lauantai 23. tammikuuta 2010

Bataattileipä


Tässä taas uusi versio samasta reseptistä, jota käytän lähes aina leipää tehdessäni. En ole aikaisemmin laittanut leipätaikinaan bataattia, mutta kyllähän se sinne sopi! Tästä tuli aika makea leipä, hieman jopa limppumaisen makea. Käytin taikinan nesteenä bataatin keitinveden ja kookosmaidon sekoitusta. En ainakaan kahden ensimmäisen siivun aikana maistanut kookosta ollenkaan, joten sitä ei välttämättä kannata turhaan käyttää.

Tein tämän leivän melkein kahden litran vetoiseen leipävuokaan, ja se meinasi tursuilla yli turhan paljon. Jos sinulla ei ole isoa leipävuokaa, kannattaa tästä suosiolla tehdä vuoaton leipä tai kaksi pienempää. Taikina riittää myös pariin pellilliseen sämpylöitä - paista niitä 225 C-asteessa 12-15 min.
  • 3-4 dl keitettyä bataattia soseena (=n. 400 g tuoretta bataattia)
  • 5 dl (bataatin keitin)vettä
  • n. 9 dl vehnäjauhoja
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • (0,5 dl seesaminsiemeniä)
Kuori ja paloittele bataatti. Keitä se vähässä vedessä kypsäksi (5-10min.) ja muussaa se. Anna sen jäähtyä jonkin aikaa, ettei se pelästytä hiivaa.

Sekoita noin puolet vehnäjauhoista, kaurahiutaleet, suola ja hiiva (sekä seesaminsiemenet). Lisää joukkoon reilusti kädenlämpöinen vesi ja siirappi. Sekoita bataattisose taikinaan. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa eikä enää tartu sormiin.

Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Vaivaa taikinaa uudelleen ja painele se leipävuokaan tai muovaile se muutoin sopivan muotoiseksi. Anna kohota liinan alla ainakin puoli tuntia. Paista 225 C-asteessa n. 35 minuuttia. Leipä kannattaa peittää leivinpaperilla, jotta se ei kärvenny.

2 kommenttia:

  1. Onpa kaunis leipä. Olen myös kokeillut joskus bataattisosetta taikinan joukossa. Mukavaa mehevyyttä se kyllä tuo.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Okriina :) Nyt toisena päivänä syötynä leivän maku on entisestään pehmentynyt.

    En ole muistaakseni aikaisemmin käyttänyt juureksia leipätaikinassa jo valmiiksi kypsennettynä, paitsi perunaa. Lanttuleipä on yksi suosikeistani - ehkä kokeilenkin seuraavaksi sitä niin, että keitän lantun ensin kypsäksi.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu