lauantai 6. elokuuta 2011

Limeruudut


Nämä makean kirpsakat ja ihanan töhnäiset herkut on valmistettu lähes samalla ohjeella kuin sitruunaruudut. Jauhojen määrää on hieman lisätty, koska ruudut on tehty spelttijauhoista ja sitruunat on vaihdettu tietysti limeen. Ruudut voi tehdä helposti gluteenittomina vain vaihtamalla spelttijauhot esimerkiksi täysjyväriisijauhoihin ja ohrakas perunajauhoihin. Jos taas speltti ei kiinnosta, voi ruudut tehdä myös tavallisista vehnäjauhoista.



Käytin ruutujen tekemiseen halkaisijaltaan 24-senttistä pyöreää irtopohjavuokaa, mutta muunkin malliset ja kokoiset vuoat käyvät. Pyöreästä leivonnaisesta on itse asiassa yllättävän helppo leikata ruutuja, vaikka toki pieniä hukkapaloja tästä luonnollisesti jääkin yli.

Limeruudut

Pohja

  • 150 g vegaanista margariinia (katso lista täältä)
  • 1 dl ruokotomusokeria
  • 4 dl erikoishienoja spelttijauhoja (tai 3 dl gluteenittomia jauhoja tai vehnäjauhoja)
  1. Laita uuni kuumenemaan 190 C:en. Rasvaa ja jauhota tai vuoraa vuoka leivinpaperilla. (Kun leivinpaperin ensin rypistää kädessä palloksi, on se avaamisen jälkeen helpompi levittää vuoan pohjan ja reunojen myötäisesti.)
  2. Vatkaa margariini ja tomusokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää spelttijauhot joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina veistä tai lusikkaa apuna käyttäen tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle.
  3. Paista pohjaa esilämmitetyssä uunissa 10 min. ja valmista tänä aikana ruutujen täyte.

Täyte

  • 150 g pehmeää tofua (silken)
  • 3 dl ruokosokeria
  • 1 dl limen mehua
  • 1 limen raastettu kuori
  • 2 rkl erikoishienoja spelttijauhoja (tai gluteenitonta jauhoa)
  • 2 rkl ohrakasta (tai perunajauhoja tai maissitärkkelystä)
  1. Soseuta tofu sauva- tai tehosekoittimella. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Täytteen kuuluu tässä vaiheessa olla erittäin löysää.
  2. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista, kunnes täyte ei heilutettaessa enää hylly. Aikaa tähän kuluu 20-30 minuuttia. Täyte hyytyy vielä jäähtyessään lisää, joten täysin kiinteää ei täytteen tarvitse olla vielä uunista pois otettaessa.
  3. Anna leivonnaisen jäähtyä kunnolla ja leikkaa se sitten kostutetulla, terävällä veitsellä sopiviksi paloiksi. Koska täyte on tahmaista, kannattaa veitsi huuhdella usein, jotta leikkauspinnoista tulee mahdollisimman siistit.
  4. Koristele ruudut halutessasi siivilöimällä niiden päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

6 kommenttia:

  1. Hei, olisiko tuon täytteessä olevan sokerin tarkoitus olla myös tomusokeria? Leivonnainen on juuri jäähtymässä ja mietin nyt jälkikäteen, että siihen töhnäisyyteen olisi tarvittu tomu- eikä tavallista sokeria. Vaikka hyvältä vaikuttaa kyllä näinkin.

    VastaaPoista
  2. Täytteeseen tulee ihan perussokeria, joten oikein meni :) Luulisin, että myös pohjan voi tehdä tavallisesta sokerista tomusokerin sijasta, mutta en ole itse sitä testannut.

    VastaaPoista
  3. Ihastuin reseptiin niin, että tein uuden erän! Tofua ei ollut joten korvasin sen maustamattomalla soijajugurtilla, toimii mainiosti! Maistuu myös hongkongilaiselle vieraalleni.

    VastaaPoista
  4. Ihanaa, että reseptistä tuli hitti! Hienoa myös kuulla vinkkejä tofun korvaamiseen ja mahtavaa, että soijajogurtti toimi hyvin :)

    VastaaPoista
  5. Tämä resepti on kummitellut mielessäni niin kauan, että eilen viimein päätin kokeilla. Tuli todella maukasta, mutta ruskeaa! Laitoin ruokosokeria niinkuin ohjeessa käsketään, vähän kyllä mietin kun sitä sekoittelin, että hei, tämähän on ruskeaa. Kuvittelin että se väri jotenkin häviää uunissa. Eipä hävinnyt, eli ilmeisesti ruokosokeria on sitten valkoisenakin?? Lisäksi pohjaan tuli pari isoa kuplaa uunissa, ja niissä kohdissa ei täytettä nyt juuri ole. Oisko pohja pitänyt pistellä haarukalla? Niin ajattelin tehdä seuraavalla kerralla. Entäs kun pinta on röpelöinen, saisiko sen jollain sileäksi, vaikka lisäämällä margariinia nokareen täytteeseen?
    Näitä pikku juttuja lukuunottamatta mainio resepti. Teen toistekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota, että maistuu :)

      Käytitkö ruokosokeria vai täysruokosokeria? Täysruokosokerilla tästä varmasti tulee ruskeaa, koska täysruokosokeri on yleensä tosi tummaa. Sokeriruo'osta tehty ruokosokeri puolestaan on valkaistua eli valkoista sokeria, joten sillä tulee vaaleammat ruudut. Tähän kyllä käy myös ihan perusvalkoinenkin sokeri, joka on tehty sokeriruo'osta ja sokerijuurikkaasta.

      En itse ole pistellyt pohjaa haarukalla, vaan pohja on pysynyt tasaisena ilmankin. Haarukalla pistelystä tuskin on mitään haittaa, joten sitä kannattaa kokeilla, jos teet näitä toiste.

      Myös mulla ruutujen pinnasta tulee erityisesti reunoilta röpelöinen, mikä johtuu siitä, että tosi sokeripitoinen täyte kiehuu uunissa ja sitten jähmettyy. Itse vain piilotan röpelöisyyden siivilöimällä ruutujen päälle tomusokeria. En valitettavasti osaa sanoa, auttaisiko margariini asiaa.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu