tiistai 29. maaliskuuta 2011

Sitrustorttu


En ole tainnut koskaan aikaisemmin käyttää kaurajogurttia leivonnan raaka-aineena, vaikka niitä sellaisenaan mielelläni syönkin. Olikin tosi kiva huomata, että kaurajogurtti käyttäytyy uunissa mukavasti. Tässä on teille juustokakkumaisen sitrustortun ohje, olkaapa hyvät!

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.


Sitrustorttu
  • 100 g vegaanista margariinia
  • 1 dl ruokotomusokeria (tai tomusokeria)
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 prk Yosa Sitrusta
  • 150 g pehmeää tofua
  • 1 limen mehu
  • 2 rkl (30 ml) sokeria
  • 0,25 dl vehnäjauhoja
  • 0,25 dl perunajauhoja (tai muuta tärkkelystä)
  • 0,25 tl jauhettua vaniljaa (tai 2 tl vaniljasokeria)
  • Koristeluun limen kuorta tai siivuja
  1. Rasvaa ja jauhota irtopohjavuoka (halkaisija n. 16 cm) tai vuoraa se leivinpaperilla. Laita uuni kuumenemaan 190 °C:een.
  2. Vatkaa margariini ja ruokotomusokeri vaahdoksi.
  3. Lisää joukkoon kaurahiutaleet ja vehnäjauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  4. Painele taikina tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja esipaista esilämmitetyssä uunissa 10 minuuttia.
  5. Valmista pohjan esipaistamisen aikana tortun täyte sekoittamalla Yosat, tofu, limen mehu, sokeri, vehnäjauhot, perunajauhot ja vanilja tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi.
  6. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista vielä n. 25 minuuttia. Torttu on valmis, kun sen täyte on hyytynyt sen verran, ettei se juurikaan hytky heilutettaessa.
  7. Koristele valmis torttu raastetulla limen kuorella tai limen siivuilla.
Osallistun tällä reseptillä kaurajogurteistaan tutun Yosan reseptikilpailuun. Kilpailureseptejä voi käydä äänestämässä Yosan Facebook-sivuilla. Äänestäminen tapahtuu tykkäämällä siitä kuvasta, jonka reseptin toivoo voittavan. Kilpailu päättyy torstaina 31.3., joten vielä on pari päivää aikaa äänestää tai osallistua itsekin kilpailuun. Kilpailusta voi lukea lisää täältä.

16 kommenttia:

  1. Toi sitruuna-Yosa on ihan parasta ja toimii varmasti kivasti tuossa. Mä en voi osallistua enkä äänestää kun oon vastarannankiiski enkä käytä fb:tä :D

    VastaaPoista
  2. Oi, kuinka mielenkiintoinen kokeilu. Tuota yosaa en ole maistanutkaan, mitenkähän on jäänytkin huomaamatta..

    VastaaPoista
  3. nonnis: Sitrus-Yosa on mun mielestä tosi paljon makeampaa kuin Yosat yleensä. Mun makuun se on enemmän jälkiruoka kuin vaikkapa aamupala :)

    Paula: Voi olla, että tää on jäänyt huomaamatta ihan vain siksi, että se on aika uusi maku, eikä sitä vielä oikein tunnu löytyvän kaupoista. Tuntuu siltä, että kaura- ja soijajogurtteja tulee koko ajan lisää, eivätkä kaupat pysy kylmähyllyineen perässä ;)

    VastaaPoista
  4. Maistuuko tuo tofu kovin läpi tuosta? :) Sitruuna- ja suklaa-Yosaa ei ole täällä perukoilla Oulussa vielä näkynyt, mutta aika harvoin nyt tulee käytyä kaupassakaan, niin että saattaahan niitä jo olla. Mutta mietittiin, että pistetään sitte maustamatonta Yosaa ja sitruunamehua tilalle.

    VastaaPoista
  5. Tofu maistuu vielä siinä vaiheessa, kun täyte on raakaa, mutta ei enää kypsennyksen jälkeen. Jännä juttu tuo tofu :)

    VastaaPoista
  6. Nam, tätä täytyy koittaa :P

    VastaaPoista
  7. Ihan juuri olin etsimässä maidotonta pääsiäisherkun reseptiä ja kas, siinähän se nökötti fb:n seinällä linkki tänne! Kiitos kovin, kokeilen ylihuomenna!

    VastaaPoista
  8. Toivottavasti maistuu, Maria ja Anonyymi :)

    VastaaPoista
  9. Pitääkö tuo mehu olla juuri limen (tai ylipäätään sitrushedelmän) mehua? Eli vaikuttako se jotenkin tuohon rakenteeseen? Ajattelin nimittäin yrittää tästä mansikka-banaaniversiota korvaamalla tuon sitrus Yosan mansikka-banaani Yosalla. Mietin, että mitäköhön tapahtuu jos laitan mansikkamehua limen sijaan.

    VastaaPoista
  10. En ole tehnyt tätä muulla kuin sitrusmehulla, mutta en keksi mitään syytä, miksi jokin muu mehu ei kävisi. Joissain tapauksissa sitrusmehut paksuunnuttavan taikinoita ja nesteitä, mutta tässä tapauksessa tuota hommaa ovat hoitamassa vehnä- ja perunajauhot.

    Kerro, miten kävi, jos kokeilet muita mehuja ja kaurajogurtteja :)

    VastaaPoista
  11. Mansikka-banaaniversiota tuli nyt sitten kokeiltua. Leivoin tortun pe ja se syötiin seuraavana päivänä. Oli tosi hyvää! :) Porukatkin tykkäsivät, äiti ihan kysyi reseptiäkin itselleen.
    Eli Yosa sitruksen sijasta käytin Yosa mansikka-banaania ja 1 limen mehun (arvioin sen olevan n. 0.5dl) sijaan käytin 0,25dl limen mehua + 0,25dl valmista kaupan mansikkamehua. (Ja pohjassa käytin neljän viljan hiutaleita, mutta sillä tuskin on suurtakaan merkitystä)
    Koristelin tortun masikoilla. Väriltään torttu oli aika ruma ja ällöttävä, sellainen likainen vaaleinapunainen. Mutta jos ulkonäkö on tärkeää, niin ehkä voisi kokeilla sekoittaa täytteeseen jotain punaista elintarvikeväriä, jos se saisi väristä paremman?

    VastaaPoista
  12. Harmi, että mansikkaversion väri ei ollut paras mahdollinen, mutta hyvä kuulla, että maku oli :)

    VastaaPoista
  13. Hei!

    Aion kokeilla reseptiä viikonloppuna. Teen kaakun Hesyn tapahtumakahvioon. Toivotaan, että asiakkaille maistuu ja kodittomat eläimet saavat rahaa.

    Teen tätä tosin tuplasatsin, jotta pääsen itsekin maistelemaan. :)

    T. Sunnuntaileipoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti maistuu! Tämän tekemisestä on aikaa jo niin paljon, että en enää muista, millaista tämä oli :D

      Poista
  14. Päätin tehdä tätä. Menin kauppaan ja pehmeän tofun kohdalla oli lappu: "valitettavasti tuote on loppunut". Mutta kun olin päättänyt että sitruunatorttua on saatava, niin päätin soveltaa. Ostin neljä purkkia yosa sitrusta ja lisäsin täytemassaan 2 ruokalusikallista agar agar -hiutaleita. Tortusta ei tullut yhtä kauniin muhkea kuin kuvassa, mutta maku oli tosi hyvä. Kiertotietä onneen!

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu