tiistai 17. heinäkuuta 2012

Maustetut lehtikaalisipsit

 

Menin tänään kauppaan ostamaan nauriita, ja ilokseni löysin myös lehtikaalia ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Tein viime kesänä ensimmäistä kertaa lehtikaalisipsejä, ja ihastuin niihin heti. Tänään testailin sipsien maustamista muullakin kuin suolalla. Savupaprika sopii näihin erityisen hyvin, kuten kaikkeen muuhunkin ruokaan. Valkosipulikin on oikein hyvä lehtikaalin kaveri.Aion kyllä jossain elämäni vaiheessa opetella syömään lehtikaalia, kuten oikeaa ruokaa syödään, mutta toistaiseksi aion rouskutella sen sipsien muodossa.

Valkosipulilla ja savupaprikalla maustetut lehtikaalisipsit (yksi pellillinen)
 • n. 60 g lehtikaalia
 • 1 tl oliiviöljyä
 • 1/8 tl kristallisuolaa
 • 0,5 tl savupaprikaa
 • 0,5 tl valkosipulijauhetta
 1. Revi lehtikaalin lehdet suupalan kokoisiksi kappaleiksi. Huuhtele ja kuivaa ne hyvin. Jos lehtikaali on kosteaa, siitä ei paistettaessa tule rapeaa vaan löllöä, ja se ei ole sipseille paras olemus.
 2. Laita lehtikaali kulhoon ja hiero käsin sen pintaan öljy ja mausteet.
 3. Levitä lehtikaalin palat uunipellille siten, että ne eivät ole toistensa päällä.
 4. Paista 175-asteisessa uunissa, kunnes lehtikaali on hieman alkanut ruskistua eli n. 7–11 minuuttia. Tarkkaile lehtikaalia koko ajan, sillä kun se alkaa käristyä, se käristyy, eikä sitä ole silloin enää ilo rouskutella.


Lehtikaalin voi kuivata joko yksittäinen lehti kerrallaan tai sitten rullaamalla se pyyhkeen sisään ja rutistelemalla hellävaraisesti. Todella äärimmäiset ihmiset jättävät lehtikaalin kokonaan pesemättä, jolloin vältytään lehtikaalin kuivattamiselta.

Vielä täytynee hieman opetella kameran saloja...

6 kommenttia:

 1. Vau mikä idea! Tällä saisi varmaan lapsetkin (no joo ja itseni myös) syömään lehtikaalia. Tiedän että se on suunnilleen maailman ravinteikkain juttu, mutta en osaa laittaa siitä mitään hyvää. Tai en ole aiemmin osannut, tätä täytyy kyllä kokeilla!

  VastaaPoista
 2. Rouskis! Varmaan hyvää.
  Meillä taas pieni rouskuttelee palmukaalin lehtiä suoraan kasvimaalta ja se on vielä voimakkaamman makuista, kuin muut lehtikaalit. Itse en kykene!
  Yhdessä ihanassa entisessä puodissa taas sai vihreää juomaa, jonka omistajatar teki omenamehuun tehosekoittamalla pakastettua lehtikaalta. Oli ihanaa.

  VastaaPoista
 3. Ihana idea! Olen ehtinyt kokeilla lehtikaalista jo vaikka mitä, mutta nämä sipsit on pakko lisätä kokeiltavien listalle!

  VastaaPoista
 4. Fairly Frivolous: Nämä ovat kyllä mainioita "terveyssipsejä", joten suosittelen kyllä kokeilemaan.

  Paula: Palmukaalia en ole itse maistanutkaan. Veikkaan, että sitä on vielä hankalampi löytää kaupoista kuin lehtikaalia. Erilaiset mehut ja smoothiet ovat kyllä siitä hyviä, että niihin voi piilottaa kaikkea sellaista, mitä ei sellaisenaan välttämättä tulisi syötyä :)

  sauvajyvänen: Itse en ole kokeillut lehtikaalista oikeastaan mitään muuta kuin näitä, mutta voin suositella kyllä lämpimästi :) Testasin joskus reseptiä, jonka englanninkielinen nimi oli muistaakseni "hierottu lehtikaali" ja sen mukaan lehtikaalin käsitteleminen hieromalla saisi sen maistumaan miedommalta. Eipä se juuri toiminut. Ehkä kokeilen seuraavaksi kypsentää lehtikaalin esim. paistamalla, jos se olisi hyvä keino tutustua tuohon ylistettyyn kasvikseen.

  VastaaPoista
 5. kiitos mainiosta reseptistä! hyviä tuli kaalisipseistä. tarkkana vaan saa tosiaan olla sen paistamisen kanssa, kun meinaavat ruskistua niin nopsaan!

  VastaaPoista
 6. Oho, on jäänyt minulta lomailufiiliksissä tämä kommentti huomiotta ja vastaamatta. Kiva kuulla, ellu, että kaalisipsit maistuvat sielläkin :)

  Omissa sipseissäni käy yleensä niin, että osa sipseistä on valmiita ja osa vielä löllöjä. Silloin kannattaa kerätä ne valmiit pois ja jatkaa loppujen paistamista vielä hetken aikaa. Palamisongelmasta tietenkin pääsisi, jos sipsit tekisi kuivattamalla kuivurissa, jos sellaisen omistaa.

  VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu