tiistai 26. huhtikuuta 2011

Rosetit


Vaikka näistä roseteista ei esteettisesti täydellisiä tullutkaan, rouskuvat ja maistuvat ne ihan samoin, kuin muistan munallisten rosettien tehneen. Rosettien valmistaminen on huomattavasti yksinkertaisempaa kuin mitä pitkä ohje antaa ymmärtää. Jos siis keittiön laatikostasi löytyy rosettirauta, niin tässä on hyvä syy ottaa se käyttöön!

Rosetit (n. 20 kpl)
  • 1 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
  • 1 tl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,75 dl vissyä*
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • Paistamiseen rypsiöljyä
  • Koristelemiseen ruokotomusokeria (tai tomusokeria)
  • Lisäksi tarvitset rosettiraudan, kattilan ja sille kannen, reikäkauhan ja talouspaperia
  1. Sekoita soijamaito, sokeri ja suola keskenään. Lisää niiden joukkoon vehnäjauhot sekä vissy ja sekoita tasaiseksi. Ei haittaa, vaikka taikinaan muodostuisi sitkoa, mutta älä kuitenkaan sekoita taikinaa ihan älyttömästi.
  2. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Suosittelen käyttämään lämpömittaria, mutta lämpötilan voi testata myös leipäpalalla: Tiputa pieni pala vaaleaa leipää öljyyn. Jos se ruskistuu minuutissa kauniin väriseksi, on öljy tarpeeksi kuumaa.
  3. Kuumenna rosettirauta kattilassa. Kasta rauta taikinaan, mutta jätä raudan yläreunaan muutama milli tyhjää, jotta rosetti ei paistu kiinni rautaan.
  4. Laske rauta öljyyn ja paista rosettia parin minuutin ajan. (Rosetti joko irtoaa tai ei irtoa raudasta paistamisen aikana.) Kun rosetti on kauniin ruskea, nosta rosettirauta öljystä ja irrota rosetti valumaan talouspaperin päälle. Jos rosetti on irronnut paistamisen aikana, nosta se reikäkauhalla valumaan.
  5. Kun kaikki rosetit on paistettu ja valutettu, siivilöi niiden päälle tomusokeria ja tarjoile.
*Jos haluat vähemmän kuplaisia rosetteja, vähennä vissyn määrää ja lisää taikinaan saman verran kasvimaitoa.

Jos öljy syttyy palamaan, niin se pitää sammuttaa tukahduttamalla (kattilan kannella tai sammutuspeitolla). Sammuttamiseen ei koskaan saa käyttää vettä! Tässä erittäin havainnollinen video siitä, miten käy, jos öljypalo sammutetaan vedellä.

6 kommenttia:

  1. Mä lienen nyt vähän outsideri kun en tiennyt mitä rosetit on :D

    VastaaPoista
  2. Meillä teki mummo aina joskus rosetteja, mistä johtuen ne on mulle tuttuja jo lapsuudesta. Aika monelle ne taitaa olla entuudestaan tuntematon juttu, joten et oo yksin ulkopuolinen :)

    VastaaPoista
  3. Hei Kamomilla! Tein äsken elämäni ensimmäistä kertaa testierän rosetteja ohjeellasi. En oikein tiedä, minkälaista taikinan pitäisi olla, mutta omastani tuli aika paksua ja sitkeää eikä se meinannut tarttua rautaan ollenkaan. Mikäköhän neuvoksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä on tosi kauan, kun oon tehnyt viimeksi näitä, joten en välttämättä osaa vastata, kun en enää muista tarkalleen, millainne tää taikina oli :) Nää jutut tuli itselle ekana mieleen. Jos taikinaa sekoittaa liikaa, siitä voi tulla sitkeää. Jos taas rosettirauta ei ole tarpeeksi kuuma, niin taikina ei tartu siihen. Rauta pitää siis kuumentaa ennen kuin sen kastaa taikinaan.

      Poista
    2. Tein tänään ohjeen mukaan rosetteja, mutta laitoin hiukan vähemmän jauhoja hämmästyin miten helppoa, olin ensin skeptinen vegaanisten suhteen.

      Poista
  4. Tein tänään ohjeen mukaan rosetit, mutta laitoin hiukan vähemmän jauhoja. hämmästyin kun onnistui tosi helpolla, olin ensin skeptinen vegaanisten suhteen.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu