lauantai 10. marraskuuta 2012

Whoopie pie


En ole koskaan aikaisemmin syönyt saatika tehnyt näitä Ameriikan ihmemaan trendiherkkuja, mutta huomisen isänpäivän ja viikon kuluttua vietettävän ravintolapäivän vuoksi päätin tehdä näistä oman versioni juuri tänään. Kyseessä on siis leivos, jota voisi kuvailla pehmeäksi täytekeksiksi. En ole erityisen tyytyväinen näiden ulkonäköön, mutta makuun ja rakenteeseen kylläkin – herkkulakostani huolimatta söin puolikkaan whoopien ja totesin sen oikein mahtavaksi ja tuhdiksi asiaksi. Suosittelen!



Tietääkö joku, millä nimellä näitä voisi kutsua suomeksi? Jipii-piiraat? Vuupipait?

Päivitys 16.11.2012: Sain muutaman kommentin, joiden mukaan nämä eivät odotusten vastaisesti levinneetkään uunissa vaan jäivät melko korkeiksi. Hoksasin, että vika saattaa olla siinä, että taikina on uuniin mennessään liian kylmää. Kylmällä taikinalla kestää hetki lämmetä uunissa, joten se paistuu pinnaltaan muotoonsa eikä leviä tämän jälkeen niin hyvin. Ota siis ainekset hyvissä ajoin lämpenemään, jos haluat originaalin mallisia whoopieita! Testailin näitä tänään uudelleen ja muokkasin tämän perusteella kaakaojauheen ja vehnäjauhojen keskinäistä suhdetta vähän paremmaksi.

Päivitys 21.2.2015: Paria vuotta myöhemmin leivoskelin whoopieita uudella, paremmalla ja nätimpiä whoopieita tuottavalla ohjeella. Löydät reseptin täältä.

Whoopie pie (10 kpl)
  • 150 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 dl maustamatonta soijajogurttia
  • 1,5 dl riisi-, kaura- tai soijamaitoa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl kaakaojauhetta
  • 1,5 tl ruokasoodaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,25 tl vaniljajauhetta
  • 2 rkl perunajauhoja

Täyte
  • 75 g vegaanista margariinia
  • 3 dl tomusokeria
  • hyppysellinen vaniljajauhetta
  • (viisi tippaa Niia's Cupcaken karamelliuutetta)
  1. Ota margariini, soijajogurtti sekä kasvimaito huoneenlämpöön noin puolta tuntia ennen leipomisen aloittamista.
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja levitä kahdelle uunipellille leivinpaperit.
  3. Vaahdota margariini ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää joukkoon soijajogurtti sekä soijamaito ja sekoita.
  4. Siivilöi toiseen kulhoon vehnäjauhot, kaakaojauhe, ruokasooda, suola, vaniljajauhe sekä perunajauhot ja sekoita ne hyvin.
  5. Kaada ensin puolet jauhoseoksesta margariiniseoksen joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja vatkaa tasaiseksi.
  6. Nostele lusikalla tai jäätelökauhalla leivinpapereiden päälle yhteensä kaksikymmentä nokaretta taikinaa. Jätä nokareiden väliin useita senttejä tilaa, sillä whoopiet leviävät paistettaessa.
  7. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 12 minuuttia. Anna valmiiden whoopieiden jäähtyä ensin leivinpaperin päällä kymmenen minuuttia, koska ne ovat uunista tullessaan todella pehmeitä. Siirrä ne varovaisesti ritilälle jäähtymään, kun ne ovat hieman jähmettyneet. Anna whoopieiden jäähtyä täysin ennen niiden täyttämistä.
  8. Mittaa täytteen ainekset kulhoon ja vatkaa ne kuohkeaksi sähkövatkaimella.
  9. Laita lusikallinen täytettä whoopien tasaiselle puolelle ja paina toinen whoopie varovaisesti kanneksi.
  10. Säilytä tiiviissä rasiassa huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Yksi whoopie pie on kooltaan suunnilleen pienen hampurilaisen kokoinen, joten yksi tällainen riittänee yhdelle syöjälle vallan mainiosti.

22 kommenttia:

  1. Ooh, ihanaa! Mun on myös pitänyt testata näitä jo ikuisuus, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi.

    VastaaPoista
  2. No, nyt teit sen mitä minäkin olen jo tovin miettinyt!
    Ulkonäkökin on minun mielestäni mukava. Hihii! Jipii-piiraat kuulostaa hauskalta :D

    VastaaPoista
  3. Näyttää superhyvältä ja kuulostaa myös! Näitäkin pitää tehdä jossain vaiheessa! Voisikohan näistä muokata jotain jouluista, kun sekin aika alkaa lähestyä? Laittaa vaikka vähän piparkakkumaustetta mukaan, hih :)

    VastaaPoista
  4. Me kokeiltiin tänään, minä leivoin ja puoliso teki täytten. Tein kyllä jotain pieleen, varmaan liikaa jauhoja tai liian vähän nestettä, sillä eivät ne levinneetkään, vaan jäivät sellaisiksi korkeahkoiksi möykyiksi... :D En tajunnut ensimmäistä pellillistä litistellä, toista sitten vähän pikaisesti lusikalla littasin.

    Että kyllä nuo tuossa kuvassa olevat ovat tosi kauniita, kun tämän köökin tuotoksiin vertaa, jos minä olen ollut leipomassa. Nuo kaksi muuta ovat vähän taitavampia saamaan leipomuksista kauniita.

    Tosi hyviä tuli, mutta syötiin sillain sitten, että yksi möykky vaan ja sinne tasaiselle pohjapuolelle täytettä ohut kerros.

    VastaaPoista
  5. Tulee mieleen Domino-keksit!

    VastaaPoista
  6. Ei liity postaukseen, mutta voisitko joskus tehdä postausta testaamistasi valmisraakasuklaista? Niitä on jo huima valikoima markkinoilla, mutta ne ovat niin tyyriin hintaisia, että pelottaa testailla, jos suklaa onkin pahaa.. Kolmea olen jo maistanut, joista yksi oli tosi hyvää ja kaksi ihan kamalia (ja ylihintaisia)..

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommenteista taas kaikille :)

    Elina: Kaveri ehdotti näiden tekemistä muutama päivä sitten, joten sain siitä pikainspiraation :)

    Paula: Tulihan noista omalla tavallaan söpöjä, mutta kun tarkoitus oli tehdä sellaisia kauniisti kaareutuvia eikä tuollaisia ruttuisia, niin siksi en ollut täysin tyytyväinen niihin :D

    nette: Mulla on pitkä lista joululeivonnaisia tiedossa joulukuussa ja jouluiset whoopiet ovat mukana sillä listalla :) Kardemummaa aion ainakin laittaa jouluwhoopieihin!

    Tiina H.: Näiden taikinan pitäisi olla melko pehmeää eli ei yhtään peruskeksitaikinamaista tai muovailtavaa. Hyvä kuitenkin, että maistuivat, vaikka eivät levinneetkään uunissa :)

    Domino-Anonyymi: Kieltämättä :) Nämä ovat tosin paljon isompia ja pehmeämpiä kuin Domino-keksit, makumaailmaltaan ovat varmaan aika lähellä Dominoita.

    Raakasuklaa-Anonyymi: Kiitos hyvästä vinkistä! Täytyykin pitää se mielessä. Valmiisti raakasuklaista mun ehdoton lemppari on Conscious-merkin minttusuklaa, ja kakkosena tulee Ombarin maustamaton. Conscious-suklaat on pääsääntöisesti ihanan pehmeitä ja Ombarit puolestaan haukatessa rapsahtavia. Mun työpaikalta eli Runsaudensarvi-kaupasta voi ostaa myös kahdenlaisia raakasuklaapäällysteisiä mulpereita, jotka on ehkä paras asia raakasuklaamaailmassa.

    VastaaPoista
  8. Rupes tekeen mieli jotain hyvää ja testailimpas näitä..

    Vähän aina muuntelen reseptejä ja laitoinkin vähän soijajauhoja ja hieman suklaarouhetta taikinaan. Ei näin ensimmäisellä kerralla osannut ihan arvioida kuinka paljon leviävät ja tein sitten vähemmän sellaisia isoja kasoja ja kuten Tiina H. kertoi, tuli mullakin sellaisia möykympiä, ehkä vähän puolipallokumpareita, laskivat kuitenkin jonkin verran jäähtyessä.

    Maistelut sitten jälkeen..minä kauhea tehomässyttelijä jaksoin syödä yhden tuommoisen, no se oli kuitenkin kämmenen kokoinen jättiläinen, mutta kuitenkin. On niin paljon rasvaa ja sokeria, että todella tuhtia tavaraa, mutta makoisaa silti. Ajattelin kokeilla mitenköhän säilyisivät pakastimessa.

    ..ja taisit tuossa palautepostauksessa mainita jotain macaroneista, niitä olisi hienoa kokeilla vegaanisina. Mulla on mantelijauhe ostettuna kaapissa, mutta kananmunia en vaan ole halunnut ostaa ja sellaiset kananmunan korvikehömpät on yleensä täynnä lisäaineita. Mitenköhän niistä saisi munattomana ihan kunnon makuisia...hmm.. :)

    ~ Frillycakes ♥ ~

    VastaaPoista
  9. Sasetar: Nämä ovat kyllä tosi isoja, joten yhdestäkin riittää syötävää pitkäksi aikaa :D

    Hmm, mikähän on syynä sille, että ne eivät leviä kunnolla? Yksi vaihtoehto tietysti on, että olen itse mitannut väärin, mutta pari muutakin syytä tuli mieleeni: Jos olet mitannut ruokasoodan tavallisella syömislusikalla, voi sitä olla taikinassa liian vähän, eikä taikina näin ollen kohoa ja leviä, kuten pitäisi. Jos taikinaa sekoittaa liian kauan, se sitkostuu, eikä silloinkaan leviä tarpeeksi hyvin.

    VastaaPoista
  10. Kiitoksia vinkeistä :)
    Pitääpi ensi kerralla kiinnittää vähän huomiota siihen.

    Ovat muuten paljon parempia vähän ajan päästä..päivä pari..voi olla koska kaapissa oli aitoa voita, sitä sitten käytin ja voi-pohjaiset kakkuset sun muut maistuvat yleensä paljon paremmilta seisottuaan jokusen päivän. Nomsnoms :P

    VastaaPoista
  11. Mulla ei ole minkään valtakunnan käsitystä siitä, miten voin käyttö vaikuttaa näiden onnistumiseen, joten se leviämättömyys voi toki johtua myös siitä. Sen sijaan tiedän, miten voi ja muut maitotuotteet vaikuttavat lehmien ja heidän lastensa elämään, joten siksi toivoisin, että blogin kommenteissa ei annettaisi käyttövinkkejä epävegaanisille tuotteille :)

    VastaaPoista
  12. Jei kokeilin tänään näitä! Hyviä tuli, vaikka minulta uupuikin vaniljajauhe (vaniljasokeria oli hyppysellinen, pistin sen) ja täytteeseen laitoin minttu-uutetta, kun sitä löytyi kaapista. Sinun omasi näyttävät kovin kauniilta, kun minun omista tuli varsinaisia epämääräisyyksiä.

    Vähän tuntui jäävän lätysköiksi ja aika herkästi hajoavat jäähtyneinäkin, mutta väliäkö sen, kun maku on kohdillaan :)

    VastaaPoista
  13. Jee, Katri! Itse käytän vaniljajauhetta, koska se on vain niin paljon helpompi ja kätevämpi juttu kuin vaniljasokeri, mutta vaniljasokeri ajaa varmasti saman asian :) Minttutäyte kuulostaa tosi hyvältä, ja sitä voisin testata seuraavaksi - ja ilmeisesti tätä on pakkokin testata, koska niin moni on sanonut, että lopputulos ei ole näyttänyt ihan samalta kuin kuvassa.

    VastaaPoista
  14. Muokkasin hieman ohjetta ja vaihdoin mm. vähän kaakaojauheen ja vehnäjauhojen suhdetta toisiinsa.

    Toinen juttu on se, että taisin keksiä, mistä näiden mahdollinen uunissa leviämättömyys voisi johtua. Jos taikina on liian kylmää, se ei ehdi levitä uunissa. Korjasin myös tämän reseptiin :)

    VastaaPoista
  15. Kiitos Tintsu :) Postasin juuri toisen täytevaihtoehdon eli maapähkinävoitäytteen!

    http://kamomillankonditoria.blogspot.fi/2012/11/whoopie-pie-maapahkinavoilla.html

    VastaaPoista
  16. Tein näitä tänään, kun piti suht nopeasti valmistaa vieraille jotain. Täytteeseen laitoin lisäksi kaapista löytyneen Marianne crush-pussin jämät, tuli mukavan minttuinen säväys. Vasta kun olin saanut taikinan valmiiksi, huomasin tuon, että olisi pitänyt ottaa huoneenlämpöön nuo raaka-aineet. Korvasin sen sitten sillä, että pistin kulhon hetkeksi lämpimään vesialtaaseen, samalla kun laitoin uunipeltejä valmiiksi.

    VastaaPoista
  17. Minttusuklainen täyte kuulostaa kyllä tosi hyvältä! Ja hyvä vinkki on tuo, että laittaa taikinakulhon lämpimään veteen :)

    VastaaPoista
  18. Leivoin näitä tänään akuuttiin makeannälkään ja olipas mukava uutuus! Ja niin tuhti, että neljäsosa yhdestä kakkusesta karkoitti makeanhimon :) Tein täsmälleen tämän päivitetyn ohjeen mukaan ja mukavasti levisivät uunissa. Annoin vielä ekan pellillisen olla uunin päällä uunin lämmetessä ja toisen pellillisen ekan ollessa uunissa ja tällä tavoin taikina lämpeni pikkuisen jo ennen uuniin laittamista. Nimesin nämä omani jee jee -kekseiksi, eli kummallekin puoliskolle oma jeensä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on kyllä to-del-la tuhteja, ja jee jee -keksit on tosi hyvä nimi näille! Kiva, että maistuivat :)

      Poista
  19. Voiko tuota soijajogurttia korvata millään, meille kun ei käy soijakaan..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen voi vaihtaa omena- tai päärynäsoseeseen :) Tästä linkistä löytyy uudempi ja parempi resepti: http://www.kamomillankonditoria.com/2015/02/synttarit-juhlittu.html

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu