lauantai 24. syyskuuta 2011

Hasselpähkinäinen suklaatäytekakku


Kuten kakustakin voi lukea, on eräällä Inkkulaisella tärkeät synttärit. Onnea Inkulle!

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Minulta toivottiin yllätyssynttäreille kahta suklaista täytekakkua, ja tässä on niistä toinen. Kakku on paistettu 24 cm:n irtopohjavuoassa, joten tästä tulee ihan hyvän kokoinen kakku. Kakun koristeet kannattaa valmistaa ensimmäisenä, jotta ne ovat valmiit, kun niitä tarvitaan.

Paahdetut hasselpähkinät
  1. Tämän kokoisen kakun kuorruttamiseen käytin noin kaksi desilitraa hasselpähkinöitä.
  2. Leikkaa hasselpähkinät veitsellä hieman pienemmiksi.
  3. Paahda pähkinöitä kuivalla paistinpannulla koko ajan sekoittaen. Pähkinät ovat valmiit, kun niistä nousee paahtunut tuoksu ja ne ovat saaneet hieman väriä. Varo polttamasta pähkinöitä!
Suklaamassakuviot
  1. Valmista suklaamassa tämän ohjeen mukaan mielellään kakun koristelua edeltävänä päivänä.
  2. Vaivaa suklaamassa käsissäsi pehmeäksi ja kauli se parin millimetrin paksuiseksi levyksi tomusokeritetulla pöydällä tai leivinpaperin päällä.
  3. Leikkaa massasta kuvioita piparkakkumuotilla tai pitsaleikkurilla.
  4. Voit antaa kuvioiden kovettua jääkaapissa ennen niiden käyttöä.
Suklaakakku
  • 6 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa*)
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 185 g vegaanista margariinia (katso lista täältä)
  • 3,5 dl sokeria
  • 0,75 tl jauhettua vaniljaa (tai 1 rkl vaniljasokeria)
  • 1,5 dl kaakaojauhetta
  • 0,75 tl suolaa
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl ruokasoodaa
  1. Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka ja laita uuni kuumenemaan 190 ° C:een.
  2. Yhdistä soijamaito ja omenaviinietikka. Soijamaito saostuu piimämäiseksi. Etikka auttaa myös ruokasoodaa toimimaan paremmin. Vaahdota toisessa kulhossa margariini ja sokeri. Yhdistä soijamaito margariinivaahtoon. 
  3. Siivilöi loput aineet taikinan sekaan ja sekoita tasaiseksi.
  4. Kaada taikina kakkuvuokaan tasaiseksi kerrokseksi ja paista esilämmitetyssä uunissa n. 50 minuuttia. Peitä kakku paistamisen puolessa välissä leivinpaperilla, jotta sen pinta ei pala.
  5. Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen kuin leikkaat, kostutat ja täytät sen. Kakun kostutukseen sopii hyvin kahvi. 
* Päivitys 16.6.2012. En suosittele käyttämään Alpron mantelimaitoa tähän kakkuun – tai mahdollisesti mihinkään muuhunkaan leivonnaiseen, jossa maidon osuus on iso. Leivoin kakkupohjan muuten tavalliseen tapaan, mutta käytin tuota maitoa nesteenä, ja oletettavasti siitä johtuen kakkupohja olikin leikattaessa raaka, vaikka tikkutestin mukaan sen piti olla kypsä. Mantelimaito on rakenteeltaan hieman toisenlainen kuin muut kasvimaidot, joten vika lienee sitten siinä.
Suklaamoussetäyte
  • 1 prk soija- tai 2 prk kauravispiä (Alpro tai Planti)
  • 100 g tummaa suklaata
  • 1 rkl tomusokeria
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  1. Vaahdota jääkaappikylmä soijavispi kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa.
  3. Sekoita suklaa, soijavispi, tomusokeri, vaniljajauhe ja suola tasaiseksi. Käytä kakun täytteenä. Laita täytetty kakku jääkaappiin jähmettymään ainakin puoleksi tunniksi ennen kakun kuorruttamista, sillä näin kuorruttaminen käy helpommin.
Kuorrute
  • 100 g vegaanista margariinia
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • n. 1 pkt ruokotomusokeria
  • tilkka vanilja-aromia, ripaus vaniljajauhetta tai 1tl vaniljasokeria
  • 2 rkl soijamaitoa
  1. Vaahdota margariini. Vatkaa sen joukkoon kaakaojauhe sekä puolet tomusokerista ja vanilja. Lisää soijamaito ja sekoita.
  2. Lisää kuorrutteeseen niin paljon tomusokeria, että kuorrute on jämäkkää, mutta silti helposti levittyvää.
  3. Levitä puolet kuorrutteesta kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita kakku jääkaappiin kovettumaan noin puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen kakun pintaan on helpompi saada siisti kerros kuorrutetta, eikä kakusta esimerkiksi irtoa murusia kuorrutetta levitettäessä.
  4. Levitä loput kuorrutteesta kakun päälle ja koristele mieleiselläsi tavalla. 

2 kommenttia:

  1. Huokaus. Vaikuttaa todella herkulliselta!

    VastaaPoista
  2. Tämä oli sellainen kakku, jota en päässyt itse maistamaan, mutta sain kyllä jälkikäteen kuulla kehuja. Ja voin kertoa, että kuorrutteen ja täytteen jämät olivat yksistäänkin hyviä :D

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu