torstai 1. huhtikuuta 2010

Aprillipäivän juustokakku

Tein juustokakkua Chocochilin ohjetta mukaillen. Oma lopputulokseni oli hieman löysä, joten siksi kakku ei näy kuvassa kokonaan. Hyvältä se kuitenkin maistui! Jos olisin malttanut pitää kakkua uunissa pidempään, olisi myös kakun muoto ollut parempi. Käytin halkaisijaltaan 17 cm:n kakkuvuokaa. Jos teet isompaan vuokaan, niin suosittelen tuplaamaan ohjeen.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.
Juustokakun pohja
  • 100 g keksejä (vegaaniset keksit löytyvät täältä)
  • 1 dl manteleita (tai 1 dl valmista mantelijauhetta)
  • 25 g Tummansinistä Keiju-margariinia
  • 0,5 dl kasvimaitoa
Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle pohjan kokoinen pala leivinpaperia. (Voit tehdä myös niin, että laitat irrallisen pohjan päälle leivinpaperin ja asetat vuoan reunat paikoilleen siten, että paperin reunat jäävät ulkopuolelle. Reunat voi leikata oikeamman kokoisiksi.)

Murskaa keksit. Hienonna mantelit. Sulata margariini. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.

Juustokakun täyte
  • 1 prk (225 g) Tofutti-soijatuorejuustoa
  • 1 prk (500 g) Alpron vaniljasoijajukurttia*
  • 1 limen mehu (n. 0,5 dl)
  • 2 rkl (30 ml) ohratärkkelystä (tai perunajauhoja tai maissijauhoja)
  • 0,5 dl sokeria
  • ripaus vaniljaa
Jos sinulla on aikaa, niin valuta soijajukurttia suodatinpussissa, jotta saat sen paksummaksi. Raasta limestä kuori talteen ennen kuin puristat siitä mehun.

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi ja kaada juustokakun pohjan päälle.

Paista juustokakkua 175 C-asteessa ensin 20 minuuttia ja sen jälkeen ainakin toiset 20 minuuttia 150 C-asteessa. Ota kakku uunista vasta, kun se on kokonaan hyytynyt - tähän saattaa kulua aikaa ilmoitettua kauemmin. Kakku jähmettyy vielä jäähtyessään lisää.

Koristele raastetulla limen kuorella.

*Voit käyttää myös maustamatonta soijajukurttia. Laita täytteeseen tällöin enemmän sokeria.

6 kommenttia:

  1. Tänään juuri ihailin tuota Chocochilin juustokakkua ja mietin, epäonnistuukohan se kuinka herkästi... Olisi tosi kiva kokeilla tätä ohjetta, sillä en ole aiemmin syönyt vegaanista juustokakkua. Tänään lähden etsimään Tofutti-soijatuorejuustoa Joensuun kaupoista :)

    VastaaPoista
  2. Elinan ohjeessa tuskin on mitään vikaa, vaan ohjeen soveltajassa eli minussa. Mun arvaus on se, että mun kakku jäi löysäksi näistä syistä:

    - Koska tein kakun pieneen vuokaan, tuli täytettä korkea kerros
    - Käytin tavallista sokeria tomusokerin tilalla. Tomusokerissa on useimmiten maissitärkkelystä, joka kiinteyttää täytettä
    - En malttanut paistaa kakkua tarpeeksi pitkään
    - Saattaa olla, että maustamattomalla jukurtilla täytteesta tulisi kiinteämpi. Silloin kannattaa ehkä laittaa enempi sokeria. Maistamalla selviää.

    Selvennettäköön vielä, että mun kakku jäi löysäksi vain siitä keskeltä eli pääosin kakku pysyi kasassa :)

    VastaaPoista
  3. Mä olen aika varma, että toi epäonnistuminen johtuu siitä vaniljasoijajogurtista! Oon joskus leiponut sen kanssa, eikä tullut mitään. Maustamattomalla tulee kiinteä kakku - toi juustokakku on ehkä helpoin vegaaninen leivonnainen ikinä ja onnistuu aina :)

    VastaaPoista
  4. En yhtään epäile, etteikö tuo kakku onnistuisi sun ohjeella, Elina :) Kyllä se tälläkin ohjeella onnistuu, kunhan malttaa paistaa sen valmiiksi.

    Jos tuossa käyttää vaniljasoijajukurttia, niin sitä kannattaa tosiaan valuttaa ensin. Oon käyttänyt vaniljajukurttia aikaisemmin ihan onnistuneesti agar-juustokakussa.

    VastaaPoista
  5. Tekisi kovasti mieleni kokeilla tuota, mutta koska oon aika poropeukalo, mitä tulee vegaanisiin leivonnaisiin, niin en tiedä uskallanko.. mut maistuis varmaan hyvälle. Oon kovasti ettinyt sellaista juustokakun ohjetta, johon _EI_ tulis kananmunaa...

    VastaaPoista
  6. Vegaaninen leivonta ei oikeasti ole vaikeaa, kunhan pääsee yli siitä kummallisesta mutta äärimmäisen yleisestä käsityksestä, että kaikkeen leipomiseen tarvitaan kananmunaa ;) Tästä ohjeesta joudun kuitenkin sanomaan sellaisen varoituksen, että Alpron jukurttien koostumus muuttui hiljattain, jolloin etenkin tuon maustamattoman jukurtin käyttö leivonnassa (ja muussa ruoanlaitossa) hankaloitui. Jukurtti on siis nykyisin aiempaa litkumpaa, enkä tiedä, hyytyykö jukurtti uunissa samalla tavalla kuin aikaisemmin. En siis ole mitenkään varma siitä, että tämä ohje toimii.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu