tiistai 26. huhtikuuta 2011

Corn Dogit eli maissihaukut


Koska en mielestäni vielä uppopaistanut tänään tarpeeksi, halusin testata vaihtelun vuoksi jotain suolaista. Mieleni on tehnyt jo vaikka kuinka pitkään corn dogeja, joten päätin käydä nakkikaupoilla ja valmistaa niitä.

Vegaanisia nakkeja löytyy nykyisin monenmoista sorttia. Peruskaupoista löytyy Poutun Tofu kasvisgrillereitä, joita en välttämättä niin kauheasti suosittele. Ennemmin kehotan tutustumaan seitannakkeihin, joita voi ostaa Runsaudensarvesta, Punnitse ja Säästä -kaupasta, Ruohonjuuresta, Ekolosta, luontaistuotekaupoista ja myös joistakin peruskaupoista. Monet peruskauppojen kasvisnakeista sisältävät kananmunaa tai lehmänmaitotuotteita, joten lue tuoteseloste huolella.

Montaa eri seitannakki- ja makkaralaatua valmistaa Topas Wheaty. Käytin omissa maissihaukuissani Astrid och Aporna -firman tulisia Hot Chorizo -luomusoijaseitanmakkaroita, jotka puolitin. Niitä myydään ainakin Runsaudensarvessa, Ruohonjuuressa ja muistaakseni myös Asokassa. Hyviä ovat! Suosittelen!

Corn Dogit (taikina riittää nakkien koosta riippuen 6–8 maissihaukkuun)
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl maissijauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl öljyä
  • 1,75 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa tai vettä)
  • 6–8 vegaanista nakkia ja saman verran sasliktikkuja tai muita sopivia tikkuja
  • Rypsiöljyä paistamiseen
  • Lisäksi tarvitset kattilan ja sille kannen, reikäkauhan ja talouspaperia
  1. Sekoita kuivat aineet yhteen. Mittaa niiden joukkoon öljy sekä soijamaito ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.
  2. Työnnä nakin sisälle tikku. Levitä taikinaa nakin päälle noin sentin paksuinen kerros. Taikina on tahmeaa, mutta sen saa levitettyä lusikalla suht helposti.
  3. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Suosittelen käyttämään lämpömittaria, mutta lämpötilan voi testata myös taikinalla: Tiputa pieni pala taikinaa öljyyn. Jos se ruskistuu minuutissa kauniin väriseksi, on öljy tarpeeksi kuumaa.
  4. Nosta kaksi tai kolme corn dogia samaan aikaan kattilaan ja paista niitä neljästä kuuteen minuuttia. Jos corn dogien tikut ovat liian pitkät mahtuakseen kattilaan, voi tikut katkaista lyhyemmiksi. Corn dogit ovat valmiit, kun ne ovat saaneet kauniinvärisen ruskean pinnan. Nosta corn dogit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi kuivumaan ja syö mahdollisimman heti.
Jos öljy syttyy palamaan, niin se pitää sammuttaa tukahduttamalla (kattilan kannella tai sammutuspeitolla). Sammuttamiseen ei koskaan saa käyttää vettä! Tässä erittäin havainnollinen video siitä, miten käy, jos öljypalo sammutetaan vedellä.



    Jos haluat tehdä corn dogit ilman uppopaistamista, löytyy Everyday Dish TV:stä hyvä ohje videon kera.

    6 kommenttia:

    1. Mä oon joku kummajainen kun diggaan noista grillereistä! Just eilen vedin kylmänä paketillisen :D

      VastaaPoista
    2. Kyllä mäkin niitä joskus syön, mutta huomattavasti mieluummin syön Topasin nakkeja. Kasvisgrillerit maistuu mun suussa parhaalta kylminä. Lämmitettynä, paistettuna tai varsinkaan grillattuna ne ei oikein tahdo mennä alas. Mietin, että tekeeköhän Pouttu tarkoituksella ei-niin-herkullisia kasvismakkaroita, jotta ihmiset söisi enemmän niiden lihatuotteita :D

      VastaaPoista
    3. Wau, hyvin tekivät kauppansa meidän koko perheelle! Kiitos loistavasta ideasta!

      VastaaPoista
    4. Mukava kuulla, että kaikki tykkäs :)

      VastaaPoista
    5. Voiko samassa öljyssä paistaa vappumunkit, vai jääkö öljyyn jotakin makua tms. näistä haukuista? Tahtois kokeilla kumpiakin 🤔😋

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Itse oon paistanut samassa öljyssä näitä ja munkkeja, enkä huomannut mitään erityistä häiriötä maussa :) Näiden taikina on kuitenkin melko neutraalinmakuinen, ja koska se taikina peittää sen nakin, niin siitä nakista ei siksi irtoa juuri makua öljyyn.

        Poista

    HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

    Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

    - Satu