaa ja muista, että gluteeniton taikina muotoillaan pulliksi kohottamatta sitä ensin. Käytä täytteeseen soijarahkaa, soijajogurttia tai gluteenitonta kaurajogurttia.

Soijaton versio: Käytä taikinaan kaura- tai riisimaitoa ja täytteeseen kaurajogurttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu