torstai 13. elokuuta 2009

Kamomillan ihmeellinen Amerikan-matka

Vietin viikon Manhattanilla poikaystäväni kanssa ja otin Kamomillankin mukaan, koska sekin haluaa tietysti nähdä maailmaa oman kotimetsänsä ulkopuolelta. Olen listannut tähän kaikki ruokapaikat, joissa vierailimme sekä pari muuta juttua. Jos oikein tarkasti tihrustaa, niin alla olevan kuvan taustalta voi löytää tutun hahmon..



Vegan Guide to New York City

Mukanani oli Vegan Guide to new York City, joka listaa noin sata ruokapaikkaa, joista vegaani löytää itselleen syömistä. Opasta voi tilata nettikirjakaupoista ja se maksaa alle kymmenen euroa. Se on kätevä pitää käsilaukussa mukana, jos ei ole etukäteen suunnitellut, missä aikoo milloinkin syödä. Kannattaa kuitenkin huomioida se, ettei opas ole täysin aukoton.. Vaikka oma oppaani on päivitetty vuoden 2008 lopulla, eivät sen tiedot ole täysin ajantasalla - siksi suosittelen ehdottomasti tarkistamaan myös netistä ravintoloiden aukioloajat, sekä sen, onko koko paikkaa enää olemassakaan. Tosin tähänkään ei voi täysin luottaa, sillä eräänkin kaupan nettisivujen mukaan myymälä oli vielä kahta viikkoa ennen matkaani pystyssä, mutta kaupan ovelle päästyäni siellä olikin vain lappu, että liiketila on vuokrattavissa.. Oppaassa ei ole listattuna sellaisia ravintoloita, jotka tarjoavat lihaa, kalaa tai kanaa. Jos matkustaa sekasyöjän kanssa ja haluaa syödä joskus myös samaan aikaan ja samassa paikassa, kannattaa tutkailla HappyCown sivuja.

Finnair


Lensimme Atlantin yli Finnairilla, jonne saa tilattua vegaanisen aterian. Ruoka oli odotettua maukkaampaa ja sisälsi jonkinlaisia pyöryköitä, jotka oli tehty ehkä perunasta, pennepastaa, karrikastiketta porkkanoilla, sekä salaatin, sämpylän ja jälkiruuaksi Valion sokerittoman vadelmakeiton. Lennon loppupuolella tarjoiltiin välipalaa, johon sisältyi sämpylä, jonka välissä oli perusrehuja sekä hummusta.



Kotiin palatessamme vegaaniannos sisälsi riisiä, pinaattia sekä tomaattikastiketta, omituisen makuista perunasalaattia, (jonka jätin syömättä, koska se vain oli niin omituista, minkä lisäksi olin hieman epäileväinen sen vegaanisuuden suhteen,) sekä jälkiruuaksi cantaloupe- ja hunajamelonia sitruunakastikkeella. Välipalaksi oli tomaatilla, kurkulla ja salaatilla täytetty kuivakka pitaleipä sekä banaani. Vegaanien kannattaa olla tarkkana ruuan kanssa tarjoiltavien levitteiden ja muiden kanssa. Vaikka kotimatkalla minulle oli pakattu eri levite kuin muille matkustajille, sisälsi se heraa.



Whole Foods

Ensimmäisenä iltana emme ehtineet ravintolaan asti syömään, mutta vietimme pitkän tovin Whole Foodsin myymälässä. Kyseessä on kauppaketju, joka myy luomutuotteita, reilun kaupan tuotteita ja muuta ekohömppää. Vegaanin näkökulmasta Whole Foods on aika makea paikka jukurtteineen, jäätelöineen, feikkileikkeleineen ynnä muineen. Ostin sieltä aamupalaksi jukurttia, Tofurky-leikkeleitä ja hamppukaakaota. Kuvan jukurtit (sitruunaa ja kirsikkaa!) ja leikkeleet saavat hyvän arvosanan, mutta hamppumaito ei oikein ollut makuuni.


En ole koskaan ollut mikään vaahtokarkkifani, mutta täytyihän niitäkin ostaa, koska niitä kerran sai. Nämä vegaaniset Dandies-vaahtokarkit maistuivat, näyttivät ja käyttäytyivät aivan kuin liivatteelliset ja kananmunalliset serkkunsa! Valitettavasti ihan kotiin saakka ne eivät päässeet liiskaantumatta, sillä matkalaukussa oli niille liian tukalat oltavat..


Whole Foodsilta löytyy myös valtava deli-osasto, josta voi koota itselleen monipuolisen lautasellisen tai rasiallisen herkkuja. Syödä voi siis paikan päällä tai ottaa mukaan. Ruuasta maksetaan sen painon perusteella, eikä hinta ole mitenkään erityisen korkea. Kaikissa ruuissa lukee, mitä ne sisältävät, joten vegaanin ei tarvitse kysellä henkilökunnalta ruokien ainesosien perään. Söin ensimmäisen oikean ateriani perillä juuri Whole Foodsin deliosastolta koottuna. Annoksessa oli riisiä, kikhernekastiketta, samosapiiras ja paria muutakin kastiketta. Tuolla kertaa en ehtinyt delin kylmäosastolle asti, sillä laatikossani oli jo riittävästi sapuskaa sille päivälle.


Ruoka oli niin hyvää, että en harmitellut sen syömistä toiseenkin kertaan matkan aikana, kun ravintolat, joihin olin aikonut mennä, olivatkin sulkeneet ovensa ilmoitettua aikaisemmin. Toisella kerralla nappasin laatikkooni erilaisia tofuja, vegaanikanasalaattia, falafelia sekä riisiä ja kastikkeita.


USA:ssa valkoinen sokeri ei ole vegaanista, sillä sen valmistuksessa on saatettu käyttää luita. Itse lopputuotteessa ei kuitenkaan ole mitään eläinperäistä, joten kaikki vegaanit eivät ole sokerin kanssa tiukkoja. Nämä makeutusaineet ovat kuitenkin aina vegaanisia: raw sugar, turbinado, beet sugar, succanat, date sugar, fructose, barley malt, rice syrup, corn syrup, molasses ja maple syrup. Käsittääkseni myös luomusokeri on vegaanista. Itse välttelin perussokeria matkan aikana, joten esimerkiksi limsahyllyillä valitsin luomutuotteita.


Manhattanin vegaaninen jäätelövalikoima oli yllättävän niukka. Oletin etukäteen, että soijajäätelöä löytyy ihan peruskauppojen valikoimista, mutta sain todeta, että näitä löytyi ainoastaan luomu- ja luontaistuotekaupoissa. Ikävää oli sekin, että jäätelöpuikkoja ei myyty yksittäin, vaan kerralla piti ostaa koko paketti. Koska keli oli sen verran lämpöinen, etteivät jäätelöt pysyneet kuosissa hotellihuoneen pakastimelle saakka, vaikka matka ei ollutkaan pitkä, piti muutama jäätelö heittää roskiin.. Tästä syystä en raaskinut ostaa kovinkaan montaa erilaista pakettia poisheitettäväksi. Kiva juttu kuitenkin oli se, että syömäni jäätelöt olivat aivan jotain muuta kuin Suomessa tarjolla olevat vegaaniset jäätelöt.


Soijajäätelöiden lisäksi saatavilla oli kookospohjaisia jäätelöitä. Söin hyvällä ruokahalulla purkillisen suklaajäätelöä, joka maistui aivan suklaapehmikselle - kookos maistui vain aivan pikkuisen taustalla. Söin myös kookospohjaisia suklaalla ja mantelirouheella kuorrutettuja jäätelöpuikkoja.


Kenkäostokset

Tarkoituksenani oli palata Suomeen ainakin kolmet uudet kengät matkalaukussa, mutta toisin kävi. MooShoesilla oli valtava valikoima vegaanisia kenkiä, mutta yksistäkään kivoista kengistä ei ollut jäljellä minun kokoani. Ostin ainoastaan yhdet kengät, enkä ollut niistäkään erityisen innoissani. Plussaa MooShoes saa kolmesta liikkeessä makoilevasta kissasta, joista yksi tuli makaamaan kenkälaatikkoni päälle maksaessani ostoksiani.


Vegan Guide -oppaassani mainittiin MooShoesin lisäksi 99X, NY Artificial ja NYA sekä Payless Shoesource -liikkeet, joissa löytyy vegaanisia kenkiä. 99X:ssä oli muutamia malleja, mutta ei kokoja, NY Artificialia ei ollut enää olemassakaan, eikä NYA-liikkeissäkään ollut myynnissä kuin pari hassua sandaalia. Lisäksi myyjä oli ihmeissään, kun kerroin, että heilläkin myynnissä olevassa oppaassa listataan heidän kauppansa kenkäkaupaksi.. Payless Shoesourceja tuli vastaan muutama, mutta niistäkään en löytänyt itselleni kenkiä.

Babycakes

Babycakes on täysin vegaaninen leipomo, josta voi ostaa cupcakeja ja cookieita. Omassa rasiassani oli liikkeestä lähdettäessä Red Velvet ja Lemon -cupcaket, jotka olivat kyllä erittäin hyvän makuisia, vaikkakin makuelämystä heikensi se, että kuumuuden takia makean syöminen ei ollut ensimmäinen mieliteko.


Lula's Sweet Apothecary


Jos New Yorkissa vierailun aikana on pakko valita Babycakesin ja Lula's Sweet Apothecaryn välillä, niin ääneni menee ehdottomasti Lulalle. Lula's Sweet Apothecary on täysin vegaaninen jäätelöbaari! En ole k-o-s-k-a-a-n syönyt niin hyvää jäätelöä kuin tuolla!! Lulalla tehdään jäätelöt itse ja iso osa jäätelöistä tehdään cashewpähkinöistä, mitä ei ikinä arvaisi jäätelöä syödessä. Otin minttusuklaahippujäätelöä, jonka minttu oli aikas tujua, mutta hyvää. Toinen pallo oli vaahterasiirappi-pähkinää, joka oli aivan järjettömän hyvää. Annoksen pinnalle pyysin suklaakastiketta.


Lulalla myydään jäätelön lisäksi näitä suklaapatukoita, joita ei tullut vastaan muualla Manhattanilla. Oma suosikkini oli Snickersiä muistuttava Jokerz-patukka. Harmittaa, kun en ostanut kuin yhden jokaista makua.


Good Health Burger

Good Health Burger on pieni paikka, jonne ei mahdu syömään, joten ruoka kannattaa ottaa mukaan. Sieltä saa kasvisannosten lisäksi myös eläinannoksia. Nappasin tuolta mukaani soijapihvi- ja guacamoletäytteisen Tex-Mex Burgerin, jonka mukana tuli maissilastuja sekä löysää salsaa. Jälkiruuaksi otin alkoholittoman Pina Coladan. Voin suositella tätä paikkaa muillekin.


Blossom Cafe

Blossom Cafe oli mukavasti sisustettu ravintola, jonka ruoka toi kovasti mieleen edesmenneen Veganissimon ruuat. Oma annokseni ei jostain syystä löydy Blossomin nettisivujen ruokalistasta, joten en osaa tarkkaan sanoa sen nimeä. Joka tapauksessa siinä oli seitania, pinaattia, perunasosetta oliiveilla sekä kermaista kastiketta. Ruoka oli hyvää, mutta siinä oli ehkä liikaa erilaisia makuja ja se oli ehkä himpun verran liian suolaista ja rasvaista, joten annoksen loppupuolella syöminen alkoi jo tökkiä.


Sekasyöjäpoikaystäväni tilasi Soy Bacon Cheeseburgerin, eikä ainakaan myöntänyt, ettei olisi tykännyt siitä. Haukkasin siitä palan ja tykkäsin.


Candle Cafe

Candle Cafen Cajun Seitan Sandwitch oli kyllä tosi herkkua ja varsinkin sen kanssa tarjottu coleslaw oli aivan taivaallista, sillä kaali oli makean rapeaa. Vaikka annos näytti melko pieneltä, oli olo tosi ähky sen syömisen jälkeen.


Gobo

Jos minun pitäisi valita vain yksi ruokapaikka, jota suosittelen muille New Yorkin reissaajille, olisi se ehdottomasti Gobo. Gobo-ravintoloita on Manhattanilla kaksi, ja minä kävin syömässä West Villagen Gobossa. Ruokana oli jonkinlaisia soijaleikkeitä, kookosriisiä (kuvassa riisi on vielä tötterön sisässä) sekä kastiketta, jossa oli parsakaalia, tomaattia, paprikaa sekä kurkkua muistuttavaa vihannesta, jonka nimeä en tajunnut kysyä tarjoilijalta.



Ylipäätään kaikista vierailemistani ravintoloista voi sanoa sen, että palvelu oli nopeaa ja erittäin ystävällistä, minkä vuoksi joka paikassa jätti ihan mielellään tippiä vähimmäismäärää enemmän.

Mitäs muuta?

Manhattan on patukoiden luvattu saari. Ihan pienimmistäkin kaupoista löytyy vegaanisia patukoita. Lisäksi vegaanisia cookieita tulee vastaan useissa paikoissa.


Kaikkea hassuakin tuli vastaan, kuten Nintendo-aiheisia minttukarkkeja ja pastilleja erittäin asiallisissa rasioissa.


Vaahtokarkkimömmöä, joka on niin makeaa, etten tiedä, mihin ihmeeseen sen käyttäisin. Tämä löytyi Westerly Natural Marketista, jossa oli myös aivan järkyttävän iso hyllyllinen kasvimaitoja.


Nähtävyyksistä kävimme läpi Empire State Buildingin (hui!), American Museum of Natural Historyn täytettyine pandoineen ja norsuineen :c , Central Parkin ja muutamia muita. Central Parkin oravat olivat erittäin hyvinsyöneen näköisiä ja kilpikonnat järvellä (The Lake) näyttivät hieman surkeilta vihreässä vedessä.. Alice in Wonderland oli tosi hieno patsas!


New York on huikea paikka, joskin viikko on aivan liian lyhyt aika yhtään mihinkään. Palasin kotiin eilen ja olo on sen jälkeen ollut lähinnä tällainen:

5 kommenttia:

  1. Voihan vitsit, oli varmasti huikea matka! Pitäisikö antaa Finnairille palautetta tuosta levitteesta? Kyseessä on kuitenkin iso yritys ja jos vegaania ruokaa tarjoavat, pitäisi sen olla myös vegaania ilman että sitä pitää epäillä ja asiakkaan itse lukea jokainen tuoteseloste. Kun tuo levite nyt on suhteellisen helppo saada täysin maidottomana muös maitoallergisia varten. Pitikö muuten vegaanista ruuasta maksaa erikseen? Itselläni on nimittäin kanta-asiakasprofiili, jonne voi kirjata ruokavalion ja yllättävästi se on toiminut eikä ole tarvinnut maksaa erikseen.

    Meillä kävi muuten Lontoossa oppaiden ja ravintoloiden olemassaolon kanssa samalla tavalla. Eräs paikka, jonka halusimme tsekata ja joka oli muuten HappyCow:ssakin vielä, ei ollutkaan auki :o(

    VastaaPoista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta katsauksesta! New York on kyllä vegaanin ykkös ruokamatkakohteita.

    VastaaPoista
  3. En ole vieläkään toipunut aikaerorasituksesta, vaan herään joka yö noin kello neljä pariksi tunniksi ihmettelemään :D Onneksi tämä oli ongelma vain kotiin tullessa, sillä New Yorkin päässä oli suht helppo tottua siihen, että kello on seitsemän tuntia vähemmän.

    Finnair ei peri erikseen maksua vegaaniruuasta - jos ei puhelinpalvelun maksua oteta huomioon. Erikoisruokavalion voi varata matkatoimistossa tai sitten Finnairin puhelinpalvelussa, jossa se maksaa noin kolme euroa.

    Tarkoitukseni on laittaa Finnairille palautetta tuosta levitteestä. Käsittääkseni homma menee niin, että Suomesta lähtevien lentojen ruuat tulevat Suomesta ja New Yorkista lähtevien lentojen ruuat tulevat New Yorkin suunnalta. Tästä syystä ruuat ovat eri tavaraa eri suuntiin lennettäessä. Toki heidän pitäisi saada tilattuna sitä, mitä he ovat asiakkailleen luvanneet. Ja sekin on tosiaan hieman hassu juttu, että ruuan kanssa tarjottavaa kahvia varten myös vegaaniateriaan tulee automaattisesti se pieni maitopurkki..

    Oman matkan kohdalla harmittaa tosi paljon se, että en yksinkertaisesti jaksanut syödä jälkiruokaa yhdessäkään ravintolassa. Tämä kannattaa pitää mielessä, jos aikoo matkustaa New Yorkiin syömään :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos mielenkiintoisesta katsauksesta, pistää suunnittelemaan omaa matkaa =)

    Makeasta vaahtokarkkimömmöstä voi varmaankin tehdä marsipaanityyppisen täytekakun päällisen. Ystäväni nimittäin tekee sellaisia ja olen aina halunnut maistaa, mutta ensin pitäisi hankkia jostain ne vegaanivaahtikset..

    VastaaPoista
  5. Suosittelen ehdottomasti matkaa New Yorkiin, jos vain ikinä siihen tarjoutuu mahdollisuus!

    Löysin itsekin ainakin yhden käyttötarkoituksen tuolle vaahtokarkkimömmölle. Hannah Kaminskyn My Sweet Vegan -kirjassa on mudcaken ohje, jonka päälliseen tarvitaan juuri tuota mömmöä. Muistaakseni kuorrutteeseen tuli vaahtokarkkijuttua, tomusokeria ja vaniljauutetta. Makeaa mutta herkullista!

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu