perjantai 28. joulukuuta 2012

Mantelikeksit


Nämä keksit tulivat vastaan katsellessani YouTubessa vegaanikokkailuvideoita. Allyson Kramer kertoi videollaan näiden olevan parhaita keksejä maailmassa, mikä olikin hyvä tapa herättää kiinnostus näitä kohtaan: pellillinen maailman parhaita keksejä ei kuulostanut lainkaan huonolta idealta.

Muokkasin ohjeen pienemmäksi ja suomalaisiin mittoihin sopivaksi. Lisäsin reseptiin myös vaniljaa ja käytin vähän enemmän suolaa. Ja kyllä, näistä tuli oikein hyviä! Koska kekseissä ei käytetä viljasta peräisin olevia jauhoja, tulee näistä rakenteeltaan toisenlaisia kuin peruskeksit. Sokeri ja manteli tekevät keksistä samaan aikaan sekä kivalla tavalla sitkeän että ihanasti rapean.

Myös Kramerin Manifest Vegan -sivustoon kannattaa tutustua, sillä sieltä löytyy kamalan paljon gluteenittomia leivonta- ja muitakin ohjeita sekä ihania kuvia. Harkitsen myös vakavasti, että tilaisin Kramerin keittokirjan omakseni.

Mantelikeksit (10 kpl)
  • 1 rkl pellavarouhetta
  • 2 rkl vettä
  • 3 dl mantelijauhoja
  • 0,5 dl fariini- tai muscovadosokeria tiukasti mittaan pakattuna
  • 1 dl sokeria
  • 0,25 tl suolaa
  • hyppysellinen vaniljaa
  1. Sekoita pienessä kulhossa pellavarouhe ja vesi. Anna seoksen turvota viisi minuuttia.
  2. Mittaa loput aineet toiseen kulhoon ja sekoita ne. (Muscovadosokerissa voi olla isompia klimppejä, joten riko ne sormin pienemmiksi.)
  3. Kaada pellavalima kuivien aineiden joukkoon ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi. Taikina vaikuttaa tässä vaiheessa kuivalta ja muruiselta, mutta kun otat taikinaa golfpallon kokoisen annoksen käteesi, pystyt puristamaan sen tiiviiksi palloksi.
  4. Puristele taikinasta leivinpaperin päälle 10 palloa. Paista palloja 150-asteisessa uunissa 25 minuuttia. Pallojen ei ole tarkoitus levitä paistamisen aikana. Keksit ovat valmiit, kun niiden reunat ja pohjat ovat saaneet kauniin ruskean värin.
  5. Anna keksien jäähtyä ja kovettua leivinpaperin päällä ainakin kymmenen minuuttia ennen niiden siirtämistä.

4 kommenttia:

  1. Tein eilen blinejä, ja siitä minulla on jäljellä tattarijauhoja. Toimisiko tämä tattarijauho - kookosjauho yhdistelmällä?? Mantelijauhoja kun ei kaapista löydy. Maailman parhaat keksit kuulostavat kieletämättä aika hyvältä...

    VastaaPoista
  2. Mantelijauhot ovat koostumukseltaan tosi erilaisia kuin viljoista jauhetut jauhot. Onkin hieman vaikea sanoa, toimisiko ohje vain vaihtamalla mantelijauhot tattariin ja kookokseen vai pitäisikö jauhojen määrää jotenkin muuten muuttaa. Todennäköisesti keksien rakenne tulisi joka tapauksessa erilaiseksi, koska viljajauhot imevät eri tavoin nestettä kuin pähkinäjauhot. Jos päädyt kokeilemaan, niin kerro täälläkin, miten meni :)

    VastaaPoista
  3. Itselläni ei ollut kaikki aineksia, korvasin pellvarouheen 1tl psyllium + 3 rkl vettä.
    Mucovadosokeria (tai muuta ruskeaa sokeria/siirappia) ei löytynyt myöskään joten käytin 0,5dl hunajaa.
    Aivan loistavia tuli myös näin. Hunaja maistuu todella vahvasti mutta jos tykkää mausta niin kannattaa ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ohje on kyllä tosi helppo muunneltava :) Käytännössä kaikki sokerit ja siirapit varmasti toimivat tässä makeutuksena, vaikkakin ne tietysti maistuvat kaikki vähän eri makuisilta. Kiitokset psylliumvinkistä!

      En itse käytä hunajaa, koska mehiläistuotannossa on monia eettisiä ongelmia. Itselleni ihan riittävä syy jättää hunaja syömättä on se, että mehiläinen tekee hunajan isolla vaivalla itselleen ravinnoksi. En myöskään tarvitse hunajaa mihinkään. Vaikka tarhamehiläiset pölyttävät ison osan ihmisten syömistä (tai ihmisten muille eläimille syöttämistä) kasveista, en näe mitään loogista jatkumoa sille, miksi ihmisten pitäisi tämän hyödyn lisäksi hyötyä mehiläisistä vielä lisää ja syödä niiden eväät :)

      Tässä on pari tekstiä hunajasta, jos jotakuta kiinnostaa. Kaikki tekstien tieto ei välttämättä ole täysin tieteellisesti todistettua, mutta hyviä pointteja teksteissä silti on.
      - www.gentleworld.org/3-reasons-not-to-eat-honey
      - www.vegetus.org/honey/honey.htm

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu