Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

torstai 23. toukokuuta 2024

Paistettu juustokakku, vegaanisena tietysti

Kuvassa on juustokakku, jossa on tummanruskea pohja ja jonka päällä on jäätelöpallo, keksimurskaa ja vadelmia. Kakun takana on Domino-keksejä kasassa vihreän liinan päällä.
 
Koska kaupoista ja kahviloista saa nykyisin niin helposti vegaanisia leivonnaisia, olen leiponut viime vuosina itse ihan supervähän. Mutta nyt testasin, miten Auran uusi maustamaton levite sopii paistettuun juustokakkuun, ja hyvinhän se sopi!

Auran levite on kaurapohjainen vaihtoehto tuorejuustolle, vaikka se ei käykään nimestä mitenkään ilmi. Se on tietysti vegaaninen eli maidoton, mutta myös gluteeniton ja soijaton eli sopii monenlaisiin erityisruokavalioihin. 

Tästä leipomaan!

Erityisruokavalio-ohjeistukset saat reseptin perästä.

Paistettu juustokakku

keksimurupohja

  • 200 g vegaanisia keksejä (esim. dominoita ja/tai digestivekeksejä)
  • n. 3 rkl vegaanista margariinia tai kasvivoita (esim. Keiju merisuola tai Eleplant)

täyte

Levitä 24-senttisen** irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voit leikata joko sopivan kokoisen ympyrän tai käyttää isompaa palaa, jonka voit pingottaa vuoan pohjan ja reunan väliin.

Valmista keksimurupohja. Jos käytät Dominoita, voit käyttää ne täytteineen. Murskaa keksit tehosekoittimen pulssitoiminnolla tai laittamalla ne pussiin ja nuijimalla kaulimella. Sulata margariini ja sekoita se murskan sekaan. Ota kourallinen seosta ja purista sitä. Jos se pysyy suurin piirtein kasassa mutta murenee, kun sitä tökkää, on seos sopivaa. Jos käytät vain digestivejä tai muita "kuivia" keksejä, saatat tarvita vähän enemmän margariinia. Levitä keksimuruseos vuoan pohjalle ja painele se tasaiseksi kerrokseksi.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Notkista levite sähkövatkaimella tai reippaasti vispilällä sekoittaen. Lisää mukaan täytteen muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta.

Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla noin tunnin ajan. Kakku on valmis, kun se kevyesti ravistaessa hieman hytkyy, mutta ei ole enää juoksevaa.

Tärkeä vaihe: Anna kakun jäähtyä ennen sen syömistä! Parasta on, jos annat sen jäähtyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Ennen vuoan renkaan irrottamista, käy kakun reunat läpi veitsellä, jotta kakku irtoaa helpommin.

Tarjoile sellaisenaan tai marjojen, vegejätskin, keksimurskan ja muiden sattumien kera. Säilytä valmis kakku jääkaapissa. 


*Voit tietysti käyttää myös tuoretta sitruunaa. Keskivertositruunassa on puolisen desiä mehua, mutta ei haittaa, jos mehua on vähän vähemmän. Voit myös raastaa sitruunan kuoren keltaista osaa mukaan täytteeseen lisämakua tuomaan. 

**Jos sinulla on pienempi vuoka, tulee kakusta korkeampi ja jos suurempi, tulee kakusta litteämpi. Tämä voi vaikuttaa paistoaikaan eli korkeampaa kakkua saattaa joutua paistamaan vähän pidempään ja matalampaa lyhyemmän ajan.


Erityisruokavaliot

  • Gluteeniton: Käytä pohjaan gluteenittomia keksejä. Jos käytät kasvivoita, tarkista, että siinä ei ole kauraa.
  • Soijaton: En ole testannut kakkua kaurajogurtilla, mutta se todennäköisesti onnistuu. Täytteeseen kannattaa tällöin lisätä pari ruokalusikallista maissitärkkelystä.
  • Palmuöljytön: Valitse palmuöljytön rasva, esim. Eleplant, Flora plant butter, Naturli vegaainen levite tai Keiju merisuola


Tältä kakku näytti, kun se tuli uunista. Kakun reunat kannattaa irrottaa veitsellä ennen kuin vuoan rengasta irrottelee, jotta kakku lähtee vuoasta irti kokonaisena.


Kuvassa on paistettu juustokakku vuoassaan. Kakun pinnalla on ruskeita läiskiä. Kakun vieressä on pienessä kulhossa Dominoita ja digestivekeksejä sekä sitruunamehupullo ja Auran maustamattoman levitteen pakkaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti