lauantai 7. heinäkuuta 2012

Wasabijäätelö


Tällä kertaa ylistän Wheeler Del Torron jäätelökirjaa nimeltä The Vegan Scoop! Kirjan reseptillä sain aikaiseksi vaatimattomasti sanottuna täydellistä jäätelöä: niin maku kuin koostumuskin olivat vallan mainioita. Tästä linkistä pääset tutustumaan kirjaan ja muutamaan sen reseptiin. Jos sinulla on jäätelökone ja etsit jäätelökirjaa, on The Vegan Scoop varmasti juuri se juttu, joka kannattaa hankkia.Muokkasin kirjan wasabijäätelöohjetta sen verran, että muunsin ja pyöristin sen mittayksiköt desilitramittojen käyttäjille sopiviksi ja samalla "suomensin" myös ainesosia. Näiden lisäksi jouduin vähän miettimään, mitä käytän ohjeen soy creamerin tilalla, sillä sellaista ei Suomesta oikein löydy. Päädyin kokeilemaan, mitä tapahtuu Alpron vaahtoutuvalle soijakermalle, kun sen keittää. No, sille käy niin, että sen avulla saa aikaan tuota täydellistä jäätelöä. Tässä jälleen yksi syy ihmetellä sitä, miksi kyseisen Airy & Creamy -purkin kyljessä sanotaan, että tuotetta voi käyttää ainoastaan vispattuna. Hei haloo, Alpron tyypit!! Moiset varoitustekstit kannattaisi jättää seuraavan pakkausuudistuksen koittaessa pois. Kiitos!

Mutta tässä siis ohje wasabijäätelölle, josta tykättiin kovasti tänään Vegaaniliiton kokkailuillassa, jossa se oli jälkiruoan roolissa. Ohjeesta riitti sopiva määrä jätskiä neljälle.

Wasabijäätelö (n. 1 l)
 • 2 rkl arrowjuurijauhetta*
 • 2,5 dl kaura- tai soijamaitoa
 • 2 prk Alpron soijavispiä
 • 2 dl sokeria
 • 0,5 tl vaniljajauhetta
 • 1 rkl tai maun mukaan wasabijauhetta**
 1. Sekoita arrowjuurijauhe ja osa kauramaidosta keskenään.
 2. Mittaa loput aineet wasabijauhetta lukuunottamatta kattilaan ja kuumenna koko ajan vispilällä sekoittaen.
 3. Kun seos kiehuu, nosta kattila pois levyltä ja vispaa arrowjuurijauhe-kauramaito seos sen sekaan.
 4. Anna seoksen jäähtyä aluksi esimerkiksi kylmässä vesihauteessa ja siirrä se tämän jälkeen jääkaappiin vähintään tunniksi – mieluiten vaikka yön yli.
 5. Mausta jäätelömassa wasabijauheella. Sekoita massaan ensin ihan pieni määrä wasabijauhetta. Jos potkua ei ole riittävästi, lisää sitä. Älä kuitenkaan liioittele, sillä tämän jäätelön ei ole tarkoitus aukaista poskionteloita.
 6. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeen mukaan.
* Wheeler Del Torro vannoo arrowjuurijauheen nimeen, koska sillä saa aikaan parhaan koostumuksen, eikä sen maku häiritse muita makuja. Olen ostanut oman arrowjuurijauheeni Runsaudensarvesta ja nähnyt sitä ainakin Stockmannilla. Luulisin, että samaa tavaraa saattaisi löytyä myös luontaistuote- ja ekokaupoista, kun vain vähän penkoo ja kyselee. Olen 99-prosenttisen varma, että voit korvata arrowjuurijauheen maissitärkkelyksellä tai jopa perunajauhoilla tai ohrakkaalla.

**Jos wasabi ei ole sinun juttusi, (tai jos wasabijäätelö ei ole sinun juttusi,) jätä wasabi ohjeesta pois, jolloin saat varmasti mainiota vaniljajäätelöä! En ole maistanut tätä ohjetta jäätelömuodossa ilman wasabia, mutta voin kertoa, että jäätelömassa oli jo sellaisenaan herkullista ennen kuin lisäsin siihen wasabia.

4 kommenttia:

 1. Mikä jäätelökone sulla on? Mä olen ainakin pari vuotta jahkaillut sellaisen hankintaa, mutta en oo vieläkään päässyt mihinkään lopputulokseen ;)

  VastaaPoista
 2. Tämäpä jännä ja minulle uusi tapa tehdä jäätelöä. Tuohan on siis tavallaan paksu kiisseli, johon sitten neste vispataan. Haluttaisi kokeilla vaikka iänvanhan jätskikoneeni ohjekirja on vuosien ja muuttojen saatossa joutunut hukkaan.

  VastaaPoista
 3. Elina: Mulla on Philipsin jäätelökone, johon oon ollut periaatteessa ihan tyytyväinen. Tässä pari plussaa ja miinusta, jos niistä olisi vaikka jotain apua jäätelökoneen valinnassa.
  + Sen jäähdytyselementti ei ole ihan valtava, joten se säilyy pakastimessa niin, että sinne mahtuu muutakin kuin vain jäähdytyselementti. Joissakin koneissa pitää pakastaa koko kulho.
  - Samalla jäähdytyselementin jäähdytyksellä voi ohjeiden mukaan tehdä vain yhden annoksen jäätelöä, minkä jälkeen se pitää uudelleen pakastaa useamman tunnin ajan. En ole kokeillut, onnistuuko toisen annoksen tekeminen heti ensimmäisen jälkeen, mutta luulisin, että ainakin pehmiksen teko onnistuisi :) (On olemassa myös koneita, jotka hoitavat jäädyttämisen ilman pakastimessa hengailua, mutta ne maksavat aikas paljon enemmän kuin jäähdytyselementilliset versiot.)
  + Mutta! Koneeseen voi ostaa erikseen toisen (tai useamman) jäähdytyselementin, joten innokas jätskintekijä voi tehdä samalla kertaa vaikka kuinka montaa eri jäätelöä.
  - Koneen kanteen tuli murtuma muistaakseni ihan ensimmäisellä käyttökerralla. Murtuma ei haittaa koneen käyttöä, mutta toki on mahdollista, että kansi hajoaa sen vuoksi enemmän.

  (Täällä koneesta lisätietoa: http://www.philips.fi/c/-/171860/cat/?origin=|mckv|sydQ0h9Jy&pcrid=10899627290|plid| Ostin oman koneeni jo muutama vuosi sitten, joten omani ei ehkä täysin vastaa tuota nykyistä versiota.)


  Paula: Tämä taitaa itse asiassa olla ihan se perinteisin tapa tehdä jäätelöä :) Tosin perinteisesti jäätelömassa tehdään kananmunista ja lehmäkermasta, vaikka homma onnistuu mahtavasti (ja kiltimmin!) myös tällä kiisselimetodilla.

  Voisikohan jäätelökoneellesi löytyä käyttöohjeet netistä? Muistelisin, että löysin kadonneet käyttöohjeet joko tiskikoneelle tai ompelukoneelle, kun sellaiset olivat joskus hukassa :)

  VastaaPoista
 4. Se perinteinen tapakaan kananmunineen ei ole niin tuttua. Epävegeä jätskiä en ole koskaan tehnyt.
  Tosiaan, netistähän voisi ohjeet löytyäkin. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu