perjantai 8. helmikuuta 2013

Gluteeniton laskiaispulla


Olen tätä ennen yrittänyt tehdä gluteenitonta pullaa kahdesti todella hämmentävin tuloksin. Kolmas kerta todisti sananlaskun todeksi, sillä tästä versiosta tuli oikein hyvä.

Gluteeniton pulla (8 kpl)
  • 2,5 dl soija- tai riisimaitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 rkl psylliumia
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,75 dl sokeria
  • 2 tl kardemummaa
  • n. 6 dl gluteenitonta jauhoseosta (suosittelen Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta
  • 75 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  1. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja sekoita sen sekaan hiiva. Lisää psyllium ja anna seoksen turvota 10 minuuttia.
  2. Sekoita taikinan joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja puolet jauhoista. Sekoita seuraavaksi sekaan margariini. Voit käyttää apuna sähkövatkainta, jos sinulla on siihen sopivat taikinavatkaimet (eli ne kiemuraiset versiot, ei perusvatkaimet).
  3. Jatka jauhojen lisäämistä hellästi käsin vaivaten. Lisää jauhoja niin paljon, että taikina on pehmeää ja kiinteää eikä se tartu pahasti käsiin.
  4. Muotoile taikina kohottamatta samantien pulliksi. Anna pullien kohota liinan alla puolisen tuntia. Voit jättää pullat kokonaan voitelematta tai voit voidella ne agar agar hyytelöllä, vaniljasoijavanukkaalla tai sokerivedellä.
  5. Paista pullia 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia eli kunnes ne ovat hieman saaneet väriä. Gluteeniton taikina ei ruskistu samalla tavalla kuin gluteenia sisältävä taikina.
  6. Anna pullien jäähtyä, halkaise ne ja täytä hillolla, mantelimassalla ja soijavispillä.
Lisää laskiaispullavinkkejä löydät täältä.

14 kommenttia:

  1. Moi! Onko vielä lisävinkkejä miten tässä onnistuu parhaiten? Vaivataanko pullia vai muotoillaan vain? Luuletko että toimii rahkapullanakin?
    Terveisin,
    gluteeniton newbie joka rakastaa rahkapullaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gluteenitonta taikinaa ei vaivata yhtä paljon kuin vehnäjauhotaikinaa, eikä siitä tule ominaisuuksiltaan ihan samanlaista kuin vehnäversiosta - aika lähelle kuitenkin. Periaatteessa tämän taikinan kanssa voi kuitenkin toimia ihan samoin kuin gluteenitaikinankin kanssa. Tärkeää on se, että taikina kohotetaan vain kerran eli se leivotaan heti pulliksi ja kohotetaan vasta sitten.

      Lehmärahkasta en osaa sanoa juuta enkä jaata, koska se ei epävegaanisena tuotteena kuulu ruoka-ainerepertuaariini. Sen kuitenkin tiedän, että maustamaton soijajogurtti hyytyy uunissa, joten sen avulla voi tehdä vegaanisia rahkapullia :) Vinkkiä niiden täytteeseen voi katsella Dinan keittiö -blogista: http://dinanmaailma.blogspot.fi/2010/04/rahkapullat.html

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Alprolta tuli juuri soijapohjainen rahka, joka sopinee myös pullien täytteeksi! Tuotteen nimi on Go on, ja sitä on nyt noin viikon verran löytynyt satunnaisesti eri ruokakaupoista. Kunhan kaupat hoksaavat sen olevan tosi suosittu tuote, niin eiköhän sitä löydy vähän joka paikasta vakituisesti jatkossa :)

      Poista
  2. Hei, en ole viela asuinmaassani tormannyt toimivaan gluteenittomaan jauhoseokseen. Osaisitko sanoa, mita kannattaa itse sekoitella, etta pullan saisi tomimaan? Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En valitettavasti osaa sanoa mitään tarkkaa ohjetta, koska käytän pullataikinaan aina tuota Viljatuotteen seosta. Se sisältää riisi-, maissi-, tattari- ja perunajauhoa sekä psylliumia ja sokeria. Arvelisin, että seoksessa on eniten riisijauhoa, koska maissi ja tattari eivät siitä juurikaan maistu.

      Seoksen jauhot taitavat kaikki olla valkoisia jauhoja, joten siksi tuo jauhoseos tekee leivonnaisista mukavan kuohkeita. Seoksen voi sekoitella myös täysjyväjauhoista, jos haluaa leipoa vähän terveellisemmin, mutta se sitten pikkuisen huonontaa leivonnaisen rakennetta.

      Valitettavasti tämän tarkempaa ohjetta en osaa antaa. :/

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta, sekoittelen itse noista mainitsemistasi pullajauhot!

      Poista
  3. Siihen asti meni nappiin, kunnes pullien olisi pitänyt kohota. Muistelisin että tämä ongelma oli myös tavallisten pullien ajalla. Mikä meni pieleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Gluteenittomat pullat eivät kohoa ihan yhtä näyttävästi kuin vehnäjauhoista leivotut, mutta kyllä ne joka tapauksessa jonkin verran kohoavat. Minulle tulee pari juttua mieleen, jotka voivat olla syynä pullien kohoamattomuuteen.

      Kun gluteeniton taikina on sekoitettu ja vaivattu, leivotaan se heti pulliksi, joiden annetaan sitten kohota. Gluteeniton taikina kohotetaan siis vain kerran, kun taas vehnäjauhotaikinat kohotetaan kahdesti. Jos gluteenitonta taikinaa yrittää kohottaa kahdesti, niin se toinen kerta menee yleensä kyllä pieleen.

      Jos käytetty neste on liian kylmää tai liian kuumaa, ei hiiva toimi. Kylmässä nesteessä hiiva ei aktivoidu tarpeeksi nopeasti, mutta yleensä viimeistään uunissa tällaisetkin pullat kohoavat. Jos taas neste on ollut liian kuumaa, se tappaa hiivan, joten pullat eivät tämän jälkeen tietenkään kohoa. En itse koskaan mittaile lämpömittarilla nesteen lämpötilaa, vaan luotan siihen, että kun neste tuntuu käteen lämpimältä, on se sopivaa. Kuivahiivan kanssa lämmitän nesteen tuosta vähän lämpimämmäksi. Pullat eivät kohoa kuulemma kauhean hyvin, jos on vetoa, mutta en ole itse koskaan huomannut aukinaisen ikkunan vaikuttavan mitenkään pullataikinan käyttäytymiseen.

      Voisikohan noista olla jompikumpi syynä kohoamattomuudelle? Tai sitten tosiaan syy voi olla ihan vain se, että gluteeniton pulla ei kohoa yhtä paljon kuin gluteenillinen. :)

      Poista
  4. Hei :)!

    Kiitos ohjeesta, kokeilen sitä pikimmmiten. Minulla gluteenittomia ystäviä ja itsekin käytän mielelläni gluteenitonta.

    Voiko hiivan sijasta käyttää leivinjauhetta?

    t. Helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole testannut reseptiä leivinjauheella, joten en tiedä, miten se toimisi. Jos kokeilet, niin kerro, miten kävi!

      Poista
  5. Kiitos tuosta vinkistä,että pulla kohotetaan vain kerran ,sillä olen tehnyt sen kuten normipullakin .Joskus onnistunut ,joskus en .Viime vuonna tuli loistavat pullat .Tytär kehui maasta taivaaseen .Nyt on taas laskiaispullien aika,joten yritän nyt tuolla ohjeella .Osaisitko kertoa ,mikä olisi varmin kaupa saada tuota jauhoa .Tarkoitan kauppaketjua .Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta saa sekä K- että S-ryhmän kaupoista. Isommista kaupoista varmemmin, kun niissä on muutenkin paremmat valikoimat :)

      Poista
  6. Kiitos tästä ohjeesta, olen tehnyt jo useampana vuonna ja aina toimii! Itse asiassa en ole käyttänyt tuota Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta kuin kerran. Kokeiltu on ainakin Semper Fin Mixillä ja nyt tänä vuonna (2021) Pirkka vaalea glut.seoksella, johon lisäsin 1/4 tl ksantaania. Siitä tuli nyt paras versio, ihanan helppo leipoa. Jauhoja ei ihan mennyt niin paljon, näissähän on eroja. Pullien voitelemisesta vielä: soijajugurtti ja vähän sokeria sekaan, toimii!

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu