sunnuntai 28. toukokuuta 2023

Pakastinkakku, vohvelikakku, icebox cake

 Kuvassa on kakkupala, jossa on kerroksittain suklaavohveleita ja suklaavispiä. Kakun päällä ja vieressä on vadelmia, mustaherukoita ja pistaaseja sekä sulatettua suklaata, jota on valutettu ohuena nauhana. Kakku on valkoisella lautasella, jossa on myös pieni haarukka. Kakun vieressä on kulho, jossa kuorittuja pistaaseja sekä suklaapaloja. Takana on kaksi vohvelia päällekkäin. Kaiken alla on vihreä liina.

Pakastinkakku, vohvelikakku? En oikein tiedä, millä nimellä kutsuisin icebox cake -nimellä englanniksi kulkevaa kakkua, mutta olkoon se nyt sitten vaikka pakastinkakku. Tai vohvelikakku? En osaa päättää! Mutta asiaan... 

Jos etsit helppoa ja vähän erilaista kakkua, on tässä etsimäsi! Kakkua varten tarvitset vaahdotettua ja suklaalla maustettua vispiä sekä vohveleita. Nämä ladotaan astiaan vuorotellen ja pistetään pakastimeen odottamaan. Odottaminen on ehkä se vaikein osuus.

Vohvelit ovat mielestäni aavistuksen tylsä syötävä, mutta tähän kakkuun ne uppoavat ihanasti! Kun ne pääsevät kosketuksiin suklaavispin kanssa ja ne pakastetaan, niiden rakenne muuttuu. Ne ovat edelleen rapeita, mutta niissä on myös aavistuksen sitkas purutuntuma.

Jos et ole suklaafani tai haluat tehdä kakun muusta syystä ilman suklaata, se onnistuu myös ihan vain vaahdotetusta vispistäkin. Tällöin vohveleiksi voi kokeilla vaikkapa sitruunaisia vohveleita!

Kakun voi tehdä vohvelien sijaan myös Dominoista tai Oreoista. Domino-keksithän ovat nyt ihan parin vuoden sisällä kokeneet asteittaisen uudistuksen, ja niistä useimmat ovat nykyisin vegaanisia! Vegaaniset on merkitty selkeästi, joten keksihyllyllä ei tarvitse kauaa etsiskellä.

Oma ykkössuositukseni vegaaniseksi vispiksi on Oddlygoodin easy whipping, koska se vaahtoutuu erinomaisesti sekä maistuu suht neutraalilta ja hyvältä. Se on myös tämän hetken vispeistä erityisruokavalioystävällisin, sillä siinä ei ole soijaa, gluteenia, kauraa eikä pähkinää. Täältä saat lisätietoa muista vegaanisista kermoista!

Kakku on tietysti vegaaninen, kuten kaikki muutkin tämän blogin reseptit. Se käy siis sellaisenaan muna- ja maitoallergisille sekä laktoosi-intolerantikoille. Löydät muut erityisruokavaliot ohjeen perästä!

Pakastinkakku, 6 palaa

  • 1 prk* vaahtoutuvaa kasvikermaa eli vispiä (esim. Oddlygood easy whipping)
  • 60 g vegaanista suklaata (esim. Pirkka reilu & luomu tumma suklaa, täältä voit katsoa pidemmän listan)
  • 2 rkl tai maun mukaan tomusokeria
  • ripaus vaniljajauhetta, 1 tl vaniljasokeria tai 0,25 tl vanilja-aromia
  • ripaus suolaa
  • n. 200 g vegaanisia vohvelikeksejä (esim. Pirkka vaniljanmakuinen kaakaovohveli)
  • koristeluun esimerkiksi suklaata, pähkinöitä ja marjoja (voit myös jättää nämä pois)

  1. Vuoraa pakastuksen kestävä vuoka tai muu astia leivinpaperilla tai kelmulla. 
  2. Leikkaa suklaa pieniksi paloiksi ja sulata se vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa. Jos sulatat suklaan mikrossa, kuumenna sitä korkeintaan 30 sekuntia kerrallaan ja sekoita aina välissä.
  3. Vaahdota vispi kuohkeaksi sähkövatkaimella**. Sekoita sen joukkoon tomusokeri, vaniljajauhe ja suola. Maista ja lisää tarvittaessa tomusokeria. Lisää lopuksi sulatettu suklaa ja sekoita tasaiseksi.
  4. Levitä tai pursota suklaavaahtoa parin sentin kerros vuoan pohjalle. Lado sen päälle kerros vohveleita. Jatka näin, kunnes suklaavaahto on loppu. Jätä suklaavaahto ylimmäksi kerrokseksi.
  5. Laita kakku pakastimeen vähintään kuudeksi tunniksi.
  6. Tarjoile sellaisenaan tai koristele halutessasi esimerkiksi sulatetulla suklaalla, pähkinöillä ja marjoilla.
*Jos käytät Plantin vispiä, voit käyttää sitä kaksi purkkia. Se on vaahdotettuna tilavuudeltaan paljon pienempi kuin muut vispit.

**Jos sinulle ei ole sähkövatkainta, käytä vispinä Oddlygoodia tai Fazer Aitoa. Muita vispejä voi olla vaikea saada vispilällä riittävän kuohkeiksi.

Erityisruokavaliot

  • Soijaton: Vispeistä soijattomia ovat Oddlygood easy whipping, Fazer Aito kauravispi, Oatly iMat visp ja Plantin kauravispi. Pirkan suklaavohvelit ovat soijattomia. Tarkista, että suklaassa ei ole soijalesitiiniä.
  • Gluteeniton: Vispeistä gluteenittomia ovat Oddlygood easy whipping, Fazer Aito kauravispi ja Alpro whipping. Semper sitruunavohvelit ovat gluteenittomia, mutta eivät välttämättä paras yhdistelmä suklaavispin kanssa eli kakku kannattaa tehdä pelkästä vispistä ja koristella marjoilla.
  • Palmuöljytön: Vispeistä palmuöljyttömiä ovat Oddlygood easy whipping, Fazer Aito kauravispi, Oatly iMat visp ja Plantin kauravispi. Pirkan suklaavohvelit ja vegaaniset Dominot ovat palmuöljyttömiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu