keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Maapähkinävoi-suklaajuustokakku

Mitä jos laitettaisiin samaan kakkuun suklaata, vegetuorejuustoa sekä maapähkinävoita ja kuorrutettaisiin lopuksi vielä suklaalla ja suolapähkinöillä? Ehkä vähän vielä kinuskiakin sinne jonnekin väliin? Kuulostaa herkulliselta, eikös vaan!

Tämä kakku on hyvä vaihtoehto sellaiselle juustokakunnälkäiselle, joka ei jaksa kikkailla hyytelöimisaineiden kanssa tai vahtia kakun paistumista. Kakku hyytyy kylmässä suklaan avulla.

Kakku on tietysti vegaaninen eli munaton, maidoton ja liivatteeton. Kakun voi tehdä monista eri ainesosista, joten siitä saa helposti myös soijattoman, gluteenittoman, kaurattoman tai palmuöljyttömän. Erikoisruokavalio-ohjeistukset on kirjoitettu reseptin perään.

Kakku on tosi tuhti, joten siitä riittää helposti kymmenelle henkilölle sopivat palat. Mikään ei tietenkään estä syömästä isoa palaa, jos siltä tuntuu, mutta silloin kannattaa leipoa isompi kakku tai kutsua vähemmän ihmisiä kylään. 

Jos haluat korkean kakun, käytä pienempää vuokaa tai tee täytettä tupla-annos.

Näet reseptin perästä vaihtoehtoja reseptissä mainituille tuotteille. 

Tarvikkeet: n. 24-senttinen irtopohjavuoka, tehosekoitin (tai kaulin), sähkövatkain (tai hyvät käsivoimat)

Maapähkinävoi-suklaajuustokakku, 10 palaa

pohja

  • 1 pkt (n. 150 g) vegaanisia täytekeksejä (esim. Domino, Oreo tai Pirkka gluteeniton vaniljatäytekeksi)
  • 2 dl kaurahiutaleita (tai toinen paketti keksejä)
  • 50 g vegaanista margariinia (ks. vinkit alempaa)

täyte

  • 150 g vegaanista suklaata (ks. vinkit alempaa)
  • 1 prk OddlyGood Easy Whipping -vispiä
  • 2 prk Oatly kauralevitettä (entinen påMackan)
  • 1 1/2 dl sileää, makeuttamatonta maapähkinävoita
  • 3/4 dl tomusokeria
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1/4 tl suolaa

pinnalle

  • 1 annos kinuskia (jätä halutessasi pois)
  • 2 dl suolapähkinöitä
  • 25 g vegaanista suklaata
  1. Irrota irtopohjavuoan rengas, levitä leivinpaperi vuoan pohjan päälle ja pingota rengas takaisin paikoilleen. Näin leivinpaperi pysyy hyvin paikoillaan. Voit leikata ylimääräisen leivinpaperin pois.
  2. Murskaa keksit täytteineen tehosekoittimella. Jos käytät kaurahiutaleita, murskaa myös ne tehosekoittimessa. Sulata margariini ja sekoita se keksimurskan sekaan. Levitä keksipohja vuokaan ja painele se tasaiseksi esim. juomalasin pohjaa apuna käyttäen.
  3. Valmista seuraavaksi täyte. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa. Vaahdota vispi hyvin sähkövatkaimella. Notkista vegetuorejuusto ja maapähkinävoi. Sekoita kaikki täytteen aineet yhteen sähkövatkaimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tomusokeria. Levitä täyte pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Kulmapalettiveitsi on tähän tarkoitukseen tosi hyvä väline, jos sellainen löytyy! Laita kakku jääkaappiin vähän jähmettymään ja odottamaan koristelua.
  4. Jos teet kinuskia, valmista se tässä vaiheessa ohjeen mukaan. Anna valmiin kinuskin jäähtyä parisenkymmentä minuuttia ja kaada se sitten kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi vuokaan. (Kinuskin voi jättää oikein hyvin myös pois, koska kakussa on ilman sitäkin paljon makua ja makeutta.) 
  5. Ripottele kakun päälle seuraavaksi suolapähkinät. Voit pienentää osan pähkinöistä veitsellä, jos se ilahduttaa esteettistä silmääsi. 
  6. Sulata kakun päälle tuleva suklaa varovaisesti ja valuta se hyvin ohuina nauhoina kakun päälle.
  7. Anna kakun jähmettyä hyvin eli vähintään pari tuntia ennen tarjoilua. Kakku kestää hyvin useamman päivän. Irrota kakku vuoasta varovaisesti pyöräyttämällä veitsi kakun ja vuoan renkaan välissä ennen irrotusta.
  8. Säilytä valmis kakku jääkaapissa.

Pakastaminen: Kakun voi pakastaa. Sulata kakku hitaasti jääkaapissa tai vähän nopeammin huoneenlämmössä. Älä sulata kakkua lämmittämällä. Suolapähkinät voivat vähän kärsiä pakastamisesta eli muuttua pehmeiksi, joten jos mahdollista, ne kannattaa lisätä kakkuun vasta ennen tarjoilua. 

Tuotevaihtoehdot

Voit tehdä kakun myös muista ainesosista kuin ohjeeseen on kirjoitettu. Tässä siihen vinkkejä.

  • Täytekeksien sijaan voit käyttää mitä vain muitakin vegaanisia keksejä. Vegaanisia keksejä on listattu Vegaanituotteet-sivulle. Voit etsiä vegaanisia tuotteita myös Vegaaniskanneri-sovelluksen avulla.
  • Vegaanisia margariineja on monenlaisia, mutta leivonnassa kannattaa käyttää vähintään 60 % rasvaa sisältäviä tuotteita. Pohjaan sopivat esimerkiksi Naturli Vegaaninen levite, Violife Vioblock, Keiju Merisuola tai Keiju laktoositon 70 %.
  • Vegaanisia suklaita on kaupoissa monenlaisia. Osa on tummia ja osa vaaleampia. Pirkka-sarjassa on kahta vegaanista reilun kaupan luomusuklaalevyä, joista toinen on 55- ja toinen on 72-prosenttista suklaata. Tony's Chocolonely -sarjassa on hyvänmakuinen, vegaaninen perussuklaa, joka on myös pyritty tuottamaan mahdollisimman eettisesti. Lisää suklaita on listattu Vegaanituotteet-sivulle.
  • Oddlygoodin vispin tilalla voi käyttää yhden purkin Aito Fazeria, Oatly iMat Vispiä tai Alpro Whippingiä tai vaihtoehtoisesti kaksi purkkia Plantia. Voit lukea lisää vegekermavaahdoista ja niiden ominaisuuksista tästä postauksesta.
  • Oatlyn vegetuorejuuston eli kauralevitteen tilalla voit käyttää kaksi purkkia Violifen maustamatonta eli Creamy Original Flavouria. (Varmista purkkia ostaessasi, että kyseessä on varmasti maustamaton tuote, sillä valkosipuli-yrtillä on hyvin samannäköinen pakkaus.) Voit lukea lisää vegaanisista tuorejuustovaihtoehdoista tästä postauksesta.
  • Voit myös vaihtaa sileän maapähkinävoin karkeaan, mutta se tietysti vaikuttaa kakun rakenteeseen. Ei myöskään haittaa, jos maapähkinävoi on makeutettua, mutta huomioi se tomusokerin määrässä.

Erikoisruokavaliot

  • Gluteeniton: Valitse pohjaan gluteenittomat keksit sekä puhdaskaurasta tehdyt hiutaleet. Vegetuorejuustoista gluteenittomia ovat Violife ja Sheese ja vispeistä Oddlygood, Oatly ja Aito. Huomioi, että keliaakikoille leivottaessa gluteenittomuudesta pitää huolehtia erityisen tarkasti. Lue täältä lisää vinkkejä gluteenittomaan vegeleivontaan.
  • Kauraton: Oddlygoodin vispi on kauraton, samoin Violifen vegetuorejuusto. Vaihda pohjan kaurahiutaleet toiseen keksipakettiin ja tee kinuski esimerkiksi soijakermasta tai kookosmaidosta.
  • Soijaton: Kakun perusohje on sellaisenaan soijaton, kunhan kinuskin tekee jostain muusta kuin soijakermasta. Suklaat voivat sisältää soijalesitiiniä, joten tarkista niiden kohdalla tuoteseloste. Lisää soijattomia vegeleivontavinkkejä saat täältä.
  • Palmuöljytön: Kakku on helppo tehdä palmuöljyttömänä, sillä palmuöljyttömiä tuotteita on tosi paljon. Perusreseptissä mainitut tuotteet (Oreoita lukuun ottamatta) ovat kaikki palmuöljyttömiä, kunhan käyttää margariinina esimerkiksi Naturlin Vegaanista levitettä, Violifen Vioblockia tai Keiju Merisuolaa. Palmuöljyttömiä vispejä ovat Oddlygoodin lisäksi Aito ja Oatly. Kaikki yleisesti tällä hetkellä markkinoilla olevat vegetuorejuustot ovat palmuöljyttömiä. Mainittujen Pirkan gluteenittomien vaniljatäytekeksien lisäksi on myös muita palmuöljyttömiä, vegaanisia keksejä. Suolapähkinöissä ja maapähkinävoissa on myös paljon palmuöljyttömiä vaihtoehtoja, vaikka joissakin niissä on käytettykin palmuöljyä. Lue lisää tuotevinkkejä palmuöljyttömään leivontaan täältä!
  • Pähkinätön: Jos kakusta jättää maapähkinävoin ja suolapähkinät pois, tulee siitä suklaajuustokakku. Tarkista myös kaikki muut ainesosat, ettei niissä ole jäämiä pähkinöistä, jos kakkua syö pähkinäallergikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu