tiistai 19. kesäkuuta 2012

Suklaakakkuset ja cashewpähkinäkuorrute


Siskoni lapsella oli viikonloppuna rippijuhlat, jonne leivoin kolmea eri variaatiota pikkukakkusia.


  • Yksi kakkusista oli kestosuosikkini eli hasselpähkinäkakkunen. Puolet hasselpähkinöistä vaihdoin saksanpähkinöihin, kasvimaitona käytin hasselpähkinä-mantelimaitoa ja kuorrutteeseenkin livahti lisää pähkinää cashewpähkinän muodossa. Resepti kuorrutteelle löytyy alta.
  • Toinen kakkunen oli peruskaakaoinen, jolle myös löytyy alta ohje. Tämän kuorrutin suklaavispillä, jonka tein vatkaamalla Alpron soijavispin vaahdoksi ja sekoittamalla sen joukkoon riisimaitosuklaata. Jaoin kuorrutteen kolmeen osaan, jotka värjäsin eri värisiksi Squires Kitchenin pastaväreillä. Laitoin kuorrutteet samaan pursotuspussiin ja pursotin kirjavat kuorrutteet kakkusille. Pursotuksista ei tullut kovin sieviä, sillä kuorrute jähmettyi nopeasti ja siihen tuli ilmakuplia. Hyviltä ne kuitenkin maistuivat!
  • Kolmannen kakkusen pohjana oli sama hasselpähkinäkakkunen kuin ensimmäisessäkin, mutta sen kuorrutteeseen käytin soijavispin ja tumman suklaan lisäksi cashewpähkinätahnaa. Myös tämä ohje löytyy alta.

Suklaakakkuset (n. 12 kpl)
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 2 dl ruokosokeria
  • 0,25 tl vaniljajauhetta
  • 0,5 tl ruususuolaa (tai 0,25 tl suolaa)
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2,5 dl kauramaitoa
  1. Vuoraa muffinssipelti muffinssivuoilla ja laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe, ruokasooda, ruokosokeri, vaniljajauhe ja ruususuola.
  3. Mittaa sekaan öljy sekä kauramaito ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  4. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyssä uunissa 18–20 minuuttia.
  5. Anna kakkusten jäähtyä ennen niiden kuorruttamista.

Cashewpähkinä-kaakaokuorrute
  1. Vaahdota margariini, cashewpähkinätahna, kaakaojauhe ja vaniljajauhe sähkövatkaimella. Lisää puolet tomusokerista ja vatkaa tasaiseksi.
  2. Lisää hasselpähkinämaito ja sekoita tasaiseksi. Lisää tomusokeria pienissä erissä sen verran, että kuorrute on kiinteää, mutta helposti levittyvää.
  3. Pursota valmis kuorrute jäähtyneiden kakkusten päälle kauniiksi kuvioiksi.
  4. Voit halutessasi viimeistellä koristelun sulatetulla tummalla suklaalla, jota valutetaan ohuena nauhana kuorrutteen pinnalle.

Cashewpähkinäsuklaamoussekuorrute
  • 100 g maidotonta suklaata
  • 0,5 dl cashewpähkinätahnaa
  • 1 prk soija- tai kauravispiä
  • ripaus vaniljajauhetta
  1. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Sekoita siihen cashewpähkinätahna.
  2. Vaahdota soijavispi ja sekoita sen joukkoon suklaasula ja vanilja.
  3. Pursota jäähtyneiden kakkusten päälle.
  4. Viimeistele sulatetulla tummalla suklaalla, joka valutetaan norona kuorrutteen pinnalle.


Tässä kuva ilmakuplaisesta kuorrutteesta. Kuorrute on tosi hyvää, joten suosittelen sitä ehdottomasti kokeilemaan. Kuplien muodostumisen estämisestä en oikein osaa antaa muuta vinkkiä kuin että kuorrute pitää pursottaa mahdollisimman heti vatkaamisen jälkeen, jotta se ei ehdi jähmettyä yhtään.


Kuvapäivitys 7.7.2013:  Ylläolevat kakkuset on tehty kaverini kihlajaisjuhliin.

Kuinka saada kakkuset näyttämään näteiltä juhlapöydässä?

Kun kakkuset ja muffinssit paistaa uunissa, käy usein niin, että paperivuoka rasvoittuu ja varsinkin tumma taikina paistaa vaalean vuoan läpi. Jos haluat, että tärkeässä tilaisuudessa pikkukakkusten paperivuoat näyttävät tarjottaessa näteiltä, kannattaa kakkuset paistaa ensin joissakin perusvalkoisissa, edullisissa vuoissa. Kun kakkuset ovat jäähtyneet, niistä irrotetaan alkuperäinen paperi ja kakkunen sujautetaan uuteen, puhtaaseen paperivuokaan.

4 kommenttia:

  1. Muhaha. Läjäytin muffinit uuniin ja samassa tajusin jättäneeni sokerin pois kokonaan :-D Ei muuta kuin muffepelti uunista ulos, taikina takaisin kuppiin ja sokerit mukaan. Hyvää tuli silti :)

    VastaaPoista
  2. Hehee :D Onneksi huomasit ajoissa :)

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu